ezikovapraznik19041320Жанина Илиева

Маргарита Попова бе гост на празника на Гимназията за чужди езици в Ловеч

Вицепрезидентът Маргарита Попова присъства на празника на Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“, където приключи пилотен проект за часове по демокрация и право. Той бе организиран по нейна инициатива в партньорство с Германската фондация за международно правно сътрудничество към Федералното министерство на правосъдието.

 „Младите хора от езиковите гимназии след 5-10 години ще седнат на управленски места и затова отрано трябва да говорим с тях по въпросите на демокрацията“, каза Маргарита Попова. Часовете по човешки права и демокрация в ловешката Езикова  се водиха от 15 до 19 април от Улрике Шулц, специалист по европейско и конституционно право в университета в Хаген. Присъстваха ученици от 9 до 12 клас с изучаване на немски език. Шулц води  и дискусии с учениците по тези теми. Директори на езикови училища от страната вече са заявили готовност подобни часове да се направят и при тях. „Идеята е там, където е елитът на нацията, на хората, които утре ще управляват страната, да се проведат часове по демокрация“, каза Маргарита Попова.

ezikovapraznik19041316В обръщението си към учениците от гимназията в Ловеч по време на празника вицепрезидентът поздрави учители и ученици с избора на девиза – „Просветените да просвещават“  – една мисъл на патрона на гимназията Екзарх Йосиф I. Маргарита Попова подчерта още, че една държава я има само когато делата са в ръцете на просветените, и  изтъкна ролята на Екзарха  като духовен водач и стълб на българите в империята, посочи неговата историческа, просвещенска и просветителска диря.

Ловчанският митрополит Гавриил призова в поздравителното си слово младите хора, които искат да бъдат съвършени личности, да се потрудят и в областта на духовното знание, защото то е „наука над науките.“

Директорът на училището с над 130-годишна история Радослав Хитов каза, че празникът на Езиковата  прилича на Велико народно събрание, защото събира заедно бивши и настоящи възпитаници на гимназията, хора от различни поколения. „Обединението между поколенията ни прави силни днес, ще ни прави силни и утре“, каза Хитов. Той  предложи на входа на учебния корпус да се постави надписа „Обединението прави силата“.

ezikovapraznik1904139Наричат ловешката Езикова „светилище на чуждоезиковото обучение“, защото е най-старото у нас езиково училище, тръгнало от 1881 г. Основано от американския мисионер Челис като Американското девическо училище, после то става прогимназия, а след това  гимназия (Американски колеж) с пансион, закрит през 1948 г. На 15 февруари 1950 г. се открива Средното училище за чужди езици — първата и най-стара езикова гимназия в най-новата история на България, с изучаване на три езика – френски, немски и английски. Възпитаници на училището са  Нора Ананиева, Бриго Аспарухов, Нели Куцкова, Иван Драшков, Симеон Дянков, Иван Бенчев, американския професор по икономика Христо Пирински, професорът от Йейл и Оксфорд  Галин Тиханов, светилото в неврохирургията д-р Николай Райнов и други.

По традиция на празника бе представен и спектакъл, подготвен от дванадесетокласниците. Тази година това бе „Революция по български“ по пиесите на Иво Сиромахов „Сводници“, „Свалячи“ и „Българско криминале“. Постановката и сценичната адаптация са на актрисата от ловешкия Драматичен театър Слава Георгиева.