На работна среща днес областният управител Ваня Събчева обсъди епидемичната ситуация в областта с директорите на РЗИ и ОД на МВР Ловеч. Възстановява е задължителният режим за носене на маски от утре, 23 юни.

На срещата се обсъди и предстоящото провеждане на абитуриентски балове. Д-р Анета Винева докладва, че РЗИ е извършило проверка на  ресторантите в Ловеч – „Драката“, „Аполо“, „Колор“ и ресторантът в хотел „Ловеч“, като е установено, че абитуриентски балове ще има само в последния на 23, 24 и 25 юни, като записаните за едната вечер са 30 човека, а за другите две вечери – 80-100 човека при капацитет на заведението 300 места. Освен това ресторант „Ловеч“ разполага и с отделни банкетни зали, които при необходимост могат да се използват.

В Троян са проверени ресторантите „България“, „Шато Монтан“ и към хотел „Троян плаза“. Предвижда се организирани тържества, в това число и абитуриентски балове са има само в ресторант „България“, като при капацитет от 200 места, за периода от 26 юни до 16 юли ще се проведат събития с по 50-60 участници.

На представителите на всички проверени заведения са връчени предписания – дезинфекция, дистанция и други противоепидемичните мерки, съгласно заповедите на министъра на здравеопазването и указания на Министерство на туризма за работата на заведения за хранене и развлечения в условия на опасност от заразяване с COVID 19.

От утре започват съвместни проверки от РЗИ и МВР за носене на маски на закрито в заведения, хранителни магазини и други публични помещения.

Към днешна дата в област Ловеч карантинираните лица са 258. По общини разпределението е както следва: Априлци – 1; Летница – 6; Ловеч – 47; Луковит – 37; Тетевен – 44; Троян – 46; Угърчин – 53; Ябланица – 24. Общо диагностицираните случаи са 16, активните 9, излекуваните 7.

През изминалата седмица е продължил здравният контрол, като са извършени проверки на Дом за стари хора в с. Добродан и Дом за стари хора гр. Угърчин. Домуващите в двата дома са разпределени в стаи по един, двама или трима. Преустановени са всички посещения на близки на домуващите лица, както и на тяхното отсъствие без наложителен повод. Разрешен е достъпът само на личните лекари, персоналът, дежурен по график и Спешна помощ. Не се допускат на работа служители със симптоми на респираторни  заболявания. Стриктно се спазват правилата за лична хигиена, дезинфекция на повърхности и съдове, както и на жилищни помещения. Персоналът използва лични предпазни средства – маска и ръкавици. Общите коридори и помещения се дезинфекцират четири пъти дневно, а жилищните помещения – два пъти дневно. Осигурени са достатъчно дезинфекциращи средства за под, повърхности и ръце, разрешени от Министерството на здравеопазването и в срок на годност.

Извършени са 13 проверки в детски заведения в Летница, Луковит, Тетевен, и селата Рибарица, Александрово, Дойренци, Горско Сливово и Славяни. Посещението на деца е ограничено до 1/3 от капацитета им; извършва се задължителен филтър на входовете от медицински лица по предварително оповестен график за всяка група; не се допускат родители и външни лица в сградите на детските заведения; осигурени са и поставени на всички входни места необходимите дезинфектанти на спиртна основа; извършва се учестен режим на миене и дезинфекция  на всички повърхности, съдове, играчки, както и на ръцете на децата; обектите разполагат с достатъчно биоцидни препарати, с разрешителни за пускане на пазара, а персонала – с необходимите лични предпазни средства, информира още областния управител д-р Винева.