litex3041311PFC Litex

Малко не достигна на Литекс заслужено да се класира за 1/2 финалите за Купата на България. Оранжевите надиграха убедително с 2:1 Левски в реванша, но само един гол ги лиши от продължаване в надпреварата. Ловчанлии играха с голям хъс и себераздаване и бяха близо до крайния усмех, но не мойаха да вкарат три безответни гола след като сините им поведоха. Вдъхновената игра доведе след почивката до попадения на Г. Миланов и Иса, а гостите трябваше да треперят до последните секунди. При получение резултат още по се видя колко фатална беше грешката на съдията Ахмед Ахмед в първия двубой когато отмени чист гол на Бодуров.

Заради контузии наставникът Христо Стоичков бе лишен от услугите на най-опитните си бойци Йеленкович и Бодуров. Камата бе принуден да направи корекции в ариергаеда си, където заложи като централен защитник на Васил Божиков, а отляво заигра младокът Антон Недялков.
Десет секунди след първия съдийски сигнал Литекс можеше да открие резултата. Изчистената топка от ловешката отбрана намери Иса, който обаче си поведе силно и Пламен Илиев предвидливо излезе и предотврати опасността. Очаквано срещата започна от самото начало много динамично и оспорвано. Оранжевите имаха инициятивата и по-агресивно нападаха, но при две техни добри атаки Иса и Ванжер се озоваха в положение на засада. В 30-тата минута пред ловчанлии се отвори отличен шанс за гол. Ваюши излъга двама, но избяга встрани от опразнената врата и после бе трудно някой да засече центрирането му. Малко след това на стрелкова позиция се озова и кариоката Ванжер, но и той предпочете да комбинира и бранител в синьо изчисти.Противно на логиката, в 40-тата минута гостите първи ликуваха. Базил Де Карвальо изведе Мюлдер през центъра на защитата и холандецът хладнокръвно се разписа за 0:1, резултат при който приключи полувремето.

Попадението изправи Литекс пред нелеката задача да вкара поне три гола за да се класира напред. Оранжевите излязоха много надъхани и веднага след подновяването на играта изравниха. В 49-тата минута Ваюши изведе отлично в коридор Георги Миланов и очи в очи с Илиев националът технично вкара за 1:1. В 58-та Г. Миланов се отскубна сам, но разстоянието за стрелба бе голямо и той реши да търси взаимодействие с Иса и атаката пропадна. Макар и стъписани от натиска, сините опитаха късмета си с опасни удари от далече на Велев и Карвальо.

Старши-треньорът Христо Стоичков реши усили нападателната мощ и пусна в игра втори централен нападател в лицето на Стенио Жуниор, както и бързакът Момчил Цветанов. В 75-тата минута вдъхновената игра на оранжевите закономерно доведе до втори гол, дело на Исмаил Иса. Нападателят се възползва от нескопосано изчистена топка от син защитник и очи в очи с вратаря не сбърка за 2:1. До края на мача Литекс продължи масирано да атакува, но не успя да стигне до така желания трети гол.

 

Литекс – Левски 2:1
Съдия: Станислав Тодоров
Градски стадион Ловеч, 4000 зрители

Литекс: 1. Пиргов, 3. Недялков, 4. Божиков (87 – Костадинов), 6. Славчев (64 – Жуниор), 7. Ванжер (67 – Цветанов), 9. Иса, 14. Ваюши, 16. Попов, 17. Г. Миланов, 18. Ил. Миланов, 21. Цветков

Треньор: Христо Стоичков

Левски: 23. Пл. Илиев, 2. Мюлдер, 3. Ели, 25. Д. Димов, 28. Пинто, 77. Велев, 8. Прохазка, 29. Михелич (86 – Йовов), 22. Ил. Йорданов (70 – Старокин), 11. Родригес (90 – Василев), 19. Де Карвальо

Треньор: Илиан Илиев

Жълти картони: Иса, Йорданов, Ели, Старокин

Голмайстор: 0:1 Мюлдер (40), 1:1 Г. Миланов (49), 2:1 Иса (75)