В Регионалната библиотека в Ловеч бе показан пред публика първият късометражен филм на младия режисьор Едуард Енчев – събитие под патронажа на областния управител

„Ако обществото ни не подкрепя хората на изкуството, ще става все по-бедно. Затова нека ги поощряваме, особено младите хора, завършили в чужбина, но пожелали да се реализират у нас. Да направим така, че децата ни да намерят поле за изява тук, в Ловеч.“ Това каза тази вечер в Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ областният управител Виктор Стойчев на представянето на първия късометражен филм на младия ловешки режисьор Едуард Енчев. Събитието премина под патронажа на областния управител. Той поздрави автора и актьорския екип, както и родителите на Еди, без чиято подкрепа лентата не би се случила.

Филмът е със заглавие „Ехота от миналото“ и е дипломната работа на Едуард по кинорежисура в Университета Бангор в Уелс, той е режисьор, сценарист, оператор и монтажист, в главната роля е Сава Чуковски – младши. Показва през какво минава главният герой във вътрешната си трансформация – израстването от момче до мъж с всичките терзания и премеждия, пътя му през страданието до катарзиса – „ти си това, което винаги е трябвало да бъдеш“. Посланието е човек да приеме себе си, без значение на грешките и паденията, да приеме и доброто, и лошото.

Еди и Сава разказаха през какво са преминали в творческия процес, споделиха идеята и мотивите на филма и преживяванията си на снимачната площадка и си пожелаха нови хубави продукции.

А и такива са намеренията на Едуард – да продължи да се занимава с кино – в България, в момента подготвя следващия си проект, който ще е пълнометражен филм. „Естетиката му ще е близка до нас, българите, и до всички славяни, този тип сериали ще бъдат екзотични за западните зрители и в Америка, но искам да покажа, че тук може да е Холивуд с много качествени филми“ – разкри амбициозните си планове той.

Ловеч е дал не един или двама режисьори, ти си следващият и нека градът ни се гордее с теб, пожела водещата на срещата Албена Йончева от Библиотеката. Едуард благодари и призова да виждаме красивото в изкуството, което трябва да се развива на всяка цена, иначе „културата ни ще е обречена“. А и киното, изтъкна той, като всяко изкуство е универсалният език, на който трябва да комуникираме, език, който всеки разбира.

Кадри от филма на Едуард Енчев са подредени в центъра на Ловеч, те може да бъдат видени до края на месеца.