Павлин Иванов

Преди да прочетете дадената от пресцентъра на Община Ловеч информация за сключване на сделката за ново улично осветление, ще ви припомня важни факти. До 21 декември 2027 г. Община Ловеч и всички ние, като данъкоплатци, ще изплащаме кредита към Дексия Комуналкредит Банк АД – за изпълнение на проект „Реконструкция и модернизация на съоръженията за улично осветление на територията на Община Ловеч”. Заемът е в размер на 6 999 916 лв. (шест милиона девестотин деветдесет и девет хиляди лева)! Само лихвите по този креди към 31 декември 2020 г. са 1 056 633 лв!

Този кредит е за изграждане на „умно“ управление на осветлението в град Ловеч и населените места от общината, както и за подмяна на старите осветителни тела с нови, по-икономични. Проектът е на бившият кмет Минчо Казанджиев и по него, осветлението в Ловеч и всички села от общината, трябваше да може да се регулира от оперативен център, намиращ се в сградата на администрацията. Но както почти всяко нещо в Ловеч, изградено с публични средства, парите са усвоени, но „интелигентното управление на осветлението“, не работи и никога не е работило. По темата има десетки публикации, въпроси, липса на отговори, увъртания.

Нито бившият кмет Казанджиев, нито настоящият Корнелия Маринова, нито веднъж не отговориха конкретно на поставените от „Ловеч днес“ въпроси – къде е оперативният център за управление на осветлението, изпълнен ли е проекта както е заложен или има отклонения. И въпреки, че имаме да плащаме още милиони по кредита за осветлението, днес, започваме да изграждаме ново. Отново с публични средства.

И въпреки все още непогасеният кредит за ново и умно осветление, Община Ловеч сключва сделка за изграждане на още по-ново и модерно осветление. Ето и какво съобщават днес от кабинета на кмета Корнелия Маринова.

Община Ловеч на 3 февруари 2022 г., в качеството си на възложител, подписа договор за СМР с фирмата изпълнител „ВЕМАТ“ ЕООД гр. Велико Търново, след проведена процедура по ЗОП. Така стартира работата по проект „Енергийно ефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление на гр. Ловеч и с. Дойренци”.

Договорът бе подписан от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова и Матю Матев, управител „ВЕМАТ“ ЕООД.

„Във време, когато цените на тока ни принуждават да търсим крайни и спешни решения за справяне със ситуацията, ние предлагаме на гражданите екологично и иновативно решение със стартиране на строително-монтажните дейности“, коментира Корнелия Маринова.

Общата стойност на проекта е 1 172 503,20 лева, представляващи 100 % БФП. Срокът за изпълнение на СМР е 360 календарни дни, считано от датата на подписване на протокол за откриване на строителната площадка. Строително-монтажните дейностите ще започнат около на 15 март т. г.

Проектът е разработен по Процедура BGENERGY-2.001 – „Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините“ по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Включва дейности по замяна на съществуващите конвенционални улични и паркови осветителни тела с 3438 бр. високоефективни LED осветители, въвеждане на автоматизирана система за централизирано управление и мониторинг на уличното осветление и на мерки за използване на енергия от ВЕИ.

Предвидено е използване на Възобновяеми енергийни източници за захранване на уличното осветление, като се използват соларни модули. На покрива на сградата на бившето СПТУ „Дочо Пенков“, в Северна индустриална зона, ще се монтира фотоволтаичнa централa, която ще работи с хибридни инвертори и блoкове с акумулаторни батерии. Енергията, събраната пред деня, ще бъде складирана в акумулаторните батерии и отвеждана към уличното осветление вечерно време. Предвижда се електрическата енергия, произведена от ВЕИ, да е минимум 10.7 % от необходимата за уличното осветление.

Проектът ще допринесе и за постигането на националните индикативни показатели за спестена енергия, свързани с икономия на енергия при крайното енергийно потребление. Очаква се намалено годишно потребление на първична енергия с 888 560 kWч/год; намалени емисии на парникови газове с 1241 тона/годишно и подобрено качеството на въздуха в България; повишено качество на работната среда и живот на 43 242 души и др.

След приключване на дейностите по проекта ще бъдат достигнати 75 % енергийни спестявания. Очакванията са разходите за ел. енергия за улично осветление да спаднат приблизително до 90 хил. лв. Тази прогнозна цена е изчислена преди повишаването на цените на електрическата енергия.

Кметът Корнелия Маринова сподели още: „Изпълнението на проекта е дългосрочна инвестиция и вариант, който ще намали в пъти разхода ни електроенергия. Очакват се годишни намаления на емисиите на въглероден диоксид с 1240 тона, годишни енергийни спестявания от над 1050 мегаватчаса, както и първоначално предвидени годишни финансови спестявания за Община Ловеч от около 160 000 лева. Кризата с цената на електричеството, въпреки обявената възможност за  компенсации за общините, не позволява към момента да бъдат предвидени с точност стойностите на годишните финансови спестявания“.