Съобщения на Ситуационния център на Министерството на външните работи

Министерството на външните работи публикува на сайта си пълен списък с информация за въведените мерки във връзка с разпространението на коронавируса в 90 държави.

В списъка се съдържа информация  мерките се съдържа информация за  въведените мерки по отношение режима на влизане и излизане в дадена страна, за въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване), предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) в случаите на пълно или частично затваряне на граници и какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски). Информираме и за въведени карантинни или ограничителни мерки за гражданите, за евентуални въведени ограниченя или забрани за вносители и износители на стоки и услуги в съответната страна.

Информацията ще се актуализира всеки ден, когато е необходимо.

Към 14 март 2020 г., 9.00 часа

ЕВРОПА
Австрия ( Виена)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане От понеделник (16 март) се забраняват полети от и до Швейцария, Франция и Испания (страни, където вирусът се разпространява много бързо). Призовават всички австрийци в тези държави да се върнат в Австрия. Въвеждат се гранични контроли с Швейцария и Лихтенщайн.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Затворена е границата на Австрия с Италия.

Относно тежкотоварните автомобили, които преминават транзит през Австрия, към момента няма рестрикции. Всички шофьори ще бъдат проверявани на място за здравословното им състояние, касаещо COVID-19, след което ще бъдат допуснати да преминат през Австрия.

Пълна забрана за влизане на пътници от Италия. Изключение може да се направи само за тези лица, които представят медицинско свидетелство, от което да е видно негативна проба за COVID-19, с валидност минимум 4 дни преди влизане в Австрия.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Австрия – Унгария-Румъния-България
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите – От 13 март незабавно под карантина се поставят два особено засегнати от разпространението на корона вируса туристически региона в провинция Тирол (Долината Пацнаутал)  – Ischgl, Galtür, St. Anton am Arlberg. За всички пребиваващи към момента там туристи важи: „Следва незабавно да отпътуват, при което ще се записва идентичността им, а завърнали се обратно по местоживеене – следва да останат в 14 дневна домашна карантина“.

– От понеделник (16 март) ресторанти, барове, кафенета ще работят само до 15 ч. (доставките по домовете остават незасегнати).  Магазините за хранителни стоки, дрогериите и аптеките продължават да работят засега без промяна.

– Центърът за изложение (панаирното хале) в град Виена ще се подготви превантивно за настаняване на заразени, като временен лазарет с капацитет 880 човека, тъй като се очаква бързо покачване на броя на заразените.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Превозът на стоки остава, както и възможността за ежедневно пресичане на границата от трансграничните работници във Франция, Испания, Швейцария и Лихтенщайн.
Азербайджан (Баку)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Границите с Иран са затворени до края на месец март. Спрени са полетите до Иран и Китай.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Въведени са санитарни мерки по границите. Транспортните средства преминават задължителна дезинфекция.

Допуснато беше транзитно преминаване на Киргизки товарни камиони от Иран.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Азербайджан граничи с Иран, Армения, Турция (през авт. Реп. Нахчиван), Русия и Грузия.

Отворени маршрути за напускане на страната със самолет:

–                      Баку-Истанбул-София

–                      Баку-Москва-София

–                      Баку-Будапеща-София

–                      Баку-Дубай-София

Б) Отворени маршрути за напускане по суша – НЯМА.

През Иран не е за препоръчване предвид обстановката с COVID – 19.

През Армения – невъзможно

През Грузия – границата затворена до 23 март. При отварянето и, възможни са:

–                      Азербайджан-Грузия-Турция-БГ

–                      Азерб-Грузия-България (ферибот)

–                      Азерб-Грузия-Русия(ферибот Сочи-Варна)

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Няма въведени изрични  карантинни мерки за гражданите, които са вече на територията на Азербайджан и са съмнително положителни за COVID – 19, oсвен препоръки за самоизолация.

За пристигащите чужденици –задължителна карантина в болнично заведние или препоръка за самоизолиране в рамките на 14 дни. Вероятността карантината да е задължителна е подчертано висока. За дипломатите не се прилага задължително поставяне под карантина в болница, а е по решение на съответното ДП в зависимост от тежестта на заболяването;

Спряна бе системата за онлайн получаване на визи ASANVisa и възможността за получаване на виза след пристигане на аерогарата в Баку. Заявления могат да се подават само в ЗП на Азербайджан в съответните държави, които ще работят при специален режим. От гражданите от рискови държави (Китай, Корея, Япония, Италия, Германия, Франция и др.) ще бъде изисквано медицинско за удостоверяване, че не са заразени с COVID – 19.

За завръщащите се от рискови държави азербайджански граждани – задължителна карантина от 14 или 21 дни.

Местата за настаняване на поставени под карантина или болни са с лоши санитарно-битови условия. Недостигат медицински предпазни материали и консумативи.

Ограничителни мерки:

Всички учебни заведения са затворени от 3 март до 27 март.

Отменени са тържествата за Новруз Байрам;

Затворени са кина, театри, библиотеки.

Част от спортните мероприятия се провеждат без публика;

Препоръчва се на гражданите да се въздържат от пътуване.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Има забрана за износа на медицински предпазни материали и консумативи като маски, ръкавици, дезинфектанти и др.

Бяха премахнати митата за внос на такива стоки.

Предвид затворените граници с Иран, както и спрените полети до Китай вносът на стоки и услуги е сведен до минимум.

Албания (Тирана)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане

 

 

Италия

Всички директни връзки са затворени (граждански полети и фериботи). Със затварянето на словенско-итлаианската граница, автобуси от/за Албания-Италия все още са възможни през Франция.

Гърция

От 10:00 ч. на 14.03.2020 г. се затварят входовете/изходите с Република Гърция за пътуващите с въздушен, морски и наземен (с автобус) транспорт; Както и с Италия транспортът на стоки ще продължи.

Черна гора

Затварят се ГКПП Мурични-Сукобин при Улцин, като граничният пункт Хани и Хотит остава отворен.

Косово

По информация от албански източници, от страна на Косово е обявена забрана за влизане на чужди граждани в страната. Разрешава се премнинаване при спешни случаи (линейки), както и на камиони, превозващи хранителни продукти.

РСМ

По албански източници, РСМ е затворила всички ГККП към Албания с изключение на граничен пункт Чафтан.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Към  момента няма обявени специални мерки или ограничения по отношение на вноса/износа на стоки
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Към момента, в случай че обявените мерки не бъдат променени след 16 март, български граждани, намиращи се на територията на Република Албания биха могли да се завърнат в България с въздушен транспорт, който не включва Гърция или Италия (не съществува директна връзка с България).

Като възможна сухопътна алтернатива е преминаване през РСМ, като се ползва ГККП Чафтан.

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Идващите от Италия задължително остават под карантина за 14 дни. Глобата за неспазване на карантината е 5 000 евро. За идващи от други страни с висок разпространение на вируса (Китай, Южна Корея, Испания, Иран) се препоръчва самоналагане на карантина.

От 6.00 часа на 13 март до 24.00 часа на 15 март са спрени от движение всички превозни средства (градски транспорт и лични автомобили) в осем области в страната Тирана, Дуръс, Шкодра, Лежа, Елбасан, Люшня, Фиер, Вльора.

От 06.00 часа на 15 март се забранява движението на превозни средства по националната мрежа в отсечките Фиер-Вльора, Вльора-Люшня, Шкодра-Лежа, Елбасан-Корча (това е пътят към  Гърция, но и към РСМ – ГККП Чафтан). Изключение ще бъдат автомобили със специален режим или при спешни ситуации.

•              Живеещите в градовете Тирана и Дуръс, напуснали ги за дълга почивка в отдалечени места, да се подсигурят да влязат в затворения периметър след отварянето на входните пътища, след неделя полунощ и не по-късно от 08:00 часа сутринта в понеделник;

•              Живеещите по настоящем в затворения периметър на градовете Тирана и Дуръс да не планират излизане от него в началото на предстоящата седмица (възползвайки се от отваряне на входните пътища от неделя полунощ до 08:00 часа сутринта в понеделник), тъй като е възможно да не бъдат допуснати да се завърнат;

От 14 март се затварят обществените места за хранене, кафенета, театри, кина и други в цялата страна, съгласно заповед на министъра на здравеопазването.

По информация на МВР на Албания към момента са идентифицирани всички албански граждани, влезли в страната от Италия през последните 14 дни и се съблюдава спазването на задължителния период на самоизолация

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Към момента не са известни такива
Беларус (Минск)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане  
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)  
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски)  
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите На 12.03.2020 г., на специална среща в Министерски съвет на Република Беларус е било взето решение  до 6 април 2020 г. да се ограничат всички културни мероприятия, спортни и научни събития с международно участие.

Разрешение за провеждане на други масови мероприятия ще бъде издадено след оценка на наличието на условия за провеждането им.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги  
Белгия (Брюксел)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Няма въведени ограничения за влизане и излизане от Кралство Белгия.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Няма въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства, включително при транзитно преминаване в Белгия.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски)  
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите В Белгия карантина се въвежда само след доказан контакт със заразен човек.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Няма ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги в Белгия.
Босна и Херцеговина (Сараево)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Гранична полиция на БиХ забранява влизането на територията на страната на чужди граждани, които са пребивавали в най-засегнатите от COVID-19  държави – Италия, Китай, Южна Корея и Иран. Същевременно се поставят в изолация всички местни граждани, които пристигат от тези държави. Пристигащите в БиХ пътници от Германия, Испания, Франция биват поставяни под 14 дневна самоизолация по преценка на местните здравни служби.

По информация от ГП на БиХ, с цел превенция срещу разпространението на коронавируса в Сърбия, с взето от страна на сръбските власти едностранно решение, затворени за неопределен период от време ще бъдат следните гранични пунктове, свързващи страната с БиХ – ГКПП Прибой, ГКПП Царево поле, ГКПП Мокра гора (железопътен), ГКПП Сремска Рача (железопътен), ГКПП Перучац (речен), ГКПП Мали Зворник и ГКПП Ямена.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Съгласно въведените към момента конкретни мерки по отношение на влизането в или излизането от БиХ на транспортни средства, пътуващи от Италия, Китай, Южна Корея и Иран или превозващи хора, пребивавали в някои от тези страни, няма да бъдат допуснати да влязат в БиХ.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) С изключение на затворените за неопределен период от време ГКПП на Сърбия, свързващи страната с БиХ – ГКПП Прибой, ГКПП Царево поле, ГКПП Мокра гора (железопътен), ГКПП Сремска Рача (железопътен), ГКПП Перучац (речен), ГКПП Мали Зворник и ГКПП Ямена, към настоящия момент всички останали ГКПП от страна на БиХ продължават да функционират при завишен епидемиологичен контрол на влизащите в страната пътници. Не се налага ползване на обходни маршрути.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите БиХ забранява влизането на територията на страната на чужди граждани, които са пребивавали в най-засегнатите от COVID-19  държави – Италия, Китай, Южна Корея и Иран.

Пристигащите в БиХ пътници от Германия, Испания, Франция биват поставяни под 14 дневна самоизолация по преценка на местните здравни служби.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Към момента няма въведени ограничения или забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

Констатиран понастоящем проблем представлява вносът на стоки в БиХ посредством автопревоз, тъй като в случай, че превозвачът/шофьорът е пребивавал в някоя от горепосочените държави (Италия, Китай, Южна Корея и Иран или Германия, Испания и Франция), той съответно няма да бъде допуснат на територията на БиХ или ще бъде поставен под 14 дневна самоизолация.

Ватикан
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане До момента  няма ограничение за влизане във Ватикана. Известява се, че до 3 април се затваря достъпа до Ватиканските градини, Музеи и базиликата Свети Петър.
Достъпът до другите Ватикански учреждения е ограничен, при спазване на разпоредбите, валидни за Италия
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Няма допълнителни ограничения.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Няма.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Спазват се изискванията на Италия.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Няма допълнителни ограничения.
Великобритания
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане НЯМА
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) НЯМА
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) НЯМА ЗАТВОРЕНИ ГКПП
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Препоръчва се всички лица със симптоми на коронавирус /температура над 37.8 градуса и продължителна суха кашлица/да се подложат на доброволна 7 дневна самоизолация.

Забраняват се ученически екскурзии в чужбина.

В Шотландия от следващата седмица са забранени масови прояви /над 500 души/.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги НЯМА
Федерална република Германия
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Засилен граничен контрол по границите с Австрия и Швейцария, в дълбочина до 30 км.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Превозвачите на пътници със самолети, кораби, ж.п. и сухопътен транспорт от рисковите райони (Китай, Иран, Италия, Япония и Южна Корея) са длъжни да раздават на пътниците листовки с информация за вируса, симптоми, начините на предпазване и реакция, изготвена на няколко езика от Института „Робърт Кох“ на няколко езика; (Листовката  е достъпна на  www.rki.de/ncov-handzettel).

Същата информация трябва да бъде поставена на видни места в пристанища, летища, гари и пр.

Екипажите на самолети, извършващи полети  от рискови страни,  са длъжни да предоставят на здравните служби Общата декларация за самолети, раздел „Здравни мерки“, чрез наземния персонал на авиокомпанията.

Пътуващите със самолет или кораб от Китай, Иран Италия, Япония и Южна Корея са задължени преди напускане на самолета или кораба да попълнят формуляр с личните си данни, данни за мястото, в което ще се установят и данни за контакт за срок от 30 дни след пристигането. Операторите на съответните самолети и кораби са длъжни да съхраняват картите до 30 дни след пристигане на съответния самолет или кораб в Германия (Въпросникът може да бъде намерен на различни езици на страницата  www.rki.de/ncov-aussteigekarten).

Поради намалялото търсене Lufthansa отмени около 23 000 полета.

С цел осигуряване непрекъснатост на снабдяването с хранителни и други стоки за населението, както и недопускане на прекъсване на производствени процеси заради забавени доставки, отделните федерални провинции могат да  отменят временно забраните за движение по магистралите на тежкотоварни камиони в неделните дни.

Актуална информация относно забраните, респ. тяхната отмяна може да бъде намерена на .

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) По посочените по-долу причини, препоръчваме единствено пътуване със самолет.

Полша въвежда на границите си с Германия и Чехия санитарно-епидемиологични проверки, които се концентрират предимно към пътниците с автобуси, международни влакове и пристанища.

Чехия е въвела на границите си с Германия и Австрия граничен контрол, като за срок от 30 дни „няма да се  допускат да влязат пътуващите от Германия и други рискови държави“. Изключение се прави за чужденците, които са с обичайно местопребиваване в Чехия, както и за участващите в местния граничен трафик.

Словакия забрани международния пътнически автобусен и железопътен транспорт.  При граничен контрол в страната се допускат само лица с обичайно местоживеене в Словакия. Завръщащите се от чужбина се поставят под 14-дневна карантина. Международните летища трябва да бъдат  затворени.

При влизане в Австрия се измерва температурата на пътуващите.  Наложена е карантина в Paznauntal, вкл. Ischgl, Kappl, See и Galtür както и в общината St. Anton am Arlberg.

Германски граждани, които не са с обичайно местопребиваване в Словения, засега само на границата с Италия трябва да представят удостоверение, че не са заразени със SARS-CoV-2 на словенски, италиански или английски език, издадено не по-рано от 3 дни.

В Хърватия се подлагат на задължителна 14-дневна карантина в болница чужденците, които влизат от рискови региони, като например Окръг Хайнсберг в Северен Рейн – Вестфалия. Пътуващите от други части на Германия трябва да останат в 2-седмична домашна изолация, а ако такава не е възможна, се отказва влизане.

Всички влизащи в Босна и Херцеговина от Германия трябва да останат 2 седмици в домашна карантина, а туристите, които вече са в страната – до отпътуването си да останат в средството за настаняване.

Косово наложи забрана за влизане на пътуващи от Германия, Италия, Франция и Швейцария, като всички пристигащи полети са отменени.

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Въведена е домашна карантина в Окръг Хайнсберг, федерална провинция Сверен Рейн-Вестфалия и в Нойщат/Досе, федерална провинция Бранденбург.

Пътуващите с железопътен, включително  и с регионален транспорт са длъжни незабавно да уведомят Федералната полиция при подозрение за COVID-19. Всички пътуващи в съответния влак следва да попълнят формуляр с личните си данни, данни за мястото, в което ще се установят и данни за контакт за срок от 30 дни след пристигането.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Забранен е износът на защитни облекла, маски и очила, както и на средства за дезинфекция.
Грузия (Тбилиси)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Считано от днес, 14 март 2020 г., границата между Грузия и Армения, от една страна, и Азербайджан, от друга, ще бъде затворена за 10 дни. Изключение ще бъде правено единствено за грузински граждани, пребиваващи в една от двете страни, които искат да се завърнат в Грузия.

 

 

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Затварянето на границите с Армения и Азербайджан няма да важи за трафика на стоки.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Единственият сухопътен коридор към България минава по трасето ГКПП Сарпи или Вале в Грузия – Самсун в Турция, Истанбул, Кап. Андреево.  По море транспортът е възможен чрез РОРО кораб „Дружба”, отплаващ всеки понеделник от пристанище Батуми за Бургас.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Не
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не
Гърция (Атина)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Към момента няма информация за такива.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Към момента не са наложени ограничения. С оглед на динамичната ситуация, гръцкото правителство обмисля различни варианти и сценарии относно трафика, вкл. от Италия, и не е изключена промяна в обстоятелствата, валидни към момента. Посолството ще бъде информирано веднага, ако такива бъдат въведени.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Пристанище ПАТРА:  Няма рестрикции, пътници и товари се пропускат;

Пристанище ИГУМЕНИЦА:    Няма рестрикции, пътници и товари се пропускат;

Пристанище ПИРЕА:  Няма рестрикции, пътници и товари се пропускат;

ГКПП ПРОМАХОН:       Няма рестрикции, пътници и товари се пропускат;

ГКПП МАКАЗА:              Няма рестрикции, пътници и товари се пропускат;

Алтернативни маршрути засега не се налагат.

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Страната до голяма степен е под карантина. Затварят се:

–                      търговски центрове, нощни барове, дневни барове и кафенета,

–                      всякакъв видове обществени заведения, с изключение на тези, които извършват доставки или такива които нямат места за сядане;

–                       спортни центрове с изключение на откритите такива за индивидуални тренировки;

–                      фризьорски и козметични салони, библиотеки музеи, археологически обекти.

Ще бъдат отворени само магазините за хранителни стоки, пекарните, държавните и частните здравни центрове, както и аптеките.

Решено бе да бъде прекратена работата на съдилищата за срок от 15 дни.

Ще останат затворени детските площадки, гимнастически салони, театри, кина и места за културни прояви – частни и държавни, както и увеселителните заведения – за 15 дни.

Гръцкото министерство на културата взе решение на 13 март да затвори музеите и археологическите обекти в Гърция, като предпазна мярка срещу разпространяване на коронавирус (решението е в сила до 30 март).

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Забранен е износът на редица медикаменти – антипиретици и такива в дефицит (пълен списък на гръцки език – в приложение. Имената на лекарствата са на латиница).
Дания (Копенхаген)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Датските граници ще бъдат затворени временно от утре, /събота/, 14 април в 12.00 ч., а мерките ще бъдат в сила до 13 април т.г.

Ще последва частично или цялостно прекратяване на дейността на въздушния, морския и сухопътния транспорт, за да се спре разпространението на вируса. Представители на датската полиция вече регулират движението по сухопътната граница, а от утре ще бъдат подпомогнати и от служители на отбраната. Подчертава се, че забраната за преминаване на датските граници няма да обхване транспортирането на стоки.

Допускани по всяко време в страната ще бъдат датските граждани, които по-рано днес бяха призовани от министъра на външните работи  Йепе Кофод да се приберат обратно възможно най-бързо. По данни на министерство на външните работи на Дания към момента има 100 000 датски граждани, които са в чужбина, като се прави уточнението, че призивът е отправен именно към тях, а за уседналите в друга страна датчани важат други указания за действие.

Ще бъдат допускани в Дания и чужди граждани, които пребивават или работят в страната или имат друга основателна причина за влизане – като сериозно болен близък, например. Всички останали, които не отговарят на условието за уважителната причина, ще бъдат връщани обратно още от утре.

По отношение на заминаващите от Дания, посланието е „ясно, просто и сериозно“ –  да бъдат прекратени пътуванията в чужбина, освен ако не е абсолютно наложително. Призовава се гражданите да се въздържат от всички неналожителни пътувания.

По-рано през деня министерство на външните работи промени индекса на риска за пътуване до целия свят от „жълт“ на „оранжев“ /вследствие от тези промени България също е отбелязана в оранжево на картата/. На страницата на министерството се съобщава, че при пристигане от районите в оранжево трябва да се спазват основните предписания на здравните власти, с препратка към страницата на Агенцията по здравните въпроси.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) На този етап няма информация за въведени допълнителни мерки
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Засега всички ГКПП към съседни държави са отворени.

Възможностите за напускане на страната са по суша, по вода, по въздух от летищата в Каструп и в Билунд

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Считано от 13.03.2020 г. в страната е въведена 14-дневен карантинен период, в който са затворени всички учебни заведения и всички служители в хубличната сфера, освен заетите в критични отрасли (полиция, болници) са освободени.

На 12.03.2020 г. бе прието кризисно законодателство, което дава широки възможности на властите да интервенират с оглед борба с разпространението на коронавируса.

Измененият закон влиза в сила от момента на приемането му от датския парламент. В текста му се съдържа клауза, която регламентира, че въведените изменения ще се отменят автоматично на 01 март 2021 г. Ще бъде назначена и комисия, която да следи как правителството прилага дадените му правомощия

От 14 март всички болнични заведения в Дания преустановяват обичайната си дейност и много операции и интервенции ще бъдат отложени, ако не са спешни. Мерките се взимат с цел предотвратяването на прекомерно натоварване на здравните работници.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Взимат се всички мерки, с оглед поддържане на постоянен и нормален ритъм на доставката на продукти в страната, в т.ч. и на хранителни продукти, да не се затрудняват възможностите на компаниите в Дания да получават продукти, внесени от чужбина.
Естония (Талин)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане От 13.03.20 г. е въведен контрол при влизане в страната по всички граници (сухопътни, въздушни и морски). Влизащите трябва да попълват специални формуляри, в които да отбелязват държавата, от която идват и подробности относно пътуването им.

Преустановява се продажбата на билети за фериботната линия между Талин и Стокхолм

Министерството на социалната политика и МВнР ежедневно ще правят преглед на държавите и регионите, които крият висок и среден риск. Към момента за такива са обявени: Китай, Италия, Иран, Южна Корея, централния административен регион на Франция, Германия, провинция Тирол в Австрия, Япония, Сингапур, Мадрид, Каталония и Баския регион в Испания. Всеки, пристигащ от тези дестинации трябва да прекара две седмици в карантина.

По летища, авто-, жп- и аерогари се въвежда здравен контрол. От седмица по летищата и на морската гара в Талин са поставени телмокамери и са разположени медицински екипи.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Няма.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) На този етап не се налагат алтернативни маршрути. Авиокомпаниите продължават да обслужват маршрутите си от Талин до София.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите На 13.03.20 г. правителството обяви извънредна ситуация със срок до 1 май т.г., която въвежда:

·                     Забрана за всички публични събирания (независимо от броя на участниците в тях);

·                     За момента детските градини и яслите не се затварят, но това може да стане по преценка на техните директори или на общините;

·                     Затварят се музеи, кина, някои библиотеки в срок до 1 май;

·                     Преустановяват се всички спортни състезания до 1 май т.г.;

·                     Забраняват се посещенията при настанени в старчески домове, болници и затвори.

При нужда, на бъдещ етап могат да бъдат затваряни ресторанти, магазини, да се преустановява ползването на обществения транспорт и други.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги  
Исландия

*Мерките ще са в сила от 16 март до 13 април 2020 г.

Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Не са въведени рестрикции
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Всички кораби, пристигащи в страната от чужбина, следва да предоставят на Бреговата охрана специален здравен сертификат за COVID-19, преди да им бъде позволено влизането в пристанището. Формулярът се попълва от капитана на кораба и отразява статута на разпространение на коронавирус. Плавателните съдове няма да бъдат отвеждани до пристанище, ако Бреговата охрана не получи попълнен формуляр.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Релевантни са всички налични въздушни маршрути, избягващи прекачване в страни с висок риск на разпространение на инфекцията.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Забрана за събирания с участието на над 100 души. Не повече от 20 деца в една класна стая в началното училище. Средните училища и гимназиите въвеждат дистанционно обучение.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не са въведени
Испания (Мадрид) и Андора
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Външните граници на Испания и Андора не са затворени – нито сухоземни, нито въздушни.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Има забрана за акостирането в испански пристанища на всички кораби тип круизи, независимо откъде пристигат. Мярката е временна и влиза в сила от 00:00 ч. на 13 март до 23:59 ч. на 26 март 2020.

Забрана за директни полети от Италия до Испания – мярката е в сила от 11 март до 25 март. Изключения може да има за правителствени или товарни полети.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Сухоземната граница не е затворена.

От Испания към Италия не е възможно ползването на фериботи.

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите В момента има карантина за 14 дни, в сила от 21 ч. на 12.03.2020 за четири каталунски общини Игуалада, Виланова дел Ками, Одена и Санта Маргарида де Монтбуи с ок. 70 000 жители.

В Андора броят на заразените е нисък и няма карантинни мерки за гражданите.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не е налична информация за ограничителни мерки за внос или износ на продукти или услуги от Испания или Андора.
Италия (Рим)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Забранени са пътническите полети от и до Китай.

Карго полетите са възстановени от 1.02.2020 г.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Няма. Препоръчва се в шофьорската кабина  да има дезинфектанти, ръкавици и маски.

Във връзка с получена информация за затваряне на италиано-словенската граница, както и с оглед на многото обаждания, постъпили в посолството от български транспортни фирми, информираме, че понастоящем все още функционират фериботните връзки Италия-Гърция, като не може да се каже със сигурност до кога тези канали ще бъдат отворени.

Като се има предвид динамично развиващата се ситуация, както и изключително строгите мерки, предприети от италианското правителство за ограничаване на всякакво придвижване на територията на страната, посолството в Рим горещо препоръчва, с цел предотвратяване възникването на евентуални кризисни ситуации с наши съграждани, по възможност да бъдат максимално ограничени пътуванията до Италия на тежкотоварни и пътнически български автомобили.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Възможни маршрути чрез ферибот от Италия към Гърция.

Линиите, заминаващи от Венеция, Анкона, Бари и Бриндизи са оперативни към момента.

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите На територията на цялата страна важат ограничителните мерки за всички граждани за придвижване, освен при доказана нужда за работа, по спешни или здравословни причини.

Хора със симптоми и температура над 37,5 градуса трябва да останат по домовете си; абсолютно се забранява на хора под карантина да напускат домовете си.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги  
Кипър (Никозия)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Няма
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) С оглед георграфското местоположение на острова, КПП има само към т.нар. СКТР. Затворени са 4 от 7-те КПП-та.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) За момента се използват летищата на Р Кипър. Ако те бъдат затворени, възможен маршрут е през т.нар. СКТР и Р Турция.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Под карантина се поставят  посочените в т.1 лица. До 10 април са затворени всички учебни заведения. Отменени са спортни, културни и други публични мероприятия на открито. Забранени са събирания на закрито с над 75 души. Където е възможно работещите са призовани да работят от дома си, както и да се избягва посещението на църквите.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Няма въведени ограничения към момента.
Косово (Прищина)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане – задължителна проверка на всички влизащи в страната пътници от екипи на Националния институт за обществено здраве на Косово, центровете за семейна медицина и полицията, които следят непрекъснато (24 часови дежурства)  епидемиологичната обстановка на сухоземните ГКПП и на международното летище в Прищина;

– до второ нареждане е забранено пътуването по въздух и суша до страни с висок и среден риск.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Всички ГКПП между Косово и Албания са затворени временно до 24:00 ч. на 15.03.2020 г., като се пропускат само автомобили на „Бърза помощ“ и товарни автомобили, превозващи стоки. Всички останали ГКПП между Косово и Република Северна Македония, Черна Гора и Сърбия функционират нормално, без ограничения.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Маршрутите за пътуване от Косово до България са през Република Северна Македония (Прищина-ГКПП „Хани и Елезит“-ГКПП „Гюешево“- София) и през Република Сърбия (Прищина-ГКПП „Мердаре“-ГКПП „Калотина“- София). Към момента всички ГКПП на посочените маршрути функционират нормално и без ограничения.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите – прекратен е учебният процес във всички учебни заведения на територията на страната, считано до 27.03.2020 г.;

– задължителна карантина за всички граждани, пристигащи в Косово от епидемични зони с висок и среден риск, в съответствие с препоръките на СЗО;

– спортните събития се провеждат без публика;

– забранена е дейността на ресторанти, нощни клубове, фитнес зали и басейни след 23:00 ч.;

– забранен е организираният международен транспорт на пътници (автобус, микробус и др.) до дестинации с висок и среден риск и обратно.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги – забранен е износът на медицинско оборудване, медицински материали и лекарства от търговски фирми и производители без изрично решение на правителството;
Латвия (Рига)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Няма затворени граници.  Санитарeн контрол се извършва на всички участъци от латвийската граница.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Няма

 

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски)

 

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Въведено е извънредно положение на 12.03.2020 г.

Пътуващите от страни, засегнати от вируса, са обект на самоизолация и проследяване на здравословното състояние за срок от 14 дни от влизането в страната.

Всички публични изяви с участници на над 200 души са отменени или отложени.

Предстои учебните заведения да бъдат затворени.

Поставяне под карантина на лица, имали контакт със заразени.

Препоръчва се на гражданите да се въздържат от пътувания в чужбина.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Забрана за износ на санитарно-хигиенни препарати, материали и средства, както и на някои видове лекарства.
Литва (Вилнюс)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Няма затворени граници.  Санитарeн контрол се извършва на всички участъци от литовската граница.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Няма
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски)
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Въведено е извънредно положение на 26.02.2020 г.

Забрана за масови прояви на закрито и на такива на открито с участници над 100 души. Изисква се спазването на дистанция.

Временно прекратяване на дейността на училищата, детските градини и университетите (за 5 седмици, считано от 12.03)

Поставяне под карантина на лица, имали контакт със заразени.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Забрана за износ на санитарно-хигиенни препарати, материали и средства, както и на някои видове лекарства.
Лихтенщайн
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Вж. Швейцария
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Вж. Швейцария
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Вж. Швейцария
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Княжество Лихтенщайн работи в тясно сътрудничество с Федералната служба за обществено здраве в Швейцария и всички мерки предприети от Швейцария се отнасят и за Княжеството.

До 31 март се закриват за посещение закритите басейни в Княжеството Лихтенщайн

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Вж. Швейцария
Люксембург
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Няма въведени ограничения за влизане и излизане от Люксембург.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Няма въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства, включително при транзитно преминаване в Люксембург.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски)
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите В Люксембург карантина се въвежда само след доказан контакт със заразен човек.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Няма ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги в Люксембург.
Малта
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Забранено е пътуването от и за:

Италия, Швейцария, Франция, Германия, Испания, Китай вкл. Хонконг, Сингапур, Япония, Иран, Южна Корея

 

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Забранени са полетите от и до Италия, Швейцария, Франция, Германия, Испания Разрешени са единствено карго полетите от тези страни за храни и лекарства. По отношение на Италия е забранен морския пътнически транспорт.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Към момента няма подадена информация за забрана на полети от Малта към България.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Считано от 13 март т.г. от 13.00 часа СЕТ всички пътници, пристигащи в Малта ще бъдат поставяни в 14-дневна карантина.

Карантината е задължителна и при неспазването й глобата е 1000 евро.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Няма информация.
Молдова (Кишинев)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане От румънска страна са затворени 2 /два/ ГКПП : Оанча-Кахул и Ръдъут Прут-Липкани.

Прекратени са редовни полети с Австрия, Белгия, Чехия, Кипър, Германия, Ирландия, Обединеното кралство, Полша, Португалия, Румъния, започващи от 16 март 2020 г., в 00:00 часа;

– Забрана на въздушните превозвачи на борда за пътници, пристигащи в Република Молдова, с трансфери от Италия, Испания, Франция, Германия, Китай, Иран и Южна Корея;

– забрана за превоз на борда на авиокомпания от лица с различна националност от гражданите на Молдова, пристигащи в Република Молдова;

– Изключение правят лица без гражданство и чуждестранни граждани, които имат разрешение за пребиваване или разрешение за пребиваване в Република Молдова;

– Решението е валидно до 31 март 2020 г. с възможност за удължаване.

Авиокомпаниите са задължени да предоставят данни за пътниците с допълнителна индикация за местата след приключване на формалностите за качване на пътници с тяхната крайна дестинация в Република Молдова.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Към 13.03.2020 г. от правителството на Молдова не са обявени мерки за ограничаване влизане и излизане на сухопътни транспортни средства освен обявените за затворени от румънска страна 2 ГКПП.

От румънска страна са затворени 2 /два/ ГКПП : Оанча-Кахул и Ръдъут Прут-Липкани.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) За завръщане в България от и през Молдова за момента остават отворени ГКПП : Леушени-Албица и Джурджулещ-Галац.

За завръщане с полети през Киев, Москва и Истанбул.

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Въведена е забрана за провеждане на обществени мероприятия с участие на повече от 50 души.

До 31 март 2020 г. всички религиозни събрания / служби в цялата страна се отменят.

Мениджъри, директори, собственици на фирми за пътнически транспорт (автобуси, тролейбуси, микробуси, таксита и други средства за градски и междуградски пътнически транспорт), независимо от формата на собственост, са длъжни да осигурят хигиена и дезинфекция на транспортните единици след всеки превоз на крайните спирки.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Към момента не са въведени ограничения за внос и износ на стоки и услуги.
Монако
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане 1.  На пристанищата или в териториалните води на Княжество Монако се забранява спирането на круизни плавателни съдове до 30 април 2020 г. Мярката се обяснява с това, че Княжеството няма да може да поеме евентуално голям брой на болни хора на борда на плавателен съд;

2. По отношение на круизни плавателни съдове, спрели на близки пристанища, Княжеството призовава туристическите компании да не предлагат на пътниците туристически посещения в Монако;

3. Капитаните на яхти по-дълги от 24 метра следва 48 часа преди акостиране в Княжеството да представят медицинска декларация за здравословното състояние на екипажа и на пасажерите;

4. Хеликоптерните компании, които обслужват Княжеството от рискова зона, са призовани да контролират температурата на пасажерите;

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Не са известни.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Посолството не препоръчва на българските граждани да преминават през Италия, предвид засилените проверки по магистралите в страната /по информация от българското посолство в Италия/.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите 1. От 16 март 2020 г. до второ нареждане са затворени всички учебни заведения в Монако – ясли, детски градини, училища, колежи, лицеи, висши учебни заведения;

2. Ограничаване посещенията в домове за възрастни хора;

3. Провеждане на някои спортни мероприятия с наличието на публика до 1000 души.

Открита е телефонна линия (+377) 92 05 55 00, на която могат да бъдат поставяни въпроси относно болестта COVID-19.

В случай на съмнение за наличие на симптомите на заболяването /температура, кашлица, общо неразположение и отпадналост/, лицата следва да се обаждат на телефонен номер 18 или 112 и да не посещават лекуващия си лекар или медицинските заведения.

Подробна информация относно актуалните мерки за ограничаване разпространението на болестта COVID-19 в Монако е налице на страницата https://www.gouv.mc/

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не са известни.
Нидерландия (Хага)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане За момента няма
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) От 18 ч. на 13.03.2020 г. се забраняват полетите до Нидерландия  от Китай, Италия, Иран, Хонг Конг и Южна Кореа. Забраната е в сила от 18 ч. местно време днес и на този етап е предвидена до 26 март т.г.

 

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) На този етап не се налагат
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите В случай на простуда, кашлица, болно гърло или повишена температура, гражданите се призовават да останете по домовете си, да избягват контакти с други лица. Препоръчва се да се обадят на личния си лекар само в случай на влошаване на симптоматиката.

Отменят се публичните събития, които биха довели до струпване на повече от 100 човека. Това включва достъпа до обществени места като музеи, концерти, театри, професионални и аматьорски спортни събития. Църквите и джамиите също отменят своите религиозни служби. Към момента няма ограничения за посещаване на кафенета или ресторанти, но само в случай, че посещаващите ги лица нямат симптоми на заболяване.

Гражданите се призовават да работят при възможност от вкъщи или да адаптират работните си ангажименти според епидемиологичната ситуация.

Да избягвате контакт с възрастни хора и с лица с отслабена имунна система.

Възрастните лица и хората с отслабена имунна система се призовават да избягват събирания на големи групи хора, както и обществения транспорт.

Здравните работници се призовават да останат по домовете си само при наличие на болестна симптоматика, включително завишена температура. Също така, се отправя призив към здравните работници да не пътуват в чужбина.

Висшите учебни заведения се призовават да преминат към онлайн форми на преподаване. Нидерландските университетски асоциации в тази връзка заявиха, че ще прекратят всички форми на обучение, изискващи физически контакт, включително на провеждането на изпити.

Деца, които имат кашлица, простудно заболяване или повишена температура следва да останат по домовете си.

Всички детски градини, начални и средно-образователни училища, както и професионалните гимназии остават отворени. Нидерландското правителство аргументира тази мярка с това, че децата и младите хора не са високорискова група за заболяването, а евентуалното затваряне на учебните заведения може да има значително въздействие върху населението, без да доведе до значително намаляване на разпространението на коронавируса.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Няма
Норвегия (Осло)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Всички граждани, които се завръщат от пътуване извън скандинавските страни, се поставят под 14 дневна домашна карантина, независимо дали имат симптоматика или не. Под карантина попадат и всички членове на техните семейства.

Мярката е ретроактивна и се отнася до всички, които са се завърнали след  27.02.2020 г.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Не са въведени рестрикции и ограничения за обикновените граждани.

На здравния персонал е забранено да пътува в чужбина. Забраната се отнася както за служебни, така и за частни пътувания, и е в сила до април.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Международните летища работят в нормален режим

Маршрути за сухопътен и морски транспорт:

–                      Сухопътен към Швеция

–                      Ферибот – Дания

–                      Ферибот – Германия

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите –                      До 01 април 2020 г. се разпускат всички училища в страната и детските градини, образователните и обществените културни институции. Няма да работят и обществените спортни съоръжения, като басейни и фитнеси.

–                      Масовите спортни събития ще бъдат забранени до 26 март 2020г.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Няма въведени ограничения
Полша (Варшава)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Полша въвежда граничен контрол по границите с държавите на ЕС считано от 0 ч. на 15.03.2020 за първоначален срок за 10 дни, с възможност за удължаване + 20 дни + 30 дни. Ще бъдат издадени две наредби за контрол на границите, санитарният контрол остава. Ще бъдат посочени конкретни ГПП.

Въвежда се 14-дневна карантина за всички влизащи на територията на Полша. Полските граждани и чужденците, постоянно живеещи в Полша, както и тези, които пътуват по работа, ще бъдат пропускани след проверка.

Спират се международните пътнически и железопътни превози и полети. Вътрешните полети и жп връзки остават

Границите остават отворени за товарни превози и пренос на стоки.

Санитарeн контрол се извършва на всички участъци от полската граница.

На границата с Германия, Чехия, Словакия и Литва има 32 пункта за санитарен контрол. На границата с Русия, Беларус и Украйна всички лица, влизащи в Полша, преминават санитарен контрол.

В пунктовете за санитарен контрол на границата с Германия, Чехия, Словакия и Литва се проверяват хората, които идват в Полша с автобуси и микробуси. На границата с Германия има 13 санитарни контролни пункта: в Швиноуйшче (на две места), Lubieszyn, Kołbasków, Rosówek, Krajnik Dolny, Osinów Dolny, Kostrzyn nad Odra, Świecko, Słubice, Olszyna, Jędrzychowice и Zgorzelec.

На границата с Чехия контролът се осъществява в 12 пункта: Zawidów, Jakuszyce, Tłumaczów, Kudowa Słone, Boboszów, Głuchołazy, Trzebina, Pietrowice, Pietraszyn, Nowe Chałupki, Gorzyczki и Cieszyn.

На границата със Словакия пътуващите се проверяват в Korbielów, Zwardoń, Chyżne, Jurgów и Barwinek.

На границата с Литва – в Буджиско и Огродници. Санитарният контрол обхваща и пътуващите във фериботните бази в Świnoujście (две локации), Гдиня и Гданск.

На граничните пунктове с Русия, Беларус и Украйна се извършва санитарен контрол върху всички лица и превозни средства, влизащи в страната. Пътуващите с влак също са инспектирани. Пожарникарите измерват температурата, а служителите на граничната охрана събират карти за местоположение.

Всеки път в случай на лице, което съобщава за влошено състояние съчетано с повишена температура, по-нататъшни действия се извършват от медицински и санитарни служби в съответствие с указанията за Главния Санитарен Инспекторат.

На летищата граничната охрана продължава да подкрепя отговорните служби и санитарните инспектори при събирането на карти за местоположение от пътници, ако те не са били взети в самолета или при измерване на температурата. Разпространяват се информационни брошури.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Към момента няма ограничения
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски)
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Вече са забранени всички публични събития с участие на над 50 души.

Временно се прекратени за 2 седмици занятията в училищата, детските градини и университетите до 25 март.

Поставят се под карантина на лица, имали контакт със заразени – изпълнението на мярката се следи строго от органите на реда

Препоръчва се на гражданите да се въздържат от пътувания в чужбина

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Забрана за износ на санитарно-хигиенни препарати, материали и средства, както и на някои видове лекарства.
Република Северна Македония (Скопие)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Няма данни за нови мерки
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Няма данни за нови мерки
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Няма промяна на ситуацията с български ГКПП
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Въведено извънредно положение в Дебар и Център Жупа, което не засяга за момента Република България
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Няма данни за нови ограничения/забрани
Румъния (Букурещ)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Към настоящия момент няма изрична забрана за влизане на и излизане от територията на Румъния.

Спрени са полетите, пътническите и железопътните превози от / до Италия.

Към момента румънската страна прилага следните допълнителни мерки за граничен контрол на пристигащите в страната:

На вход в Румъния през сухопътните ГКПП пристигащите от Италия, Китай, Иран, Южна Корея граждани, независимо от тяхната националност или превозно средство, с което пътуват, попълват декларация – на румънски / английски език, за това откъде са тръгнали, минали ли са през области определени като рискови за заразяване с COVID-19, имали ли са контакт със болни от COVID-19, имат ли определени симптоми предполагащи COVID-19 и др.

На основание на попълнените данни намиращите се на ГКПП представители на Националния комитет за специални и извънредни ситуации на Румъния решават дали пътуващият да бъде допуснат на румънска територия и оставен да продължи пътуването си свободно, дали да бъде ескортиран до център за поставяне под карантина, дали да бъде ескортиран до излизането му от страната, или да бъдат предприети други, адекватни на състоянието му и конкретния случай, мерки.

Попълването на неверни данни представлява престъпление съгласно членове 326 и 352 от Наказателния кодекс и се наказва със затвор до две години или глоба.

Към момента от румънска страна няма затворени ГКПП. Не е възможно преминаването през ГКПП Зимнич-Свищов (повреда във ферибота) и Найдаш и Железни врата 2 (затворени от сръбска страна).

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Към настоящия момент няма информация за подобни мерки.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Към момента от румънска страна няма затворени ГКПП по всичките й граници със съседните й държави.

Обсъждат се мерки за времнно преустановяване на работата на някои ГКПП-а с по слаб трафик с цел пренасочване на служителите към другите ГКПП-а с по-интензивен трафик.

Не е възможно преминаването през ГКПП Зимнич-Свищов (повреда във ферибота) и Найдаш и Железни врата 2 по сръбско-румънската граница (затворени от сръбска страна).

При затваряне на ГКПП са възможни обходни маршрути през Украйна.

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Румънските граждани, идващи от или преминали през Италия, Китай, Иран, Южна Корея, влизащи в страната през сухопътни ГКПП, ще бъдат поставени под 14-дневна карантина в приграничната област, в която влизат, или изолирани по местоживеене, в зависимост от зоната, от която пътуват;

Чуждите граждани, независимо от тяхната националност или превозно средство, с което пътуват, попълват декларация – на румънски / английски език, за това откъде са тръгнали, минали ли са през области определени като рискови за заразяване с COVID-19, имали ли са контакт със болни от COVID-19, имат ли определени симптоми предполагащи COVID-19 и др.

На основание на попълнените данни намиращите се на ГКПП представители на Националния комитет за специални и извънредни ситуации на Румъния решават дали пътуващият да бъде допуснат на румънска територия и оставен да продължи пътуването си свободно, дали да бъде ескортиран до център за поставяне под карантина, дали да бъде ескортиран до излизането му от страната, или да бъдат предприети други, адекватни на състоянието му и конкретния случай, мерки.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Временно е забранен за срок от 6 месеца износът от Румъния на медикаменти, медицинска апаратура и санитарни материали, използвани за превенция и лекуване на коронавируса.
Русия (Москва)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Считано от 1 февруари т.г., Руската федерация затвори почти всички въздушни маршрути с Китай, с изключение на полетите на Аерофлотдо Пекин, Хонконг, Шанхай и Гуанджоу, както и редовните полети от Китай до летище Шереметиево в Москва.

На 26 февруари МВнР на РФ препоръча на руските граждани да не пътуват до Южна Корея, Иран и Италия.

На 31 януари т.г. Русия е ограничила придвижването на китайски граждани през руско-монголската граница.

На 20 февруари т.г., Руската федерация въведе забрана за влизане в страната на по-голямата част от пристигащите китайски граждани – студенти, туристи и лица, пътуващи по лични въпроси. Забраната не засяга лица, пътуващи транзитно от Китай за други страни през руските летища, както и гражданите на други държави, намиращи се временно на територията на КНР.

Считано от 13 март, Руската федерация временно ограничава въздушния трафик с Италия, Германия, Испания и Франция. Руските авиокомпании ще могат да изпълняват директни полети само от терминал F на летище Шереметиево до Рим, Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Мадрид, Барселона, Париж. Считано от петък, руските власти ще въведат временна забрана за издаване на визи на италиански граждани, с изключение на дипломатически, служебни и хуманитарни случаи.

В Русия са спрени граничните пунктове за чужденци, пристигащи от Италия. Ограничението не се прилага за граждани на държави-членки на Евразийския икономически съюз.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Не са известни.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) До момента в Посолството не е постъпвала официална информация от МВнР на РФ или от Министерство на транспорта на РФ за въведени ограничения по известните маршрути към България.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите На територията на Москва от 5 март 2020 г. е въведен режим на повишена готовност. В тази връзка министерството предлага на посолствата, международните организации и представителствата на международните организации, да се ръководят от разпоредбите на Указ № 5 на Главния санитарен инспектор на Русия от 2 март 2020 г. „За допълнителни мерки за намаляване на рисковете от внасяне и разпространение на новата коронавирусна инфекция“ и Указ на столичния кмет № 5-YM от 5 март 2020 г. „За въвеждането режим на повишена готовност“.

Обръща се специално внимание на гражданите, посещаващи държави и територии, в които са регистрирани случаи на коронавирусна инфекция:

– да информират за връщането си в Руската федерация, мястото и датите на престоя, като за целта е открита гореща линия в град Москва;

– при поява на първите респираторни симптоми незабавно трябва да бъде потърсена медицинска помощ у дома, без да посещават медицински учреждения;

– да бъде осигурена самоизолация в дома за период от 14 дни за граждани, пристигащи от страни с неблагоприятна обстановка и разпространение на новата коронавирусна инфекция. Споменатият режим на домашна изолация не се прилага за служителите на дипломатическите мисии, както и за лицата, пристигащи в Москва като част от официални делегации.

Кметът на Москва Сергей Собянин подписа указ, с който се забраняват масовите събития в Москва с над 5000 участници. Забраната за провеждане на масови събития е временна и ще важи до 10 април.

В училищата и детските градини в Москва отмениха масови събития и часове по плуване. В образователните институции на родителите беше забранено да идват на празниците, посветени на 8 март.

Властите в страната обявиха, че за нарушаване на правилата на карантината, ще се прилага максималното наказание, като в случай, че човек е починал следствие на това, то ще бъде до пет години затвор. Спазването на карантината ще се следи чрез камерите за видеонаблюдение в градовете. При поставянето на лица под карантина, те и техните роднини, биват заснемани и вкарвани в базата данни, като при установяване на нарушаване на карантината, каквито случаи вече се наблюдават, органите на реда предприемат изключително строги мерки.

Около 100 китайски студенти в Москва ще бъдат депортирани от Русия, защото са нарушили препоръките за карантина.

Във връзка с разпространението на коронавирус, руското външно министерство намали до минимум броя на краткосрочните командировки на дипломатите.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги С постановление на правителството на Руската федерация №223 от 2 март 2020 г., влязло в сила на 4 март 2020 г., относно въвеждане на временна забрана за експорт на отделни видове продукция от Руската федерация, временно (до 01.06.2020 г.) се забранява износа по списък (приложен), в който попадат посочените в указанията материали за справяне с коронавируса COVID-19.

Изключения се допускат:

–                      По отношение на продукция за оказване на международна хуманитарна помощ за чужди държави, по решение на правителството на Руската федерация;

При износ от физически лица за лично използване на материали и предмети за еднократна употреба, отнасящи се към тази продукция.

Словакия (Братислава)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Въвежда се граничен контрол на ГКПП, считано от 13 март, 7 ч. сутринта. Само ГКПП с Полша са изключени от тази мярка за момента. Мярката касае шенгенските граници на Словакия с Чехия, Унгария и Австрия. В страната ще бъдат допускани само хора със словашки лични документи или с валидни разрешителни за престой в СР. Притежателите на такива документи, живеещи в граничните райони както на Унгария, така и на Австрия и работещи в СР, ще трябва да показват документ, че работят в СР. Тази мярка засега е 10-дневна и, ако не бъде удължена, трябва да изтече на 23 март в полунощ.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Спират се за период от 14 дни за пътнически полети трите международни летища в страната – в Братислава, Кошице и Попрад. Частните и карго полетите няма да бъдат засегнати. Спрян е международният влаков, автобусен и речен транспорт през СР, с изключение на курсовете за снабдяване. Местният ж.п. транспорт оперира по разредения график за празнични дни. Международните превозвачи няма да бъдат ограничавани, за да могат доставките да вървят ритмично.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) –                      Големите ГКПП остават отворени за тежкотоварни превозни средства. Възможни маршрути за излизане на гражданите от Словашката република са следните – единствена възможност са сухопътните граници с Австрия, Полша и Унгария. За целта гражданите трябва да напуснат страната с лични превозни средства.  Над 10 човека не могат да се превозват в едно МТС.  Автобуси не се допускат да влязат на територията на Словакия.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Връщащите се от чужбина ще трябва да останат за две седмици в задължителна карантина. Онези, които не могат да се изолират от семействата си, ще бъдат настанени в специално подготвени за това обекти на МВР. Всички училища и учебни заведения в СР се затварят за 14-дневен период, който започва да тече от 16 март (повечето вече са затворени, но една част – до края на тази седмица). Затварят се социални и културни учреждения и обекти.

Моловете ще бъдат затворени през този уикенд. Вътре в моловете и извън тях ще работят само малки хранителни магазини, аптеки и дрогерии. Работното време ще е съкратено. Хотелите и ресторантите остават отворени. Спрени са визитации в болници и посещения в старчески домове.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги  
Словения (Любляна)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане На граничните пунктове /летище, пристанище и пр./ са въведени медицински проверки на телесната температура на пътуващите.

От 12.03.2020 чужденците, влизащи в Словения, които нямат телесна температура над 37,5 градуса по Целзий и не показват „ясни признаци на инфекция на горните дихателни пътища“ биват допускани да влизат в страната.

Всички останали чужденци трябва да представят медицинско свидетелство на английски, италиански или словенски език, което доказва, че проведеният им тест за COVID-19 е отрицателен. Удостоверението трябва да е издадено до три дни преди датата на влизане на словенска територия.

Ограниченията не се прилагат за словенски граждани или чужденци с постоянно пребиваване в Словения.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Словения ограничи преминаванията на словено-италианската граница до шест пункта. От 18:00 часа на 11 март 2020 г. идващите от Италия в Словения пътници могат да пресичат границата на граничните пунктове Rateče, Robič, Škofije, Vrtojba, Fernetiči и Krvavi Potok.

Всички други пътни връзки с Италия са затворени, а пътническите влакове са спрени.

От 22:00 часа на 12.03.2020 г. вечерта Словения въведе ограничения за преминаване на камиони, влакове и автобуси, пристигащи от Италия. Забраната не се прилага за доставки на защитни екипировки, лекарства, хуманитарна помощ и пощенски пакети.

От 13.03.2020 г. горните шест гранични остават отворени само за преминаващи с лични моторни превозни средства словенци и чужденци с постоянно или временно разрешително за пребиваване в Словения, като там се осъществяват медицински проверки.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) По наши данни, Австрия и Унгария са затворили своите граници за пристигащи от Италия. Преминаването през Хърватия и Сърбия  е проблемно и става след многочасово чакане на словено-хърватската граница.

Алтернативният маршрут Италия-Гърция- България, като се използва морски маршрут, по наши данни също не е възможен вече, тъй като са изкупени билетите за фериботите.

Полагат се усилия от страна на посолството в Любляна  да бъде осигурено безпрепятственото транзитно преминаване на превозни средства с българска регистрация от Италия през Словения до Хърватия.

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите На 12 март 2020 г. в 18:00 часа служебният премиер Мариан Шарец обяви епидемия от COVID-19 в страната.

От 16.03.2020 ще бъдат затворени всички учебни заведения. Отменени са спортни, културни и други публични мероприятия. Където е възможно, трудещите са призовани да работят от дома си. Забранени са стачките, ползването на годишен отпуск, както и пътуването в чужбина за медицинските работници.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги От Министерството на земеделието е предложено ограничаване на междудържавния транспорт на живи животни, пресни плодове и зеленчуци, хлебни и зърнени храни, фуражи за животни и картофи.
Сърбия (Белград)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Правителството на Република Сърбия  е  предприело следните мерки за предотвратяване разпространението на болестта COVID-19:

1. Въведена е временна забрана – до края на март 2020 г., за влизане в страната на чужди граждани, които са пребивавали в  Китайска Народна Република,  Република Корея и Конфедерация Швейцария с уточнението, че тя се отнася само за тези от тях, пребивавали в провинция Хубей на КНР, град Дегу и провинция Северен Гьонсанг в Южна Корея,  и за кантона Тичино в Швейцария.

2. Остава в сила временната забрана, до края на март 2020 г., за влизане в Сърбия на чужди граждани, които са пребивавали в Италия и Ислямска република Иран.

Очаква се списъкът със страните да бъде допълнен в следващите няколко дни.

Не съществува реална възможност Граничните власти на Република Сърбия фактически да установят район на Конфедерация Швейцария или от Италия, от които пристига съответния чужд гражданин, предвид възможността за легитимация единствено с лична карта.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Освен граничния и митнически контрол, на работещите сръбски ГКПП се извършва и санитарно-медицински контрол на пътуващите граждани (измерва се телесната температура и се попълват анкетни карти с въпроси за страната за постоянно или временно пребиваване). Поради образуване на големи колони от МПС, преминаването на тежкотоварни автомобили е затруднено. Допуска се транзитно преминаване от 5 до 10 тира, като същите се конвоират от полицейски автомобил до достигане на съответната граница. Не се допуска влизането на тежкотоварни МПС, превозващи стоки от Италия и Швейцария, чиято крайна дестинация е Република Сърбия.

Очаква се в близките дни трафикът на товарни МПС в посока България да намалее, тъй като вероятно съседните на Сърбия държави ще предприемат допълнителни превантивни мерки с цел ограничаване на разпространението на болестта COVID-19.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Към актуалния момент вътрешните ГКПП на Сърбия, чрез които може да се пътува по въздушни маршрути, функционират – това са  международно летище „Никола Тесла“ в Белград и „Константин Велики“ в Ниш. Засилен е контролът с оглед разпространението на коронавируса. Използват се термовизуални скенери. Към актуалния момент беше разпространена публична информация, че  редица полетите от и за Италия на „Еър Сърбия“ от летищата в Белград и Ниш са отменени. Затворени са международните летища Морава/в Кралево/  и във Вършац.

По отношение на речните маршрути в Сърбия остават отворени само ГКПП Прахово и ГКПП Велико Градище /Към Румъния/. Затворени са вътрешно ГКПП Белград, ГКПП Нови Сад и ГКПП Апатин /към Хърватия/, ГКПП Канижа /към Унгария/, ГКПП Голубац, ГКПП Дони Милановац, ГКПП Текия и ГКПП Кладово /към Румъния/, ГКПП Перучац /към БиХ/.

Отворени са международните железопътни ГКПП на границите на Сърбия – Суботица /от Унгария/, Цариброд /към България/, Прешево /от РСМ/, Приеполе /от Черна гора/, Брасина /от БиХ/, Шид /от Хърватия.

При сухопътни маршрути от Сърбия към България поради затварянето на ГКПП Олтоманци, ГКПП Стрезимировци и ГКПП Брегово препоръчваме да се използват работещите ГКПП Калотина-Градина и ГКПП Връшка чука.

За българските граждани, които искат да се завърнат в България, са възможни следните маршрути през настоящите към момента работещи ГКПП:

От Унгария:

– ГКПП Хоргош  или ГКПП Бачки брег на унгарско-сръбската граница – Сърбия – Нови Сад – Белград – Ниш – ГКПП Калотина – Градина на сръбско – българската /международен път Е 75/ ;

От Румъния:

– ГКПП Ватин на румънско- сръбската  граница – Сърбия – Вършац – Белград – Ниш – ГКПП Калотина – Градива или ГКПП Връшка чука на сръбско-българската граница /международен път Е75 от Белград до ГКПП Калотина – Градина/;

– ГКПП Джердап на румънско – сръбската граница – Сърбия – Неготин – Зайчар – ГКПП Връшка чука на сръбско-българската граница;

От БиХ:

– ГКПП Котроман на граница на БиХ /Република Сръбска/ и Сърбия – Сърбия – Ужице – Чачак – Кралево – Крушевац – Ниш – ГКПП Калотина – Градина на сръбско-българската граница;

– ГКПП Бадовинци на границата на БиХ /Република Сръбска/ и Сърбия – Сърбия – Сремска Митровица – Белград – Ниш – ГКПП Калотина – Градина на сръбско-българската граница.

От Хърватия:

– ГКПП Батровци на хърватско-сръбската граница – Сърбия – Сремска Митровица – Белград – Ниш – ГКПП Калотина – Градина на сръбско-българската граница;

– ГКПП Бачка паланка на хърватско-сръбската граница – Сърбия – Нови Сад – Белград – Ниш – ГКПП Калотина – Градина на сръбско-българската граница.

От Черна гора:

– ГКПП Гостун на черногорско-сръбската граница – Сърбия – Приеполе – Ужице – Чачак – Кралево – Крушевац – Ниш – ГКПП Калотина – Градина на сръбско-българската граница;

– ГКПП Шпиляни  на черногорско-сръбската граница – Сърбия – Нови Пазар – Рашка – Крушевац –  Ниш – ГКПП Калотина – Градина на сръбско-българската граница.

От Република Северна Македония:

– ГКПП Прешево на границата на РСМ и Сърбия – Сърбия – Враня – Ниш – ГКПП Калотина – Градина на сръбско-българската граница.

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Мерки на национално ниво:

Забрана за влизане в Сърбия на чужди граждани, които са пребивавали в КНР (провинция Хубей), Република Корея (гр. Дегу и провинция Северен Гьонсанг), Швейцария( кантона Тичино), Италия и Ислямска република Иран.

Забрана за пътуването на служители в системата на сръбското здравеопазване до рискови държави;

Забрана за обществени събирания в закрити помещения от над 100 лица (с изключение на образователните институции, които на този етап ще продължат да работят);

Всички обекти и техни служители по протежението на магистралните пътища (бензиностанции, ресторанти, хотели, магазини и др.) да спазват мерки като регулярна дезинфекция на работните места, спазване на лична хигиена, носене на маски и защитни облекла, ограничаване на контактите с клиентелата и др.

Влизащите в Сърбия мигранти се поставят под карантина за срок от 14 дни в приемен център в р-н на Прешево;

Допълнителни препоръки:

Гражданите, завръщащи се в страната от рискови държави, да се самоизолират за срок от 14 дни;

Гражданите да ограничат своите служебни и лични контакти през следващите 14 дни;

При констатиране на характерните за COVID-19 симптоми, гражданите не следва първо да се свържат по телефона с епидемиолог от здлавната институция по местожителство и да изпълняват неговите указания;

Представителите на сръбската диаспора в рискови държави да отменят планирани завръщания в страната за великденските празници.

Допълнителните ограничителни мерки, които се налагат на гражданите, следват общите препоръки на правителството на национално ниво, но се налагат от общините/отделните работодатели. Те включват:

На общинско ниво (напр. за община Белград):

Забрана за посещение на театри, кина, нощни клубове, изложби, семинари и др. (на този етап ресторантите остават отворени);

Забрана за провеждане на традиционния белградски маратон;

Забрана за ползване на първите врати на МПС от градския транспорт, ежедневна дезинфекция на тези МПС, вкл. почистване на ръкохватките на МПС на всяка спирка, както и оставяне на прозорците на тези МПС в отворено положение;

Забрана за ползване на предната седалка на такситата и редовна дезинфекция на ползваните автомобили;

От работодателите (държавни и частни):

Повечето работодатели в Сърбия задължават своите служители, които могат да работят от домовете си, да не идват на работа;

Част от работодателите ограничават на ротационен принцип (своеобразни дежурства) броя на служителите, които присъстват в служебните помещения (това вкл. както държавни институции като министерството на отбраната, така и частни фирми като хотелските комплекси);

Повечето работодатели препоръчват на служителите си да ползват платен или неплатен отпуска, за да се самоизолират.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Към настоящия момент няма въведени ограничения/забрани на вноса и износа на стоки и услуги, но се извършва допълнителен контрол на  товарите идващи от Италия, Китай и други рискови държави.

При внос и износ на стоки от рисковите региони и контрол от страна на полицията и другите компетентни органи превозвачите трябва да имат доказателство за причината на пътуването.

Стоките могат да бъдат доставяни или изнасяни за високорисковите региони, като шофьорите могат да влизат и излизат от съответните територии, както и да се движат вътре в тях с ограничено пребиваване и контакт само за нуждите на доставката и получаването на стоката.

Турция (Анкара)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане По турските ГКПП, включително тези с Европа /Гърция и България/ са разположени термо-камери /по една/, които проверяват влизащите в страната граждани и МПС преди митническата и паспортна проверка.

При установяване на висока температура незабавно се уведомяват екипите на спешна медицинска помощ, които вземат мерки за поставяне под карантина.

Всички турски граждани, идващи от чужбина се подлагат на 14 дневна карантина

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Турските авиолинии са преустановили полетите до Италия, Иран, Китай, Корея и Ирак.

Преустановени са полети до страни от ЕС – Германия, Франция, Испания, Норвегия, Дания, Белгия, Австрия, Швеция и Холандия – до 17.04. т.г.

Затворена е границата с Иран и Ирак.

Въведена е дезинфекция за всички МПС

Експресният влак Истанбул – София е спрян временно, като предпазна мярка срещу разпространението на Коронавирус.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Към момента няма затворени ГКПП към България от турска страна

В резултат на въведените мерки за проверка на лица и МПС , работата на ГКПП е затруднена значително и се образуват опашки.

Паралелно с това всички МПС са предмет на дезинфекция на вход в Р. Турция. На изход от Р. Турция турските власти не прилагат специални мерки в тази връзка.  Мерките на вход към Р. Турция съществено затрудняват тежко-товарния трафик, като към 21:00 ч. на 13.03. на територията на Р. България е налице струпване от 30 км на тежко-товарни камиони, изчакващи да преминат границата.

Всички ГКПП по турско-българската граница са отворени за преминаване от пътници и МПС при споменатите по-горе затруднени условия.

При евентуално затваряне на ГКПП по турско-българската граница единствен възможен обходен сухопътен маршрут от Турция за България остава ГКПП Ипсала-Кипи на турско-гръцката граница, тъй като ГКПП Пазаркуле-Кастаниес е затворен и блокиран от нелегални мигранти. Предвид епидемиологичната обстановка в Р. Гърция този вариант не може да се разглежда като алтернатива.

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Училищата и детските градини в страната са във ваканция в периода 16 – 31 март. От 23 март учебният процес преминавана на дистанционен режим, като образователните програми ще бъдат достъпни за учениците от цялата страна.

Университетите в страната са обявили 3 седмична ваканция, считано от 16 март.

С решение на президента са преустановени всички задгранични командировки и пътувания на държавните служители зад граница.

Забранени са посещенията на външни лица в социалните домове и пансиони за възрастни хора. Отменени са гарнизонните отпуски на военнослужещите.

Всички спортни събития ще се провеждат без зрители.

Отменят се организирани мероприятия с натрупване на много хора.

От 13 март са забранени са свижданията в затворите

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Въведен разрешителен режим за износ на няколко вида санитарни стоки – маски, предпазни очила, ръкавици, предпазни облекла.
Украйна (Киев)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Провежда се температурен скрининг на влизащите в страната граждани по всички ГКПП. Също така са разположени дежурни медицински екип за изолиране на потенциално заразени лица.

МВнР на Украйна препоръча на гражданите да се въздържат от пътувания в страни или отделни територии в които са регистрирани голям брой заразени лица като Италия, Испания, Франция, Виетнам, Република Корея, Япония, Иран, Китай, Гърция, Германия, Египет, ОАЕ, Турция, Тайланд и Израел.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) По указания на правителството, от 219 действащи ГКПП по границите на страната остават да функцонират 49.

 

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Към 13 март 2020 г. България не е включена в списъка със страните, до които полетите от Украйна са отменени, поради което няма необходимост от ползване на алтернативни маршрути за завръщане на български граждани в страната.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите С решение на правителството в периода 12.03 до 03.04.2020 г. в цялата страна превантивно се въвежда карантина за ограничаване на разпространението на вирусната инфекция COVID 19. Прекратен е учебният процес във всички ВУЗ, училища и детски градини. Затварени са развлекателни центрове, кинотеатри, зони за развлечения. Отменени са всички масови мероприятия, културни и спортни събития.

Разполагат се дежурни медицински екип за изолиране на потенциално заразени лица в търговски центрове, авто и жп гари и места от обществено значение.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Към 13 март 2020 г. няма въведени забрани за внос/износ на стоки
Унгария (Будапеща)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Забрана за влизане в Унгария на лица пристигащи от Италия, Китай, Иран и Южна Корея. Изключение правят унгарските граждани, идващи от тези страни, които подлежат на незабавна карантина за две седмици.

Въвежда се засилен граничен контрол на словенската и австрийската шенгенска граница –  проверка на телесната температура и лични интервюта.

Водачите на камиони  пристигащи от Италия  към момента попадат под забраната издадена от властите.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Унгарската полиция публикува информация на сайта си, указваща влизане на територията на Унгария от страна на Австрия за международния трафик на граничните пунктове Hegyeshalom, Sopron és Rábafüzes.

Влизане на територията на Унгария от страна на Словения за международен трафик на граничните пунктове Tornyiszentmiklós и Rédics.

Полицията посочва транзитните маршрути предвидени за международния трафик на територията на страната. Прилагаме карта на транзитните маршрути.

Необходимо е транзитно преминаващите чуждестранни граждани да ползват бензиностанции и паркинг за транзит на територията на страната обозначени със информационна табела оцветена в жълт цвят –  приложена.

По информация на унгарската полиция спирането и зареждането с гориво не е възможно на други места. Местата ще бъдат контролирани от правоприлагащите органи.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) През Румъния, пункт  – Надлок
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите При съмнения за заразяване с корона вирус, лицата подлежат на незабавна карантина за две седмици.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Няма информация
Финландия (Хелзинки)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане На този етап няма въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане. МВнР ежедневно актуализира своя Travel Bulletin. https://um.fi/matkustustiedotteet-a-o#C

От 12.03.2020 г. финландските граждани са длъжни да подават информация за своите пътувания в чужбина на следния сайт

https://matkustusilmoitus.fi/public_html?command=browse

До 12.3.2020 г. списъкът на епидемичните райони, до които се препоръчваше да се избягват всякакви пътувания включва: Тирол в Австрия, Северен Рейн-Вестфалия в Германия, Китай, Иран, Южна Корея и Италия. Специално внимание се препоръчва при пътувания до: Франция и Румъния.

С решение на правителството от 12.03.20 г. бе обявено, че Финландия преустановява класифицирането на държави и региони като „епидемични зони“ на коронавируса.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Няма.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) На този етап не се налагат алтернативни маршрути. Авиокомпаниите продължават да обслужват маршрутите си от Хелзинки до София (през Истанбул, Франкфурт, Мюнхен, Амстердам и др.).
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Единственото ограничения (въведено на 12 март 2020) е забрана до края на м. май на всякакви публични събития с над 500 участници.

Същевременно, правителството препоръчва хората да работят дистанционно. Ако е възможно, препоръчва се да се обмисли практикуването на хобита и спортни занимания.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Няма.
Франция (Париж)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане 1. Информационни материали на френски, английски и китайски език са разпространени на летищата във Франция и във френските отвъдморски територии, на които се изпълняват полети от и към КНДР. От 25.01.2020 г. на летище Шарл-де-Гол в Париж и Сен Дени на остров Реюнион, който е със статут на френска отвъдморска територия, е осигурено посрещане на пътниците, пристигащи от Китай, Хонг Конг и Макао, осигурено от органите за гражданска сигурност и медицинските власти.

2. По информация от френските медии, днес 13.03.2020 г. президентът на Франция Еманюел Макрон е провел телефонен разговор с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, като е предложил въвеждането на засилен граничен контрол към и от държавите от Шенгенското пространство или дори въвеждане на забрана за достъп от някои рискови държави. За намерението си да направи такива предложения президентът Макрон спомена във вчерашното си изявление по националната телевизия пред френската нация.

3. По информация от сайта на посолството на Франция в Мароко, от днес Мароко е затворило всички въздушни и морски пътнически линии от и към Франция. Гражданите, пребиваващи във Франция, които са планирали пътуване за Мароко, са призовани да отложат пътуването си. Тези, които вече са в Мароко, следва да се свържат със своите туроператори или със съответната самолетна компания, за да проверят какви са възможностите за връщане.

4. По информация от пресата от днес преди обед /която не беше официално потвърдена/, налице е засилен контрол от германска страна на границата между Франция и Германия.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Към момента не са налице такива.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) 1. Въздушните полети между България и Франция на този етап се изпълняват нормално.

2. По отношение на сухопътните маршрути, посолството не препоръчва на българските граждани да преминават през Италия, предвид засилените проверки по магистралите в страната /по информация от българското посолство в Италия/.

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите 1. От 16 март 2020 г. до второ нареждане са затворени всички учебни заведения във Франция – ясли, детски градини, училища, колежи, лицеи и университети;

2. Забрана за провеждането на мероприятия с участието на повече от 100 души. Местните власти по райони могат да вземат решение за забрана за провеждане на мероприятия с по-малко от 100 души /например районът на Долен Рейн и остров Корсика, където е забранено провеждането на мероприятия с повече от 50 души както на закрито, така и на открито/;

3. Забрана за посещения на външни лица в домовете за възрастни хора;

4. Френските власти призовават за ограничаване и свеждане до минимум на излизанията на хората над 70-годишна възраст и тези, които страдат от респираторни заболявания, които са най-уязвимата група от населението;

5. Градският транспорт ще продължи да функционира, но властите отправят призив гражданите да ограничат ползването му и пътуванията си само до най-неотложен случай. В някои райони по решение на местните власти се ограничава движението на градския транспорт /например в Лион движението му ще бъде ограничено с 30%/.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не са известни.

С решение на френското правителство, медицинските маски бяха иззети от търговската мрежа и от аптеките и бяха предоставени на здравните заведения за покриване на техните нужди.

С решение на френското правителство бяха определени цените на дезинфекциращите препарати за ръце – 2 евро за 50 ml и 3 евро за 100 ml. Тези препарати не са налични в аптечната и търговската мрежа от преди повече от две седмици.

Хърватия (Загреб)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Чужди и хърватски граждани, влизащи в Хърватия от засегнатите райони, подлежат на 14 дневна карантина.

Гранично – пропускателният режим за транзитно преминаващи пътници, идващи от засегнатите райони е следният: транзитното преминаване през страната се разрешава за тежко-товарни МПС, автобуси и леки коли, след установяване на ГКПП на влизане, че лицата нямат заразни симптоми и при положение, че транзитният престой не надхвърля 24 часа. Режимът е в тясна връзка с този на Сърбия, тъй като ако сръбските власти спрат да допускат транзитно преминаващи пътници от горепосочените групи, то и Хърватия автоматично спира допускането им в страната.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Чужди и хърватски граждани, влизащи в Хърватия от засегнатите райони, подлежат на 14 дневна карантина.

Транзитното преминаване през страната се разрешава за тежко-товарни МПС, автобуси и леки коли, след установяване на ГКПП на влизане, че лицата нямат заразни симптоми и при положение, че транзитният престой не надхвърля 24 часа. Режимът е в тясна връзка с този на Сърбия, тъй като ако сръбските власти не допускат транзитно преминаващи пътници от горепосочените групи, то Хърватия автоматично спира допускането им в страната.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Пренасочване към:

–                      Унгария – Румъния – България, в зависимост от граничния режим на съответните транзитни страни;

Черна гора,  Албания, Република Северна Македония, в зависимост от  промените в граничния режим на Албания, като се отчита, че състоянието на пътната мрежа не благоприятства бързото и безаварийно прибиране на тежки МПС в България

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите 14 дневна карантина или 14 дневна домашна самоизолация
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не
Черна гора (Подгорица)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане  
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)  
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски)  
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите  
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги  
Чехия (Прага)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане От 16 март 2020 г. се забранява влизането на чужденци в Чешката република.

Същото се отнася за чужденците с постоянно пребиваване в Чешката република и с временно пребиваване над 90 дни.

Същевременно от 16 март 2020 се забранява на чешките граждани да напускат страната.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Изключение: Забраната не се отнася за шофьорите на тежкотоварни камиони.

Чешките туристически автобуси могат да се завърнат в страната. Чешки туристи, решили да отпътуват за чужбина, трябва да имат предвид, че след завръщането си, ще прекарат 14 дни в карантина.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски)  
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Всички чешки граждани, завръщащи се от Германия или Австрия, ще преминат задължителна карантина. Тази мярка не важи за гражданите, работещи в чужбина и живеещи на 50 км. от границата с тези две страни.

Забранени са посещенията в затворите.

Нарежда се трудова повинност на учениците и студентите в средните и полувисшите училища, следващи в областта на социалните услуги.

От 14 март се забранява събиране на над 30 лица в басейни, информационни центрове, както и в спортни заведения.

От 18:00 ч. на 14 март 2020 г. се забранява търговията на дребно на пазарите.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги  
Швейцария (Берн)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане На 13.03.2020 г. Федералния Съвет  на Конфедерация Швейцария въведе засилен мониторинг по шенгенските си граници. В Кантон „Тичино“  9 от второстепенните гранични пунктове с Италия са затворени и целия трафик е пренасочен към основните гранични пунктове, с цел по голям санитарен мониторинг на влизащите и ограничаване като цяло на епидемията. Отворени гранични пунктове от към Италия: Chiasso strada,  Novazzano Brusata (Bizzarone), Stabio Gaggiolo, Brusino Arsizio,  Fornasette, Ponte Tresa, Dirinella
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Влизането от Италия към Швейцария е ограничено. Разрешено е влизането само на швейцарски граждани, чужденци  с разрешено пребиваване в Швейцария и трансгранични работници. Лицата с убедителни причини също ще бъдат допускани за влизане. Тези мерки са в унисон с мерките предприети от италианското правителство.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Сухопътните граници към Франция, Германия, Лихтенщайн и Австрия са отворени. Отменени са полетите  към Италия. Железопътния трафик  на швейцарските железници към Италия е редуциран.

 

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите До 4 април 2020 г. се преустановяват учебните занятия в цялата страна: училища, детски градини, университети. Масови прояви над 100 души са забранени, като спортни прояви, увеселителни паркове, посещения на музеи, басейни, ски центрове до 30 април. Ресторанти, барове и дискотеки са отворени с капацитет до 50 души, като са задължени да спазват хигиенни норми и дистанции.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Товарния и транзитния транспорт на стоки остава разрешен.
Швеция (Стокхолм)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Не са въведени мерки за влизане и излизане на територията на Швеция.

МВнР на Швеция съветва да не се пътува до:

–           всички провинции на Китай, с изключение на Хонгконг и Макао;

–           Южна Корея;

–           Иран;

–           Италия;

област Тирол, Австрия.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) За момента няма въведени такива ограничителни мерки.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Шведските власти не налагат към момента нито пълно, нито частично затваряне на границите си.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Към момента не е въведена обща карантина за гражданите в Швеция. Препоръчва се на всички лица, завърнали се от някоя от най-силно засегнатите от COVID-19 държави, които чувстват симптоми на дихателна инфекция, да се самоизолират и по възможност да работят от вкъщи. Същите препоръки важат и за тези граждани, вкл. деца, които имат симптоми на дихателна инфекция и не са пътували в чужбина.

Въведена е забрана за обществени събирания на повече от 500 души на едно място. За нарушителите на забраната е предвидена наказателна мярка глоба или лишаване от свобода за срок до 6 месеца. Мярката има за цел да ограничи събирането на хора на всякакъв род културни, спортни и др. събития

Към момента държавните и обществени училища продължават да работят в нормален режим. Същевременно на директорите на училищата е предоставена възможност сами да решават как да бъде продължен учебният процес, вкл. при нужда и затваряне на училището.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Към момента няма въведени ограничения за вносителите/износителите на стоки и услуги.

Шведските митници следят внимателно развитието около разпространението на коронавирус по света. Пратки, пакети, хранителни продукти и обща поща не се проверяват за зараза с COVID-19, тъй като опасният вирус се предава от човек на човек, а не чрез хранителни продукти и други стоки.

АЗИЯ
Бангладеш
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Няма такива.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Няма такива.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Няма такива.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Няма информация за български граждани, които да са поставени под карантина. Няма цялостна карантина в страната.

Всички пътници, пристигащи в страната се проверяват и при проява на симптоми на COVID-19 се поставят под двуседмична карантина. Заразените се поставят под болничен надзор.  В столицата определеното карантинно съоръжение е болницата в Кувейт Мейтри. До момента са проверени 511 660 пътници, като всички проби, допреди първите случаи са били отрицателни

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не е налична информация към момента.
Израел (Тел Авив)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Считано от 13.03.2020 г. в Израел действат следните ограничения:

1.       Всички лица с температура над 38 градуса задух и респираторни проблеми /кашлица, задух/следва да останат по домовете си минимум два дни след преминаването им.

2.       Всички пристигащи на летището/граждани на Израел и чужденци/ се подлагат на задължителна карантина от 14 дни при домашни условия. Туристите, които не могат да докажат условия за задължителна 14 дневна карантина в Израел се връщат обратно;

3.       Въведени ограничения за събирания на хора над 100 души;

4.       затворени са училищата и университетите. Разработва се план за дистанционно обучение;

5.       Забранени са спортни мероприятия с публика;

6.       Насърчава се работа от домовете;

Ограничения за струпвания на обществени места, магазини и търговски центрове;

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) 1.       Затворени са всички сухопътни граници от и към Израел;

2.       Към момента са отменени десетки полети на основното гражданско  летище Бен Гурион;

Отменени са част от полетите от и до: Китай, Италия, Япония, Южна Корея; Франция, Германия, Австрия, Андора, Хон Конг, Макао, Сингапур, Сан Марино, Испания, Тайланд;

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) За територията на Израел няма алтернативни маршрути по суша.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Карантината важи за всички лица по гореописаните категории. Задължителна карантина действа за пристигащите или завръщащите се в Израел, а за лицата проявили симптоми на грип е определен домашен престой и консултации на спешен телефон 101.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Към момента не са известни изрични забрани за стоки и услуги.
Индия (Делхи)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане На 11 март 2020, във вечерните часове, правителствената пресслужба на Индия разпространи информация, че се отменят всички издадени визи, считано от 13 март 2020 г., 12:00 GMT /Гринуичко време/, към часа на тръгване, до 15 април 2020 г. Изключение се прави за дипломатическите и служебните визи, тези на служители на ООН и международни организации, работните визи, визите за проекти. Медицинският им преглед обаче е задължителен.

Чуждите граждани, който възнамеряват да пътуват до Индия по основателна причина, могат да се свържат с най-близката индийска мисия.

Всички пристигащи пътници, включително индийски граждани, пристигащи от или посетили Китай, Италия, Иран, Република Корея, Франция, Испания и Германия след 15 февруари 2020 г., подлежат на карантина за минимален период от 14 дни. Разпореждането влиза в сила в сила от 12:00 GMT /Гринуичко време/, към часа на тръгване, на 13 март 2020 г.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Излизане от Република Индия може да бъде осъществено от всяко едно ГКПП. Международният трафик през сухопътните граници ще бъде ограничен до обозначени контролни пунктове със здравни съоръжения за проверка. Те ще бъдат посочени допълнително от МВР.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Въведените ограничителни мерки вече доведоха до отмяна на голям брой полети на Air France, Lufthansa и др. авиолинии. Финландия е  отменила всички полети до Делхи от 15.03. до 14.04.2020 г. Air India отмени до 30 април полетите си до Рим, Милано, Сеул, Кувейт и ограничи полетите си до Испания, Франция, Шри Ланка и Израел. Авиокомпаниите макар и с намален капацитет продължават полетите от Индия, намаляват броя на дните, в които ги осъществяват. Сред авиокомпаниите, които все още осъществяват полети към Европа са British Airways, Alitalia, Air France, LOT, Qatar Airways, Turkish Airlines, Lufthansa.

Влизането в Индия е затворено, няма проблем за излизането от страната.

ДЧ на ЕС възприемат два коренно различни подхода в това, дали да мотивират гражданите си, за които им е известно, че са в Индия да се приберат по най-бързия начин до съответните държави, или по-скоро да останат в Индия, докато не се изясни здравния им статус.

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Няма информация за български граждани, които да са поставени под карантина. Няма цялостна карантина в страната.

Всички пристигащи на летищата пътници преминават температурен скриининг и са длъжни да представят пред медицинските и имиграционни органи надлежно попълнен формуляр-декларация (включително лични данни, в т.ч. номер на телефон и адрес в Индия) и история на пътуванията и дали страда от треска, кашлица или друг респираторен проблем /приложена/.

Осъществява се наблюдение за всички случаи с история на пътуване от всички сериозно засегнати от COVID-19 държави и на хора, които са имали контакт с такива и имат температура, кашлица или задух.

Всички, пристигащи и пристигнали от Китай, Хонконг, Република Корея, Япония, Италия, Тайланд, Сингапур, Иран, Малайзия, Франция, Испания и Германия следва да преминат през самостоятелно наложена карантина за период от 14 дни от датата на пристигането им, а техните работодатели да улеснят работата от къщи през този период.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Наложена е забрана за износ на предпазни средства срещу COVID-19 от Индия с изключение на дву/трипластови хирургически маски и ръкавици (без т.нар. MBR ръкавици, за които има забрана).
На 13 март са изнесени 500 хил. бр. дву/трипластови маски за България по поръчка на МИ и Кинтекс, като през следващата седмица предстои да бъдат изнесени още 500 хил. бр.
Йордания (Аман)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Въведени са ограничителни мерки за влизане спрямо гражданите на:

1                    група: Китай, Италия, Ю.Корея, Иран;

2                    група:Германия, Франция и Испания

3                    група: Сирия, Ливан,  Ирак и Египет

Не се изключва и разширяването и към други държави!

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Всички ГКПП са затворени. Допускат се  изключения за официални лица и дипломати.

Властите съобщиха, че няма да допускат фериботи да акостират на пристанище Акаба.

Транспортният трафик (карго) със Сирия не е преустановен.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) От Йордания към съседните държави по суша няма възможност.

Единствено може по въздух от две точки в Йордания: летище Акаба и Летище QAIA(Аман).

Последният възможен полет на Rayan air от Акаба до София е обявен за неделя, 18 март.

Полетите към европейските държави от летище QAIA се ограничават.

При необходимост от евентуално извеждане на българските граждани от летище QAIA.

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Действат пакет мерки, приети на 10 март т.г. от Министерския съвет на Йордания:

1. Налага се забрана на пътуванията до и от Ливан.

2. Налага се забрана на пътуванията до и от Сирия, с изключение на товарните камиони, обслужващи стокообмена.

3. Закриват се северният (мост „Крал Хюсеин“ – „Аленби“) и южният ГКПП, (входно изходни точки с Израел), като изключение могат да правят официални делегации или йордански работници (за гр. Ейлат), които временно работят в Израел и ползват южния ГКПП (такива прекосяват границата ежедневно).

4. Считано от 16.03.2020 г. всички пристигащи от Франция, Германия и Испания няма да бъдат допускани до йорданска територия, както и йорданските поданици няма да могат да пътуват към тези държави.

5. Закриване на морския достъп към Египет и намаляване с 50% на полетите на гражданските авиолинии с Египет, като йорданските поданици ще пътуват до Египет само по наложителни причини.

6. Спира се трафикът на пътници от и до Ирак, докато движението по търговския стокообмен се запазва. В това отношение не попадат официалните делегации от двете страни. Пътуванията ще се осъществяват само до летищата в Багдад и Ербил.

7. Всички йорданци, пристигащи от гореупоменатите държави могат да влизат в страната при условие, че изпълняват мерките, наложени от МЗ (задължителна домашна карантина от 14 дни, изпълнявана от всички).

8. Дипломатическите мисии, международните организации, чуждестранни граждани и инвеститори са освободени от тези мерки само при условие, че изпълняват мерките на МЗ (задължителната самостоятелна 14 дневна карантина). При дипломатическите мисии това ще става с нота от съответното посолство, гарантираща изпълняването на мерките.

9. Прекратяват се международни и местни конференции в Йордания, с изключение на тези, одобрени от МС и най-вече тези в областта на здравеопазването.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Забрана за износ на предпазни маски
Иран (Техеран)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане На международните летища в Иран не са въведени ограничения за излизане от страната. Влизането се осъществява при нормални условия. На летищата са монтирани термокамери и са разположени медицински лица за проверка на общото здравословно състояние на влизащи и излизащи пътници.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Към 13.03.2020 г. всички сухопътни граници на Иран са затворени от съседните държави за преминаване на хора и транспортни средства. Допълнителни ограничителни мерки не са въвеждани в действие по инициатива на Иран.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Към момента няма отворени сухопътни ГКПП към съседни държави. При решение за извършване на евентуално извеждане от страната следва да се предприемат необходимите стъпки по дипломатически път към Азербайджан и Армения за осигуряване на коридор по сухопътен маршрут.

Осъществяване на извеждане по въздушна линия представлява най-удачен вариант. Държавната авиокомпания Iran Air все още лети до Франкфурт; планират се полети до Париж. Като цяло компанията изпитва сериозни затруднения да осъществява полети до ЕС, които освен от разпространението на COVID-19 са породени и от проблеми от технически характер (свързани със санкционните закони на САЩ). Катарските авиолинии продължават да изпълняват редовни полети веднъж дневно по маршрут Доха-Техеран-Доха, но поради големия брой на желаещи закупуването на билети е силно затруднено. Предвид тези проблеми за ползването на редовни полети най-удачно би било организирането на специализиран полет.

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Към 13.03.2020 г. под карантина се намират провинции Мазандеран и Гилян. Провинция Ком се намира под частична карантина. Предприети са мерки по ограничаване напускането и влизането в други области, в т. ч. и Техеран, като пътувания се оторизират само при наложителни случаи.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Въведените ограничения в Иран за внос на определени стоки са валидни от периода преди разпространението на заразата и са свързани по-скоро със стимулирането на местната икономика и санкционните мерки на САЩ. След установяването на наличието на COVID-19 в Иран не са въвеждани ограничения по отношение на вноса или износа на конкретни продукти, с изключение на медицински консумативи, необходими за борба с вируса.

Към момента не се наблюдава сериозен дефицит на стоки от първа необходимост. Ограничен е достъпът до защитно облекло, маски и дезинфектанти.

Ограничителните мерки на САЩ продължават да затрудняват вноса на специализирани лекарства, които не се произвеждат в Иран.

Казахстан (Нур Султан)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане На 12 март Министерството на външните работи на Република Казахстан публикува следните мерки:

За страните от категория 1 «А» (Иран, Италия, Китай, Корея) се въвеждат следните ограничения:

·                     Временно спиране издаването на визи и влизането на територията на Република Казахстан, вкл. и за лицата, посетили тези страни през последните 30 дни;

За справка: За лицата, които нямат установено местожителство на територията на държавите от първа категория и не са ги посещавали през последните 30 дни, ограниченията за получаване на визи и влизане в Република Казахстан не се прилагат.

Чуждестранните граждани, пребиваващи на територията на Република Казахстан въз основа на разрешение за пребиваване, и лица без гражданство, пристигащи от държави от категория 1 „А“, могат да влязат на територията на Казахстан при условие, че бъдат поставени под карантина за период от 14 дни с изолация в помещения, определени от местните власти.

·                     Преустановени са редовните полети, пешеходните преходи, железопътния/ автомобилния превоз на пътници с Китай. Преустановени са редовните полети с Иран.

За справка: с Корея полетите се осъществяват по маршрута Алмати-Сеул-Алмати 2 пъти седмично от авиокомпаниите Air Astana и Asian Airlines, а по маршрута Nur-Sultan-Seoul-Nur-Sultan веднъж седмично от авиокомпания Air-Astana, като се отчита, че Air-Astana превозва само граждани на Република Казахстан.

·                     лицата, пристигащи от държави от категория 1 „А“, с изключение на официални и правителствени делегации, както и притежатели на служебни и дипломатически паспорти, пилоти и членове на екипажи на авиокомпании, локомотивни бригади, лица, свързани с транспортните дейности на железопътния транспорт и водачи, осъществяващи международен превоз на товари, за които са минали по-малко от 14 дни от последното посещение на тези страни, се поставят под 14-дневна карантина с изолация в помещения, определени от местните изпълнителни органи.

За страните от категория 1 «Б» (Германия, Испания, Франция):

·                     Временно спиране издаването на визи и влизането на територията на Република Казахстан, вкл и за лицата, посетили тези страни през последните 30 дни;

За справка: За лицата, които нямат установено местожителство на територията на държавите от първа категория и не са ги посетили през последните 30 дни, ограниченията за получаване на визи и влизане в Република Казахстан не се прилагат.

Чуждестранните граждани, пребиваващи на територията на Република Казахстан въз основа на разрешение за пребиваване, и лица без гражданство, пристигащи от държави от категория 1 „Б“, могат да влязат на територията на Казахстан при условие, че бъдат поставени под домашна изолация.

·                     лицата, пристигащи от държави от категория 1 „Б“, с изключение на официални и правителствени делегации, както и притежатели на служебни и дипломатически паспорти, пилоти и членове на екипажи на авиокомпании, локомотивни бригади, лица, свързани с транспортните дейности на железопътния транспорт и водачи, осъществяващи международен превоз на товари, за които са минали по-малко от 14 дни от последното посещение, се поставят под домашна самоизолация. Контролът по спазването на правилата за домашна изолация и консултирането се извършва от служители на Министерството на здравеопазването на Република Казахстан чрез телефонни прозвънявания. При липса на условия за домашна изолация, се преминава към хоспитализация.

·                     По отношение на членовете на официални и правителствени делегации, както и притежатели на служебни и дипломатически паспорти, пилоти и членове на екипажи на авиокомпании, локомотивни бригади, лица, свързани с транспортните дейности на железопътния транспорт и водачи, осъществяващи международен превоз на товари от държави от категория 1 „А“ и 1 „Б“ подлежат на медицински надзор по адреса на местоживеене (местопребиваване) чрез телефонни прозвънявания като при категория 2;

За страните от категория 2 (Великобритания, Холандия, Швейцария):

·                     За лицата, пристигащи от страни от 2 категория, се осъществява наблюдение от медицински работник на първична медицинска помощ по адреса на местоживеене (местопребиваване) чрез телефонни прозвънявания в рамките на 14 дни от датата на пресичане на границата на Република Казахстан.

За страните от категория 3 категории (Белгия, Индия, Ирак, Норвегия, САЩ, Филипини, Швеция):

·                     Министерството на здравеопазването на Република Казахстан следи епидемиологичната ситуация в страните от категория 3 за разпространение на коронавирусната инфекция.

За справка: Лицата, пристигащи от страните от 3-та категория, ще бъдат регистрирани, без ограничение за движение в страната.

На 13 март МВнР на Р. Казахстан е публикувано приетото от казахстанското правителство решение за временно ограничаване на използването на вътрешни документи за граждани на Република Казахстан (лична карта, свидетелство за раждане), Руската федерация (паспорт на гражданин на Руската федерация), Киргизката република (лична карта) при преминаване на държавната граница между Казахстан и Русия, както и между Казахстан и Киргизката република.

За справка: Режимът за преминаване на граница при наличие на международен паспорт от страна на гражданите на Република Казахстан, Руската федерация и Киргизката република остава свободен.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Согласно последното Постановление № 20-ПГВр от 12.03.2020 г. на Главния санитарен лекар на Р. Казахстан, считано от 13 март т.г. на Министерството на промишлеността и инфраструктурното развитие на Република Казахстан е възложено да гарантира ограничаването на международния пътнически трафик със страните от 1А, 1Б, 2 и 3 категории.

В тази връзка, считано от 13 март т.г. е съкратен броя на редовните полети по направление Германия, Великобритания, Холандия, Унгария, Чехия, Полша, Турция, Украйна, Беларус, ОАЕ и Грузия. За консултация по телефона по въпроси, касаещи отменени и ограничени редовни направления, е открит денонощен Call център на номер 8(7172) 645841.

Считано от 01.03.2020 г. Казахстан намали броя на полетите от Южна Корея и преустанови полетите с Иран;

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) За момента Казахстан не е закрил границите си със съседни държави, през които преминават най-преките сухопътни и морски маршрути до България.

Могат да бъдат използвани следните варианти за прибиране в България:

1. Най-оптимален сухоземен – Казахстан – Русия – Украйна – Румъния – България;

2. Най оптимален смесен сухоземен и морски – Актау – Баку – Азербайджан – Грузия – Батуми – Варна

3. Най-оптимални въздушни: Нур-Султан-Истанбул-София (Търкиш Еърлайнс); Нур-Султан-Москва-София (Аерофлот), Нур-Султан-Варшава-София (LOT)

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Ø    Съгласно последното Постановление № 20-ПГВр от 12.03.2020 г. на Главния санитарен лекар на Р. Казахстан, считано от 13 март т.г. на територията на Казахстан:

– се въвежда забрана за провеждане на масови мероприятия (празненства, концерти, културни, спортни събития, конференции, семинари, изложби, кина, детски площадки в търговски и развлекателни комплекси и др.);

– компетентните органи следва да осигурят 14-дневна карантина с изолация в помещения, определени от местните изпълнителни органи, за лица, пристигнали в Република Казахстан от държави, включени в първа „А“ категория, които притежават служебни и дипломатически паспорти, са пилоти и членове на екипажи на авиокомпании, локомотивни бригади, лица, свързани с транспортните дейности на железопътния транспорт и водачи, осъществяващи международен превоз на товари.

Ø    Министерството на образованието и науката на Република Казахстан да обезпечи:

–                      предсрочно излизане в пролетна ваканция на всички среднообразователни училищата, считано от 16 март до 5 април 2020 г .;

–                      преминаване към дистанционна форма на обучение в среднообразователните училища и висшите учебни заведения (да се осигури превод, ако има техническа способност), включително и провеждането на всички видове оценяване на знанията;

–                      премахването на кабинетна система на образование;

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Към настоящия момент не сме уведомявани от властите за въвеждане на подобни ограничения или забрани и не разполагаме с подобна информация от други източници.
Ливан (Бейрут)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане На 11 март късно следобед правителството на Ливан обяви нови ограничения за пътуванията от и към страната в резултат от разпространяването на COVID–19 в глобален план. От 06.00 ч. на 12 т.м. се прекратяват всички въздушни, сухопътни и морски пътувания от и към Италия, Китай, Иран и Република Корея.

Допълнително се предостави четиридневен гратисен период на всички дипломатически представителства в страната, на ливански граждани, които са в процес на получаване на гражданство, както и на членове на UNIFIL, пътуващи от Германия, Великобритания, Испания, Франция, Египет, Сирия и Ирак, след изтичането на който въздушните, сухопътните и морските пътувания към и от тези държави ще бъдат преустановени. Ливан преустановява пропусквателния режим от Сирия като на ливанските и др. граждани е предоставен срок от 4 работни дни да се завърнат в страната.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Няма данни.

 

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Ливан граничи с Израел и Сирия, като преминаването през тези страни не е възможно. В тази връзка няма възможност за алтернативни маршрути от Ливан.

 

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Към момента като ограничителни мерки в Ливан са въведени мерки, чрез които са затворени всички рестроранти, търговски обекти, отменени всички масови мероприятия и др. Банковите учреждения работят с намалено работно време и намален състав.

 

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Нямаме данни да са въведени мерки, които да ограничават вносители или износители на стоки от или към Ливан.
Малдиви
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане До територията на страната не се допускат пътници от Китай, Иран, Италия, Южна Кория и Бангладеш, а също така преминали през или с история на пътуванията през тези страни. Вече има 37 случая на недопуснати на територията на страната чужденци. Допускат се членовете на семействата на малдивски граждани, но те могат да бъдат поставени под карантина.

Всички малдивски граждани, пристигащи от Бангладеш се поставят под карантина за 14 дни.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Няма такива.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Няма такива.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Няма информация за български граждани, които да са поставени под карантина. Няма цялостна карантина в страната.

Министърът на здравеопазването обяви извънредно положение по отношение на  обществено здраве в страната за период от 30 дни, считано от 12 март 2020 г.

Това предостави на съответните органи правомощия при необходимост да поставят в изолация и под карантина застрашените от вируса лица и да предприемат други необходими стъпки, в т.ч. затваряне на училища, забрана на събирания, спиране на вътрешни полети и др.

Под карантина са поставени три острова: Куреду (Kuredu),  Курумати (Kurumati) и Сандис Батала (Sandies Bathala). Лицата, определени като високорискови се отделят от нискорисковите, които се изолират. Преди напускане на островите се прави температурен скрининг.  Виламенду (Vilamendu) и Риити Рах (Reethi Rah), Six Senses Laamu и корорти в Мале (Male) са под наблюдение, поради подозрение за заразени с COVID-19.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не разполагаме с информация към момента.
Непал
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Правителството на Непал от полунощ (непалско време) на 14 март 2020 г. до 30 април 2020 г. въвежда следните мерки:

Спира издаването на визи при пристигане за всички чуждестранни граждани, в т.ч. и за притежателите на карта на непалец от чужбина (Non-Resident Napalise – NRN).

Всички чужденци с валидна виза за Непал при пристигане трябва да представят здравен сертификат с отрицателен тест за COVID-19, издаден максимум 7 дни преди датата на пристигане в Непал.

Всички чуждестранни граждани, които имат основателни причини да посетят Непал, могат да се свържат с непалските дипломатически мисии в чужбина, като представят здравен сертификат с отрицателен тест за COVID-19, издаден максимум 7 дни преди датата на пристигане в Непал.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Международното летище Трибуван, Катманду остава до второ нареждане единствен отворен пункт за пристигане и заминаване в Непал.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Няма такива.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Няма информация за български граждани, които да са поставени под карантина. Няма цялостна карантина в страната.

Всички чуждестранни граждани, влизащи в Непал до 14 март 2020 г. ще бъдат поставени под самоосигурена карантина, а непалските граждани и непалците от чужбина (NRN) ще бъдат поставени под домашна карантина за 14 дни.

Чужденците с дипломатическа и официална виза ще бъдат поставени под самоосигурена карантина за 14 дни.

Чужденци с бизнес, учебна и работна виза, завръщащи се в Непал, подлежат на престой в самоосигурена карантина за 14 дни.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не разполагаме с информация към момента.
Пакистан (Исламабад)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Към момента има наложени ограничения по отношение на преминаването на граничните пунктове по суша към Китай, Афганистан и Китай. Индия е предприела мерки по спиране на издаването на туристически визи за посетители на страната.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Затворени за преминаване са сухопътните граници с Китай, Афганистан и Китай.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Възможни маршрути са налични само посредством международни полети с ограничения, налагани в някои страни.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите От страна на пакистанското правителство са въведени към момента мерки по спиране на учебния процес и затваряне на учебни заведения, а също така и отмяна на всички публични мероприятия до 05.04.2020 г.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Няма данни за въведени ограничения/забрани.
Палестина (Рамалла)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Граничният режим по отношение на палестинските територии се осъществява изцяло от израелските гранични власти, поради което се прилагат въведените от Израелските власти мерки. На всички влизащи в Израел /респ. Палестина/ лица задължително се налага 14-дневен карантинен период.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Граничният режим по отношение на палестинските територии се осъществява изцяло от израелските гранични власти, поради което се прилагат въведените от Израелските власти мерки. ГКПП със съседните/на Израел/ страни /Йордания и Египет/ са затворени, като изключения се допускат само по преценка на граничните власти.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Летището на Тел Авив „Бен Гурион” функционира при повишени мерки за сигурност и може да бъде използвано  за напускане на страната.

 

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите В Палестина от 06.03.2020г. с указ на президента беше въведено извънредно положение. Основното „огнище” на заразата е района на гр. Витлеем, придвижването от и към който е под плътен контрол. Всички лица, посетили района през последните две седмици се поставят задължително под карантина.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Към момента палестинските власти не са обявили официално въвеждането на забранителен режим  за внос или износ на стоки, но практически такъв е налице поради почти пълното затваряне на движението през сухопътните граници на Израел.
Кралство Саудитска Арабия (Рияд)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане На 15.03.2020 сутринта изтича срокът от 72 часа за завръщане в КСА на всички саудитски граждани и гражданите на ЕС, Швейцария, Индия, Пакистан, Шри Ланка, Филипините, Судан, Етиопия, Южен Судан, Еритрея, Кения, Джибути и Сомалия, които имат разрешено пребиваване в Кралството, и влиза в сила забраната за влизане и излизане от и до тези страни (*гражданите на ЕС са всички граждани на ДЧ на ЕС, вкл. и на България). Изключение правят медицинските работници, работещи в КСА, които са граждани на Филипините и Индия, както и пътуванията при евакуация, корабоплаване и търговия, вземайки необходимите задължителни предпазни мерки.

Влязла  в сила е забраната за влизане и излизане от и до, както и на чужденци, които са пребивавали или преминавали през последните 14 дни, в Оман, Франция, Германия, Турция и Испания, Бахрейн, Египет, Ирак, Италия, Южна Корея, Кувейт, Ливан, Сирия, Обединени Арабски Емирства, Китай (народна република), китайски Тайпе, Хонконг (SAR Китай), Иран или Макао (SAR Китай).

Не се допуска влизане на притежатели на туристически визи, издадени на пътници, пристигащи от Афганистан, Азербайджан, Китай (Народна република), Китайски Тайпе, Хонконг (САР в Китай), Индия, Индонезия, Иран, Ирак, Италия, Япония, Казахстан, Южна Корея, Ливан, Макао (САР в Китай), Малайзия, Пакистан, Филипини, Сингапур, Сомалия, Сирия, Тайланд, Узбекистан, Виетнам или Йемен.

Обобщено, забраната за пътуване от и до КСА по региони е, както следва:

От БИСА: Бахрейн, Египет, Ирак, Иран, Кувейт, Ливан, ОАЕ, Оман, Сирия и Турция.

Азия: Китай, Индия, Пакистан, Филипините, Шри Ланка и Южна Корея.

Африка: Джибути, Еритрея, Етиопия, Кения, Сомалия, Судан и Южен Судан.

Европа: Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Чехия и Швеция и Швейцария.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Движението на пътници през всички сухопътни ГКПП на КСА е преустановено, като се разрешава търговския и товарен трафик, както и преминаването по хуманитарни и извънредни случаи.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Голяма част от полетите са преустановени. Алтернативни маршрути за завръщане в България от Саудитска Арабия; към момента остава възможен редовният полет до Лондон, а в следващите 24 часа има два полета от Джедда до Атина и от Дамам до Амстердам. При напускане на български гражданин с разрешено пребиваване, същият няма да бъде допуснат да влезе отново, ако е пребивавал и преминал през държавите в риск. Полети по евакуация могат да бъдат организирани.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Източната провинция Катиф (Qatif) е под карантина със спрян достъп от военизирани части за влизане и излизане.

Учебните заведения са затворени от 9 март за неопределено време.

Забранени са (с риск за налагане на високи глоби) събития с повече от 50 души, сватбени тържества и други, вкл. и при нарушаване на карантина или деклариране на неверни данни при пристигане, по отношение на преминатите през посл.14 дни държави.

Киносалоните са затворени за неопределен период.

В някои жилищни комплекси не се допускат посетители и гости.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Няма информация за въведени допълнителни забрани за внос/износ на стоки и услуги по повод ограничаване разпространението на вируса.
Сирия (Дамаск)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Властите в Сирийската Арабска Република затвориха (10.03) границите си с Ирак и Йордания за влизане на чужди граждани. На този етап се допускат само сирийски такива, които следва да преминат 14 дневен карантинен период.

В резултат на въоръжения конфликт в страната и повишената терористична активност не може да се използва сухопътната граница с Турция.

На 12.03.т.г. ливанските власти затвориха сухопътната си граница със Сирия, включително и за дипломати.

Бяха отменени полетите от и до рисковите страни, включително и до Катар.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) От страна на сирийските власти няма официално публикувани данни по отношение на влизане и излизане на транспортни средства, включително такива при транзитно преминаване.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) В резултат на въоръжения конфликт в Сирия, взетите от сирийските власти мерки и тези на правителствата на Ирак, Йордания, Ливан и Турция, всички сухопътни ГКПП са затворени и няма алтернативен сухопътен маршрут.

На този етап Сирия е напълно изолирана по отношение на преминаване на сухопътна граница.

До момента полети се изпълняват от и до Судан, Египет, Ербил и Обединените арабски емирства.

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите При влизане на сирийски граждани от рискови държави същите биват поставяни под 14 дневен карантинен период.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Сирия е подложена на санкции от страна на САЩ и ЕС. Вероятно след затварянето на границите с Ливан, Йордания и Ирак вноса/износа на стоки допълнително ще бъде затруднен.
Сингапур
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Сингапур започва да прилага допълнителни предпазни мерки за забавяне на предаването на коронавируса COVID-19. Това включва съвети за пътуване, които засягат всички пътувания, на граждани на Сингапур до Италия, Франция, Испания и Германия, които не са наложителни и ограничения на границата за влизане в Сингапур за граждани на Италия, Франция,Испания и Германия, както и допълнителни мерки за социално дистанциране или избягване на масови прояви вътре в Сингапур. От  23:59 часа на 15 март т.г. на всички новопристигнали, които са пътували през последните 14 дни до Италия, Франция, Испания и Германия няма да им бъде позволено да влязат на територията на Сингапур или да преминават транзитно през нея.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски)  
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите От 4 март т.г. всички пътници, които пристигат в Сингапур, ако показват симптоми на респираторни заболявания, независимо от историята на техните пътувания, ще трябва да бъдат тествани за наличие на COVID-19 на пункта за влизане. С незабавен ефект, всички тези пътници ще трябва да преминат през 14-дневна карантина, стоейки си у дома или в хотел, ако са туристи, независимо от резултата от теста.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги  
Туркменистан (Ашхабат)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане -Туркменистан е затворил сухопътните граници с Иран и с  Узбекистан;

– Спрени са полетите от/до Китай и Иран;

– Няма данни за затворена граница с Казахстан.

– Туркменистан е изискал всички чужденци да ограничат пътуванията си до страната до 1ви април;

– От 4ти март всички международни полети до Ашхабад са пренасочени към летището в  Туркменабат

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) -Туркменистан не допуска на своя територия транспортни средства, идващи от Иран;

– Около 800 турски ТИР-а са блокирани на границата между Туркменистан и Иран;

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Предвид затворените граници с Иран и Узбекистан, единствената възможност за обходен маршрут е през територията на Казахстан
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите -За момента властите не съобщават официално за случаи на коронавирус

– Всички граждани на държави с потвърдени случаи на коронавирус, или идващи от такава страна, ще бъдат подложени на медицински скрийнинг и вероятно ще бъдат принудително поставени под карантина за неопределен период от време;

– Горното може да се приложи и за всички останали лица, като при отказ чужденците не се допускат на територията на Туркменистан;

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Забрана за внос на стоки от Иран
Узбекистан (Ташкент)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане От 14 март Узбекистан преустановява полетите до Франция, Испания и Великобритания.

По-рано бяха временно закрити  авиовръзките с Китай, Южна Корея и Италия. На гражданите на шестте страни, които постоянно живеят в тези държави им е забранено временно да пребивават на територията на Узбекистан. Изключения се правят само за притежателите на дипломатически и служебни паспорти или за граждани на  6-те страни, но които в продължение на 14 дни до деня на влизане в Узбекистан не са били на територията на тези страни.

На сайта но Министерството на външните работи на Узбекистан остават публикуваните, по-рано, съвети до узбекските граждани да се въздържат от пътувания до Китай, Корея, Афганистан, Иран и Италия.

 

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Няма официална информация за въведени забрани за влизане-излизане на транспортни средства.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Маршрутите за завръщане в България на български граждани са основно въздушни през Истанбул или през Москва.

Всички ГКПП към съседни държави са отворени.

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Всички пристигащи от Китай, Корея, Иран, Италия  са под карантина 14 дни.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Няма официална информация за забрани за вносители/износители на стоки и услуги.
Шри Ланка
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Считано от 14 март 2020 г. Шри Ланка преустановява до второ нареждане предоставянето на визи при пристигане в страната, чрез електронната система ЕТА за притежателите на обикновени паспорти, с изключение на страните, освободени от ЕТА (Сингапур, Малдивите и Сайшелите). Това решение не важи за притежателите на дипломатически, официални и служебни паспорти.

Чужденците ще могат да посещават Шри Ланка единствено в случаи на съществена необходимост и следва да получат визи преди пристигането си по следните 3 начина: онлайн (чрез уебсайта на ETA – www.eta.gov.lk), от дипломатическите мисии на Шри Ланка или от централните миграционни власти (Head Office of the Department of Imigration & Emigration).

Въведени са мерки за недопускане носители на вируса да влязат в страната през международното летище Bandaranaike, като служителите на летището извършват температурен скриининг и попълват здравна декларация. Пътниците със симптоми се транспортират в болнично заведение за допълнителни прегледи и вземане на проби.

На международното летище Бандаранаике се допускат само пътници с билети. За пътниците, пристигащи от Китай е отделен изходен терминал. Ангажирани са граждански и военни медицински екипи.

Пътниците и екипажът на круизните кораби не се допускат да слизат на сушата.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Няма такива.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Няма такива.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Няма информация за български граждани, които да са поставени под карантина. Няма цялостна карантина в страната.

Въведена е задължителна карантина за всички пътници, идващи от или преминаващи през Южна Корея, Италия или Иран. Пътниците без симптоми (без треска, без здравословни проблеми), пристигащи от континентален Китай, Южна Корея, Иран или Италия се поставят под карантина за 14 дни.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не е налична информация към момента.
АФРИКА
Ангола
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Забрана за влизане в страната на пристигащи от Китай, Южна Корея, Иран и Италия
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Няма
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Няма
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Няма
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Няма
Контакти / Други Няма
Алжир
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Считано от 15.03.2020 Националната авиокомпания Air Algérie преустановява всички полети до и от Италия.

Считано от 16.03.2020 г. до 04.04.2020 г. се прекратяват полетите до Испания. Временно са забранени полети до Франция от летищата в градовете Сетиф, Батна, Тлемсен, Ел Оуед, Бискра, Шлеф, Бежайа и Аннаба. Намалява се броя на полетите до Франция от летищата в  Алжир, Оран и Константин.

Отменени са полетите до и от Мароко.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Не са оповестени мерки за забрана за  влизане и излизане на транспортни средства по сухопътни и морски граници.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Не е постъпила информация за затваряне на сухопътните граници със съседните на Алжир държави.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Министерството на здравеопазването разпространи препоръки и хигиенни мерки, които следва да се спазват в съответствие с препоръките на СЗО.

Училища и университети са освободени от учебни занятия до 05.04.2020 г.

До 31 март се забранява присъствието на зрители на национални спортни събития и състезания.   Отлага се провеждането на международни спортни събития, планирани в Алжир, с изключение на квалификациите за международни, континентални и регионални състезания.  До 15 април се отменя пътуването на спортисти и отбори в чужбина за участие в състезания и тренировъчни лагер-сборове. Разрешено е участието единствено на тези спортисти и отбори, чието отсъствие от участие в международни състезания води до елиминация за Алжир.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Забранени за износ са санитарни материали , маски, ръкавици и защитни облекла. Попълват се резервите от същите, голяма част, от които бяха изпратени в Китай при възникване на епидемиологичната ситуация в Ухан.
Контакти / Други  
Египет (Кайро)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане няма такива
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) няма такава
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Няма отворени ГКПП   към съседни държави

Всички сухопътни ГКПП към съседните държави са затворени от тях / без Либия/.

Пътуването е възможно само по въздух и море.

Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите при откриване на вируса при влизане гражданите се изолират в специални болници
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги няма такива
Контакти / Други  
Етиопия (Адис Абеба)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Етиопия не отмени полетите си до Китай, които биха довели до сериозни финансови загуби и заяви, че именно тя е вратата на цяла Африка за Китай.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)  
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски)  
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Имат подготвени седем легла в  център, където да изолират заразените.

Местните наблюдатели считат, че вследствие особеностите на живот, климат и култура/задължително ръкуване, прегръдка и целувка при среща с познати/ това е особено опасно за разпространение на заразата. В страната 60% от населението няма достъп до питейна вода.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги  
Лесото
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Забрана за международни пътувания
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)  
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски)  
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите  
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги  
Контакти / Други  
Мароко (Рабат)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Затворени са всички въздушни и морски пътнически съобщения на Мароко с Италия, Алжир, Испания и Франция. Прекъснат е и сухопътният достъп до испанските анклави Сеута и Мелиля, с които Мароко граничи.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Достъпът до мароканските пристанища е преустановен  – временно за всички пътнически круизни и развлекателни  кораби.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Алтернативни възможности към момента за пребиваващи в Мароко българи да пътуват за България със самолет са през Истанбул, Атина, Брюксел или Франкфурт.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите На мароканските летища е въведен санитарен контрол, който се изразява в измерване на температурата на пристигащите пътници и попълване на санитарен фиш. Наложена е карантина за двуседмичен период върху всички пътници в самолети, в които са пътували хора с установена зараза от коронавирус. Забранено е провеждането на традиционните за Мароко масови регионални религиозни празници.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Считано от 4 март т.г. мароканското правителство забрани износа на предпазни медицински маски, произведени в Мароко. Целта е да се запазят за вътрешно потребление при необходимост.
Нигерия (Абуджа)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Измерва се температурата на пристигащите. Лицата с видими симптоми се отвеждат за извършване на тест.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Няма ограничения за влизане на транспортни средства във връзка с пандемията.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски)  
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Няма въведени такива мерки.

 

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Няма въведени ограничения във връзка с COVID-19. През август 2019 г. Нигерия затвори сухопътните си граници за да спре контрабандата на хранителни продукти, нефтопродукти, оръжия и др.
Република Южна Африка, Ботсуана, Намибия, Мозамбик
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане няма
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) няма
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) няма
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите няма
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги няма
Северна и Южна АМЕРИКА
Белиз
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Въведени са ограничения за влизане на лица, идващи от Китай.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Не са въведени
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Единствените възможни маршрути са въздушни. Белиз няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико и САЩ.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Не са въведени.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не са въведени
Бразилия
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Контрол на входните пунктове на страната.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)  

 

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Към момента Бразилия не е затворила граници.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите  

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги За момента няма ограничения за стоки и услуги
Венецуела
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)  

 

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски)
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите  

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги За момента няма ограничения за стоки и услуги
Гватемала
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Въведени са ограничения за влизане на лица, идващи от Германия, Испания, Франция, Италия, Република Корея, КНДР, Ел Салвадор, Иран и Китай.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Не са въведени
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Единствените възможни маршрути са въздушни. Гватемала е въвела ограничения за идващите от Испания, Германия, Италия и Франция, което значително ограничава възможностите за завръщане поради ограничени полети и в двете посоки. Обходните маршрути са през САЩ или Мексико.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Отменени са публичните събития в страната.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не са въведени
Гвиана
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Контрол на входните пунктове на страната.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)  

 

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Към момента Гвиана не е затворила граници.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите  

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги За момента няма ограничения за стоки и услуги
Еквадор
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Засилен контрол на входните пунктове; поставяне под домашна изолация на всички пътници, които пристигат от страни с най-голям брой регистрирани случаи на COVID-19;
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)  

 

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Към момента Еквадор не е затворил границите си.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Поставяне под домашна изолация на всички пътници, които пристигат от Испания Франция, Италия, Германия, Република Корея, Китай, Иран; Изолиране и на всеки, които има симптоми на грип. Забранено е влизането на островите Галапагос за всеки, които е посещавал страна с висок риск на  COVID-19. Екипажите на корабите и полетите ще спазван интервални протоколи, в случаи че има заболял в семейството, членовете на екипажите ще бъдат слагани по карантина.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги За момента няма ограничения за стоки и услуги
Ел Салвадор
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Забрана за влизане в страната на всички чуждестранни граждани, които не са дипломатически служители или нямат постоянно пребиваване.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Не са въведени
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Единствените възможни маршрути са въздушни. Ел Салвадор няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико, Панама и САЩ.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Въведена е карантина в цялата страна за период от 21 дни. Отменени са публични събития и учебни занятия.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не са въведени
Канада (Отава)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане По отношение на влизащите лица на територията на Канада, на 10 от летищата в Канада са взети следните мерки:

–                      Указания към пътниците да се обръщат незабавно към граничните власти при наличие на съмнения/симптоми на COVID-19;

–                      На летищата, на които има електронни машини за прием на декларации/документи необходими при влизане в страната, е добавен допълнителен въпрос относно заболяването, който въпрос е на 15 езика;

–                      Лицата, пътуващи от Китай, Иран, Италия, които нямат симптоми на болестта се подлагат на следното:

1. предоставяне на информация за бъдещ контакт при необходимост;

2. указания за връзка в рамките на 24 часа с техния личен лекар, и самоизолация за следващите 14 дни.

–                      Пътниците, които проявяват симптоми на болестта биват отделяни и преглеждани от мед. екип на граничния пункт. Ако бъде преценено лицето се транспортира до болнично заведение, или се насочва към съответния здравен център.

По отношение на излизащите лица не са въведени специални мерки към момента на изготвяне на текущата информация.

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Air Canada преустанови полетите си до Италия до 1 май 2020.

–                      Удължени бяха сроковете на обявеното на 29 януари т.г. от авиокомпанията преустановяване на полетите до следните дестинации: Китай – до 30 април 2020 г.;  Хонг Конг – до 30 май 2020;  Сеул – до 31 май 2020 г .; Промяната не се отнася за полетите до и от Тайпе; Токио – до 29 юни 2020 г.

–                      По изявление на министъра на транспорта на Канада, към днешна дата, се затягат мерките за влизане в Канада, като много скоро ще бъдат обявени летищата, само които ще приемат международни полети, като към момента това най-вероятно ще са летищата в Монреал, Торонто и Ванкувър;

Въведена е забрана до м. юли за акустиране в пристанищата на Канада на круизни кораби с над 500 пътници.

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Към момента единствената сухопътна граница със САЩ е отворена, и евентуално би могла да се ползва при влошаване на обстановката, и при положение, че САЩ допуска влизане на граждани на държави – членки на ЕС.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Предвидените мерки включват самоизолация и хоспитализиране при наличие на симптоми на влизащите в Канада.

Властите в редица провинции призоваха завръщащите се от чужбина да спазват 14-дневен карантинен период.

Канадските граждани следва да се въздържат от пътувания извън страната.

Държавните училища в провинция Онтарио ще останат затворени в периода 14.03 – 05.04.2020 г.

Серия публични събития в цяла Канада – конференции, семинари, културни и спортни и църковни прояви бяха отменени.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Към момента на изготвяне на информацията липсват въведени мерки в тази насока.
Колумбия
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Контрол на входните пунктове на страната.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Преустановява се транзитът на пътнически кораби през страната, като се налага забрана на пътническите кораби да акостират в колумбийски води.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Към момента Колумбия не е затворила границите си.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Дадени са насоки на хотелските вериги, за поставяне под доброволна изолация на чужденците, пристигащи в страната

 

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги За момента няма ограничения за стоки и услуги
Коста Рика
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Към момента не са въведени официално ограничителни мерки. Има засилен контрол на граничните пунктове в страната.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Не са въведени
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Единствените възможни маршрути са въздушни. Коста Рика не е въвело ограничения върху въздушния транспорт.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Отменени са повечето публични събития и всички учебни занятия за 14 дни.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не са въведени
Кайманови острови
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Ограничение за влизане от Китай
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски)
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги
Куба (Хавана)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане няма ограничения за влизане/излизане
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски)
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги
Мексико
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Не са въведени
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Не са въведени
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Единствените възможни маршрути са въздушни. Мексико не е въвело ограничения върху въздушния транспорт.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Не са въведени
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не са въведени
Никарагуа
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Не са въведени
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Не са въведени
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Единствените възможни маршрути са въздушни. Никарагуа няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико, Панама и САЩ.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Не са въведени
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не са въведени
Панама
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Въведени са по-стриктен граничен контрол и ограничения за пътуващи от Китай, Република Корея, Иран, Италия, Испания и Франция. Наложена е забрана за пътуване на всички държавни служители.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Не са въведени
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Единствените възможни маршрути са въздушни. Препоръчителни са пътуванията през САЩ или Великобритания
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Въведена е извънредно положение в цялата страна за период до 5 април. Отменени са публични събития и учебни занятия. Повечето магазини са затворени, освен такива с жизненонеобходими стоки.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не са въведени
Перу
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Засилен контрол на входните пунктове на страната.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)  

 

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Към момента Перу не е затворил граници.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Всички лица, пристигащи от Испания, Франция, Китай и Италия ще бъдат поставяни под домашна изолация.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги За момента няма ограничения за стоки и услуги
САЩ (Вашингтон)
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Забранено е влизането на чужди граждани, които в последните 14 дни преди това са пребивавали или са преминавали транзитно през Китай, Иран, Австрия, Белгия, Чешката република, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция или Швейцария.

Забраната не засяга притежателите на „зелена карта“ и техните съпрузи/съпруги;  притежателите на визи тип А-1, А-2, С-2, С-3, Е-1, G-1, G-2, G-3, G-4, от NATO-1 до NATO-4 и NATO-6; съпруги/съпрузи на американски граждани, и т.н.

По данни на институцията за митническата и гранична защита на САЩ (US Customs and Border Protection) Международно летище Логън, Бостън, и Международно летище Маями ще бъдат добавени към списъка с 11 летища, които се използват за отклоняване на пътници, пътуващи до САЩ от европейските страни, които са част от наложената от президента Тръмп забраната за пътуване. Тази мярка влиза в сила в 23:59 ч. в петък, 13 март.

Останалите летища са:

• Калифорния: Международно летище Сан Франциско (SFO)

• Калифорния: Международно летище Лос Анджелис, (LAX)

• Джорджия: Международно летище Hartsfield-Jackson Atlanta (ATL)

• Хавай: Международно летище Даниел К. Инуе (HNL)

• Илинойс: Международно летище Чикаго О’Харе (ORD)

• Мичиган: Метрополитън Детройт (DTW)

• Ню Джърси: Международно летище Нюарк Либърти (EWR)

• Ню Йорк: Международно летище Джон Ф. Кенеди (JFK)

• Тексас: Международно летище Далас / Форт Уърт (DFW)

• Вирджиния: Международно летище Вашингтон-Дълес (IAD)

• Щат Вашингтон: Международно летище Сиатъл-Такома (SEA)

 

 

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Към момента не e известно да са предприети специални мерки, предизвикани от разпространението на COVID-19.
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Не са въведени мерки по затваряне на изходни ГКПП.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Карантинни мерки не са въведени на федерално ниво. Такива мерки са въведени на местно ниво, в отделни райони, напр. гр. Ню Рошел, щат Ню Йорк. Преустановени са най-големите масови събития, напр. представленията на Бродуей в Ню Йорк, първенствата на Националната баскетболна лига, Националната хокейна асоциация, Мейджър Лийг Сокър и др.., затворени са парковете на Дисниленд във Флорида и Калифорния.

Преустановени са учебните занятия почти навсякъде, напр. в столицата Вашингтон, съседните щати Мериленд и Вирджиния, Ню Йорк, Лос Анджелис и др.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не e известно да са предприети специални мерки, предизвикани от разпространението на COVID-19.
Суринам
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Контрол на входните пунктове на страната. Суринам затваря границите си. От 14 март пътници от страни с огнища на COVID-19 няма да бъдат допускани на територията на Суринам за период от 30 дни.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)  

 

Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Предвижда се забрана за полети от 14 март 2020 г. За момента не е ясно за кои полети става въпрос.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите  

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги За момента няма ограничения за стоки и услуги
Хондурас
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Въведени са ограничения за влизане на лица, идващи от Германия, Испания, Франция, Италия, Република Корея, Иран и Китай.
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) Не са въведени
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) Единствените възможни маршрути са въздушни. Хондурас няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Ел Салвадор, Панама и САЩ.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите Въведена е извънредно положение в цялата страна за период от 14 дни. Отменени са публични събития и учебни занятия.
Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги Не са въведени
Ямайка
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане Към досега наложените от Министерството на здравеопазването на Ямайка рестрикции за пътуване спрямо осем страни: Китай, Италия, Южна Корея, Сингапур, Иран, Испания, Франция и Германия, се очаква да бъде добавено и Обединеното кралство
Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване)  
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски)  
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите От 12 март за 14 дни са затворени всички училища и са забранени масовите мероприятия. . Кабинетът не разрешава служебни пътувания на своите членове и препоръчва на гражданите да не пътуват извън страната, освен при крайна необходимост.

 

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги  
АВСТРАЛИЯ И НОВА ЗЕЛАНДИЯ
Въведени мерки по отношение режима на влизане и излизане АВСТРАЛИЯ – забрана за влизане в страната на чужди граждани, пребивавали в последните 14 дни в Китай, Иран, Република Корея и Италия; самоизолиране за австралийските граждани, идващи от Китай, Иран, Италия и Р Корея; засилени мерки на ГКПП.

НОВА ЗЕЛАНДИЯ – забрана за влизане в страната на чужди граждани, пребивавали в последните 14 дни в Китай и Иран; самоизолиране за новозеландските граждани, идващи от Китай, Иран, Италия и Р Корея; засилени мерки на ГКПП

Въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства (включително такива при транзитно преминаване) В Австралия и Нова Зеландия практически не е възможно да се влизне с МПС (с изключение на изключително редките случаи на използване на фериботна връзка от столицата на Източен Тимор – Дили до Дарвин).
Предложения за алтернативни маршрути за завръщане в България (отворени ГКПП към съседни държави) на граждани в случаите на пълно или частично затваряне какви са възможните обходни маршрути (сухопътни, въздушни и морски) На този етап не разполагаме с информация за ограничения при излизане от Австралия и Нова Зеландия.
Въведени карантинни / ограничителни мерки за гражданите АВСТРАЛИЯ – Обществени събирания, които не са абсолютно наложителни, трябва да бъдат ограничени до 500 души. Да се избягват събирания на служители в „критичните сфери“ – медицински работници и специализирани служби.

НОВА ЗЕЛАНДИЯ – отменени са някои големи събития, организирани от държавните власти (мемориалната служба в памет жертвите в Крайстчърч), но като цяло няма ограничения за събирания на обществени места.

Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги На този етап не е налична информация за такива ограничения от страна на Австралия и Нова Зеландия.