Преди да публикувам информация за първата пресконференция на новия Областен управител Виктор Стойчев, касаеща неговите цели и приоритети, смятам за важно, първо да публикувам отговорите и разказа на му за неговото политическо минало. Така е коректно.

Павлин Иванов

Днес, на пресконференция, след като представи приоритетите и целите си като Областен управител, Виктор Стойчев отговори на въпросите на „Ловеч днес“ свързани с политическото му минало.

Политическа активност, до явяването ми през октомври 2015 г. на местните избори, като кандидат от гражданската квота в листата на ПП ГЕРБ, не съм имал, каза Стойчев. Тогава той е бил поканен от кандидата за кмет Корнелия Маринова като експерт и специалист в областта на финансите и икономиката. Той определи като спекулации и че с изненада е научил, че е бил кандидат за депутат на СДС и на Евролевицата. Ще ми е интересно, от къде дойдоха тези твърдения, те не са истински, заяви Стойчев.

Следващото предизвикателство, което е поел е било на парламентарните избори, когато е бил кандидат за народен представител от гражданската квота в листата на ПП ГЕРБ в област Ловеч.

Тогава, като човек, който смятам, че се е реализирал на работното си място. Постигнал знания благодарение на държавата, на обучението, което е получил от нея като държавен служител и натрупал знания, които може да приложи в законодателната власт. Тогава като служител на НАП виждах пропуски в законодателството и ако тогава в Парламента е имало човек от практиката, да подскаже, нямаше да бъдат допуснати, каза Стойчев.

Тръгнах с чисти намерения, но по стечения на обстоятелствата, не станах депутат, за което искрено благодаря.

Виктор Стойчев сподели, че следващата му политическа активност е в местните избори през 2019 г.

Знаете, публично е известно, че в резултат на проверки на инспектората на НАП, по сигнал на общински съветник от Ловеч, аз бях уволнен дисциплинарно с различни мотиви, каза Стойчев. Интересно е, те вече са публично достъпни и аз самия видях разпечатки от страниците на заповедта ми за уволнение в медиите. Да, тези разпечатки са такива. Как се появиха публично, друг да отговоря. Те не са и толкова тайни и не ме притесняват толкова, каза Стойчев, но все пак, една заповед за уволнение, за мен е емоционален акт. Смятах и продължавам да смятам, че това уволнение не е правилно, не съм го заслужил и с действията си не съм го заслужил. Но, това уволнение ми даде свободата да взема решение.

Тогава, Виктор Стойчев е взел решение да се кандидатира на местните избори през 2019 г. за кмет на община Ловеч. Да, исках, да можех, но как да го направя?

За да се яви като независим кандидат за кмет е изисквало мобилизация на хора и ресурси. Неговите разчети са показали, че за кампанията са му били необходими минимум 20 хиляди лева и хора, които да бъдат ядрото на кампанията. Стойчев, призна, че до 5 август 2019 не е имал намерение да се кандидатира за кмет. Това са били и мотивите да се ориентира към мандатоносител.

Стойчев подчерта, че с него са се свързали три партии тогава, като подчерта, че инициативата не е била негова, а на политическите партии. Една от тях е била ВМРО, която е видяла в него това, което преди това са видели в него и ПП ГЕРБ – човекът и експерта.

Виктор Стойчев е избрал ВМРО, защото тогава са били част от управляващата коалиция, нямали са нито един съветник в Общински съвет Ловеч.

Смятах, че имам големи шансове за кмет на Ловеч и искрено вярвах, че ще постигна успех, сподели Виктор Стойчев. Постигайки този успех, щях да дам възможност, ВМРО да има община витрина с възможностите на управляващата коалиция. Т.е. да не оставя Ловеч без подкрепа на централната власт. Ако искате, кажете, че е наивно, но аз това смятах тогава. Не исках Ловеч да бъде оцветен в цвят от отсрещната страна, чисто политически.

Виктор Стойчев заяви:

Не аз преминах през различните политически формации, а те минаха през мен и моя авторитет.

Той обясни и защо Продължаваме промяната. Защото според него, нямаме повече време. Точно затова Стойчев е дал съгласието да бъде номинация на управляващата партия за Областен управител.

Да, промяна трябва да има. Готов съм да работя за нея. Видях какво е преди, бях част от управление, което имаше и плюсове, но и негативи, които трябва да бъдат поправени. От тук нататък, ще оставя действията ми да говорят.

Това заяви на първата си пресконференция като Областен управител Виктор Стойчев, в отговор на въпросите на „Ловеч днес“ относно неговото политическо минало и настояще.