Нормативната и правна уредба за отговорността на собствениците на домашни на животните е доста обширна и разпиляна в няколко закона, според адвокат Ирина Палева от адвокатско дружество “Палева и Стулова”.  Има три основни закона, които се занимават с този проблем. Палева заяви в студиото на “Бригада за България” на партия “Бригада”, че основните закони по които се практикува това право в България е Закона за защита на животните, но и не малка правна уредба има и в Закона за ветеринарно медицинската дейност, както и в Наказателния кодекс.

“Не по малко важен е Наказателния кодекс, който с промяната от 2013 инкриминира нехуманното убийство на гръбначни животни. Като дефиницията за това кое действия се счита за хуманно и кое за жестоко се намира в Закона за защита на животните”,  поясни адвокат Палева.

Проблемът не е в законите, а в органите, които трябва да следят за тяхното прилагане. В България съществува страх от страна на обществото от това, да застанат с лицето си и да подадат жалба в полицията за тормоз и жестоко отношение към животни. Според закона насилието е престъпление и то трябва да бъде наказани категорична е адвокат Палева.

“Това е и причината да ставаме свидетели в социалните мрежи на много клипчетата, а в същото време да няма, глобени, разследвани и дори осъдени”, подчерта тя

Вероника Янева -съосновател и изпълнителен директор на фондация “Шаро” поясни, че според нея в българите битуват митове за вредата от кастрация на домашни животни.

Ранко Георгиев – лекар в централна ветеринарна клиника – София, обясни в студиото на “Бригада за България” на партия Бригада, че според него липсва единна законова рамка и желание от държавата да се справи с проблема.

По думите му притежаването на животно се смята за исконно право в България, но не се разглежда като задължение, каквото трябва да е всъщност.

Трябва, да има някакъв критерий и условия за това дали ти имаш възможност да се грижиш и отглеждаш домашен любимец, категоричен е доктор Георгиев

 

Платена публикация по договор

Възложител: ПП БРИГАДА