Възможността общините да създадат концепции за интегрираните териториални инвестиции (ИТИ) обсъди на заседание вчера областният съвет за развитие. Негови членове са кметовете на общините, представители на общинските съвети, на синдикатите и работодателските организации на територията на област Ловеч.

ИТИ е инструментът, чрез който ще се прилага интегрираният териториален подход. Това е нов подход за провеждане на регионална политика, чиято цел е развитие на модел на партньорство между различни заинтересовани страни на местно ниво – държавни органи, областни администрации и общински власти, представители на гражданското общество, на бизнеса, научната общност и други, за ефективно използване на потенциала на съответния регион за планиране. При този подход водещ е принципът „отдолу-нагоре“, което означава, че регионалните и местните териториалните органи в диалог и сътрудничество с местните общности ще участват в подбора на концепциите, които впоследствие ще получат финансиране.

От изключителна важност е общият интерес – целта на интегрираните проекти е да подкрепят инициативи, които носят полза общо за партньорите и за региона, а не отделни мерки, респективно ползи, за всяка от отделните заинтересовани страни, партньори по проекта.

Финансирането се осъществява по шест програми, но водещата по прилагане на подхода ИТИ е програмата „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., като през този програмен период ще се реализират проекти за интегрирано и регионално развитие с фокус върху 50 общини – 10-те големи градски – приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“, и 40 градски общини, сред които Ловеч и Троян – приоритет 2 „Интегрирано териториално развитие на регионите“.

Допустимите дейности са инфраструктурни мерки за насърчаване на икономическата активност; енергийна ефективност и устойчиво обновяване на сгради; устойчива мобилност, включително градска мобилност; пътна инфраструктура, функционални връзки и пътна безопасност; зелена градска инфраструктура и сигурност в обществени пространства; образователна инфраструктура и оборудване; здравна и социална инфраструктура; жилищно настаняване; култура, спорт и туризъм. Предвиденият бюджет по приоритет 1 е 1 млрд. лв, а по приоритет 2 – 2,5 млрд. лв.

За финансиране ще се кандидатства с два вида концепции за ИТИ – некомбинирани и комбинирани. Първият вариант – община с проект за енергийна ефективност по ПРР 2021-2027 и община с мерки по програма „Околна среда“. Вторият вариант – община с проекти за образование, градска мобилност, енергийна ефективност, община и икономически оператор за индустриален парк, две общини с проектни идеи, община с проекти за инфраструктурни мерки и меки мерки. На приоритизация подлежат комбинираните концепции за ИТИ, както и тези, които не са комбинирани, но включват дейности само по програма „Околна среда“.

Защо са с приоритет комбинираните концепции. Те обхващат териториите на повече общини, в това число селски, включват участието на икономическия сектор и партньори от различни видове заинтересовани страни, включително от други държави, включват се в обхвата на повече от две програми, комбинират мерки в различни сектори, имат принос към климатичните цели и адресират уязвими групи.

В процеса за подбор на концепциите за ИТИ в изпълнение на интегрираната териториална стратегия за развитие на региона за планиране участва Регионалният съвет за развитие, чиито експертни звена се занимават с медиация, публични консултации и предварителен подбор.

Всички тези акценти представи на заседанието на областния съвет за развитие експертът от Областния информационен център Марияна Бандрова.

Кметовете и представителите на общинските съвети коментираха партньорства в сферата на туризма и здравеопазването, включително с общини от други области, но изразиха притеснение от кратките срокове за подготовка на концепциите и липсата на достатъчно кадрови потенциал.

Областният управител Виктор Стойчев увери кметовете, че може да разчитат на пълно съдействие от страна на областната администрация за сформиране на партньорствата и подпомагане на заинтересованите страни.