bspukraina11021510

Социалистите така и не почетоха с едноминутно мълчание жертвите на войната в Украйна

Павлин Иванов

Днес в 11.30 ч. пред сградата на Областна администрация възрастни и млади социалисти се събраха да почетат с едноминутно мълчание жертвите от войната в Украйна и за да внесат декларация при Областния управител.

Народният представител от БСП Димитър Горов прочете пред хората си текста на декларацията и заедно с млади активисти на партията я внесе в Областна администрация. Пред събралите се хора, депутатът преди това каза, че е разбрал, че д-р Бояджиева я няма в сградата и заяви, че „вече са се разбягали“, визирайки областният управител, който по предварителен график е на днешното заседание на Министерски съвет.

Заедно с младите социалисти, Горов влезе в сградата на Областна администрация и първо поиска да остави декларацията си на секретарката на д-р Бояджиева. Ловешкият депутат социалист беше поканен да предаде документа на зам. областния управител Драгомир Кавалски и двамата се срещнаха и обмениха мнения във връзка с украйнската криза.

bspukraina11021524И двамата заявиха, че трябва да се намери мирно решение на кризата, като Кавалски подчерта, че българското правителство вече е разпоредило на посолството в Киев да улесни максимално издаването на визи на нашите сънародници живеещи в Украйна.

Без да почетат с едноминутно мълчание жертвите на войната в Украйна, за което се бяха събрали, ловешките социалисти прибраха плакатите „С Европа, но не срещу Русия“, „Не на войната“ и „Мир в Украйна“ и се разотидоха мирно.

Очаквайте интервюта с част от присъствалите на днешното събитие.

 

Ето и текста на самата декларация:

Чрез Областен управител на област Ловеч

 

До Председателя на Народното събрание на Република България

До Президента на Република България

До Председателя на министерски съвет на Република България

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

на социалистите от Ловешка област

 

Уважаеми дами и господа,

Ние, социалистите от Ловешка област, категорично се противопоставяме на военните действия в Украйна и въвличането на България в тях!

Жертвите на войната в Украйна са вече няколко хиляди. Значителна част от тях са сред гражданското население.

Настояваме Президентът на Република България, 43-то Народно събрание и Българското правителство с всички допустими политически средства да работят за дипломатическото разрешаване на конфликта и установяване на мир в Украйна, както и за ненамеса на България във военни действия.

Разчитаме и на здравия политически разум на Европейския съюз за бързо съдействие и посредничество в решаване на конфликта в Украйна. Ефективна първа стъпка в тази посока е незабавното отменяне на икономическите санкции, наложени спрямо Русия, като страна – партньор в диалога.

Ние питаме: Не е ли нормално, както се дефилира в Париж срещу терора, да бъдем единни и сега. Не трябва ли, когато се избиват хиляди хора в другата част на континента, Европа да се надигне и да поиска да се прекрати убийството на граждани, които не са пряко сред воюващите в този конфликт.

Ние, ловешките социалисти   подкрепяме майките, бащите и децата на бесарабските българи в искането им към българското правителство да предприеме мерки в тяхна защита. Да се даде възможност за незабавно предоставяне българско гражданство на всички бесарабски, таврически и други българи в Украйна. Българската общност в Одеса наброява около 250 хиляди души. А предстоят още две кампании за мобилизация за война – през април и юни.

Войната е трагедия за всички участници в нея.

Войната е трагедия за цялото човечество.

Ние казваме „НЕ НА ВОЙНАТА, НИЕ СМЕ С ЕВРОПА, НО НЕ СРЕЩУ РУСИЯ“!

 

 

Ловеч, 11 февруари 2015 година                Областен съвет на БСП-Ловеч

 

5 коментара

  1. Резкое нарастание ненависти к Америке или Западу в целом – это прежде всего поиск врага, на которого можно переложить ответственность за собственные трудности. Сегодня это особенно нужно Кремлю. В 1998 году можно было списать проблемы на «проклятые 1990-е»; в 2008-м – на мировой кризис, пришедший из той же Америки. В конце 1990-х годов американцы бомбардировали Сербию, в середине 2000-х они же воевали в Афганистане и Ираке. Сегодня все иначе. США фактически прекратили свои масштабные военные операции за рубежом, зато в такие приключения ввязалась Россия. При этом с 2012 года наша экономика даже при успешном развитии мировой показывала устойчивое замедление, пока не свалилась в рецессию. Кто мешал нам «развиваться» в 2010–2013 годах, когда на протяжении четырех лет Россия получила $1,4 трлн нефтегазовых доходов? Уж точно не Америка – ведь если бы Федеральный резерв не проводил пресловутую политику «количественного смягчения», долларов не было бы в таком избытке и нефть не была такой дорогой. Мы сами тормозили собственный экономический рост, ужесточая условия ведения бизнеса и повышая налоги на предпринимателей ради удовлетворения алчности вороватых бюрократов и силовиков. Что мешало нам проводить ответственную экономическую политику? Все, что угодно, но только не Вашингтон или его эмиссары…
    В такой ситуации мы становимся слишком похожими на те страны, которым постоянно кто-то мешает развиваться. В Зимбабве белые фермеры, пережитки колониализма и иностранные империалисты так мешали развитию, что без их вмешательства инфляция развилась до 231 миллиона процентов в год в 2008 году. В Северной Корее опасения вторжения со стороны США заставляют население жить впроголодь, несмотря на то что по ту сторону 38-й параллели давно сложилось благополучное и успешное общество. Еще есть Венесуэла, где именно борьба с вездесущей Америкой привела к тотальному дефициту всего и вся, несмотря на то что страна сидит на самых больших в мире запасах нефти. И если действительно большинство россиян искренне полагают, что Запад мешает нам развиваться, это говорит только об одном: мы перестали обращать внимание на факты и полностью доверились разнузданной пропаганде.
    http://glavpost.com/post/11feb2015/opinion/16025-vladislav-inozemcev-proklyataya-amerika-v-chem-istinnaya-prichina-antizapadnyh-nastroeniy.html

  2. Няма лошо всеки да протестира, за каквото му се протестира, но да не ходиш на работа за да протестираш, като прави депутата Горов малко ми идва в повече разбирането му за демокрация. Това горовото си е 100% слободия, а не демокрация – бедните българи му плащат хиляди левове заплата, а той милия – ненагледен хубавец НЕ ходи на работа.
    Срамота, Горов, срам и позор!
    Е, не че нещо може да засрами човека напил се до козирката и подкарал американският си черен автомобил… но като се замисля си задавам въпроса:
    Защо ли червени другари си купуват черни американски автомобили, а бе хора, кво им е лошо на руските, та все на западно налитате…
    И един много специален поздрав за приятелят ми, другарят Горов:

    https://www.youtube.com/watch?v=-e00TPb9HmI

    1. Абе то и аз се чудя защо си купуват НЕ Руски автомобили и защо децата им учат в чужбина, но не в Русия?

  3. Ни для кого не секрет, что установление мира на юго-востоке Украины зависит от решения одного человека. Достаточно для этого вернуть в Россию „отпускников“ с тяжелым оружием и закрыть границу с Украиной. Не в тот же день там установится мир, конечно, отморозки там еще постреляют, но патроны кончатся и все стихнет. И мы перестанем терзать Украину, перестанут гибнуть украинские военные, наши наемники и мирные жители.
    Весь мир этого хочет и даже предлагает варианты Путину так выйти из сложившейся ситуации, чтобы не потерять лицо.
    Но Путин не может проиграть. Ему плевать на бессмысленные смерти, плевать на стремительное обнищание российского народа, плевать на будущие потери, которые лягут на плечи наших детей.
    Его интересует только сохранение власти и личные амбиции.
    Но если россияне, живущие тем, что видят в телевизоре, смирились с этим, то весь остальной мир долго терпеть это не станет. Вчерашнее очередное путинское „нет“, думаю добавит ему решительности. Посмотрим. Развязка близка. Есть даже слабая надежда, что за выходные наши передумают и предложат какой-то компромиссный вариант.
    Главное, чтобы перестали убивать.

    В. Пигулин, предприниматель, Санкт Петербург, Россия

Comments are closed.