botevplocha2605131Венци и цветя ще бъдат поднесени на 2 юни пред паметната плоча на загиналите Ботеви четници. Това ще стане в 11.30 ч. пред скулптурната композиция, посветена на Априлското въстание, в квартал Вароша в Ловеч – зад Младежкия дом. След това венци ще бъдат поднесени и на паметника на войводата Тодор Кирков. Точно в 12 ч. сирени ще оповестят 137-годишнината от гибелта на Христо Ботев.

Община Ловеч кани всички граждани заедно да отдадем почит в Деня на Ботев към паметта на загиналите за свободата на България.

Ловеч се нарежда на второ място в страната след Тетевен с 9 поборници, участници в четата на Ботев. По случай 135-годишнината от подвига на Ботевата чета преди две години е открита паметната плоча във Вароша. Предложението за това е на инициативен комитет, основан от граждани на Ловеч и потомци на загиналите.

Четирима от ловешките четници са загинали на Милин камък на 18 май 1876 г. (по стар стил), двама са били и опълченци. Други двама са изпратени на заточение, само един е успял да се върне в Румъния.