Ученици от СУ „Тодор Кирков“ – Ловеч се запознаха с основни понятия и процедури в съдебната система

 Десетокласници от Средно училище „Тодор Кирков“ в Ловеч се срещнаха със съдия Пламен Пенов от окръжния съд в града, за да научат повече за съдебната система. Това се случи в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

По време на срещата, която се състоя на 6 декември, съдия Пенов представи структурата на съдебната система у нас, както и разликата в организацията на съда и прокуратурата. Магистратът обясни и коя съдебна инстанция какви дела разглежда, как се осъществява инстанционен контрол върху съдебните актове. На участниците беше разяснено и какво означава един съдия да е независим и защо това е толкова важно.

Възпитаниците на СУ „Тодор Кирков“ са от паралелка с профил „Охрана“ и като част от учебната им програма са включени часове по „Основи на правото“. Мнозинството от тях са избрали да участват и в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която се осъществява от органите на съдебната власт съгласно споразумение между ВСС и министерството на образованието и науката и чиято цел е именно да повиши правната култура сред подрастващите.