Вечерен час за децата и учениците до 18 години, още по-малко междуселищни автобуси и забрана на частните тържества препоръча Общинският оперативен щаб в Ловеч. Новите мерки бяха обсъдени на заседание на 23 март 2020 г. сутринта, а кметът Корнелия Маринова ги оформи като заповеди.
Изискванията допълват приетите по-рано „Мерки и препоръки във връзка с предотвратяването и ограничаването на разпространението на коронавирус в Община Ловеч“. Новите мерки влизат в сила от 24 март, вторник.
Допълненията включват въвеждане на вечерен час от 19.00 часа до 6.00 сутринта за малолетни и непълнолетни граждани до 18 години. В посочения времеви пояс тези лица нямат право да бъдат извън дома, на обществени места, освен ако не са с придружител .
Освен това се прави поредна корекция на автобусните пътнически линии. Временно се спира сутрешния автобус по направлението Ловеч – София, като остава този в 13.00 часа, който се връща вечерта. Спират се и междуселищни автобуси до 21 селища в Община Ловеч. По-точно преустановява се обслужването на автобусните линии до: Абланица; Александрово; Брестово; Българене; Горан; Владиня; Дренов; Къкрина; Пресяка; Гостиня; Радювене; Скобелево; Славяни; Смочан; Тепава; Деветаки; Умаревци; Йоглав; Дойренци; Хлевене и Слатина.
Ще пътуват обаче автобусите по линията Ловеч – Баховица – Лисец (заради работниците), както и по линията Ловеч – Сливек – Горно Павликене – Малиново – Стефаново (поради отдалеченост и липса на магазини). Остават в сила автобусите за Плевен и Троян, а Тетевен, Луковит и Летница се обслужват от други общини. Шест други села в общината също са с автобуси от чужди линии.
Градските автобусни линии продължават да работят с изменените по-рано разписания, тоест сутрин и следобед.
„Имам информация, че гражданите си организират излети в почивните дни, като на определени места край Ловеч се струпват до 100 души. Това не е най-подходящото време, не и в този момент, когато всички се борим с пандемията, затова ще разчитаме на контрола на патрулките и нашите дежурни двойки“, каза кметът Корнелия Маринова.
За целта се забраняват частните тържества на открито и закрито.
Заповедите са с временно действие до отпадане на необходимостта.
Щабът приканва настойчиво гражданите да спазват разпоредбите на компетентните държавни, общински и здравни органи.
Пълният текст на заповедите с мерките са публикувани в раздел „Заповеди“ в сайта на общината. https://www.lovech.bg/bg/zapovedi/zapoved-3-508-/-23032020-g