Педантичен юрист съм – ще проверя действащите договори на общината

ВИЗИТКА

Юристът Валентина Недялкова влиза в кметската надпревара за община Ловеч като кандидат на ГЕРБ-СДС. Млада, енергична, отговорна.

Родена в Ловеч, завършила емблематичната Езикова гимназия, стартирала професионалния си път в града, създала успешна адвокатска кантора. Тя е едно от олицетворенията за успял млад човек.

14 пъти председател на Районната и Общинската избирателна комисия за всички проведени от 2011 досега избори – местни, редовни и предсрочни национални, европейски, референдуми. Изградила авторитет сред всички политически партии и коалиции като безпристрастен и обективен ръководител. Магистър по право от юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Секретар на Адвокатския съвет на Ловешката адвокатска колегия от 2021 г., преди това негов зам.-председател през мандата 2019 – 2021 г. От осем години член, а през последните две години и зам.- председател трети пореден мандат на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД, в оставка от 15.09.2023 г. Отдадена и на обществени каузи – част от екипа за работа с жертви на домашно насилие. През тази година в Министерството на правосъдието бе подписан Меморандум за сътрудничество и партньорство за навременна защита на жертвите на домашно насилие.

***

– Г-жо Недялкова, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Ловеч каза, че кметът от ГЕРБ два мандата Корнелия Маринова е свършила много работа. Вие обаче не я споменахте, а за свършеното заявихте, че заслугата е на Борисов и Николай Нанков. Кое е доброто, направено за Ловеч в тези осем години и от кого?

Всъщност няма разминаване. Докато ГЕРБ беше в изпълнителната власт, се е помагало на кметове от всички политически сили. Градовете никога не са били разделяни на такива с кметове на нашата партия и с кметове от БСП – давам този пример заради съседната община Троян, която също с помощта на г-н Борисов като премиер реализира немалко успешни проекти и градът е видимо променен благодарение на тях. Напомням, че нашият областен координатор г-н Нанков беше областен управител, също така регионален министър и зам.-министър и е работел на същия принцип. Така че да, немалко се направи в община Ловеч и съгражданите ни също го виждат. В какви обеми обаче са били изпълнените проекти и дали са покрили очакванията на местните е въпрос към кметовете и общинската администрация. Аз мисля, че има още какво да се желае в тази посока и именно това е една от причините ГЕРБ-СДС да предпочетат персонална промяна – градът има нужда от нова енергия и ново темпо и аз мога да го задам.

 

– Николай Нанков каза, че трябва партията Ви да си посипе главата с пепел и да си признае грешките, Вие – не. Не откривате ли грешки за последните 8 г.?

Разбира се, че има грешки. И то не само през последните 8, а през последните 20 години. Като юрист съм придобила педантичност, която прилагам в работата си и разбира се, ако бъда избрана, ще направя проверка на сключените преди мен действащи договори, тяхното изпълнение и т.н.

След дипломирането си в Софийския университет се завърнах в родния Ловеч и съм била свидетел на управлението на общината. Не искам да влизам в персонални коментари, но за тези 20 години много решения бих взела по различен начин, както предполагам мислят и голяма част от съгражданите ни. Вярвам обаче, че всеки кмет е работил според своето разбиране и своя характер и към онзи момент така е преценил, че е най-правилно. От дистанцията на времето виждам и решения, които може би не са били съвсем лоши, но са били провалени заради неправилна комуникация или недобро отношение. Градският фолклор е хубаво нещо – той е част от живота в една общност. Но не е добре общинската власт да го подхранва като не дава достатъчно информация на хората, които в крайна сметка представлява. В предизборната кампания се срещнах с много хора и чух проблемите от първо лице. В посочените от нас управленски приоритети сме акцентирали върху най-належащите промени, които да преобразят града и хората да се чувстват комфортно у дома. Целта ни да разкрием истинския потенциал на Ловеч не е някакво предизборно клише. Когато се подобри бизнес средата, това ще се отрази положително на заетостта. За гражданите е важно да имат предвидимост и стабилни доходи. Знаете ли, убедила съм се, че в политиката предвидимостта е едно от най-ценните качества. Защото никой не желае да работи с непредвидим партньор. През годините на ръководни позиции съм се убедила в още нещо – че администрацията дава толкова, колкото ръководителят изисква от нея. Кметът задава ритъма. И тук е голямата разлика с частния бизнес – при него ако не си инициативен, пазарът те изхвърля. Докато в администрацията обикновено инициативността се наказва. Желанието ми е да постигна в общината баланса между тези две тенденции – малко повече състезателност и бързина в работата няма да навредят на никого. Но пък големите печеливши ще са гражданите и бизнесът.

 

– Как ще отговорите на коментарите на ловчалии, че дали е Корнелия или Валентина, е все едно, ГЕРБ им предлага още от същото, още повече че досегашните заместник кметове щели да останат във Вашия екип?

Такива коментари не съм чула от хората. Вероятно в социалните мрежи има подобни внушения, но за мен не е проблем да отговоря – разликата ще е огромна. В кампанията неведнъж имах възможност да отговарям на въпроси за екипа и ясно съм заявила, че ще го променя. Сигурна съм, че съгражданите ни бързо ще усетят разликата.

 

– Какво означава заявката Ви, че ще промените отношението към хората и техните проблеми?

Точно това означава – че за хората общината вече няма да е трудно превземаема крепост, както ми я описаха при една от срещите ни. Както сме поели ангажимент, местната власт ще стане по-полезна, по-отворена, по-отговорна. Хората ще имат възможност да разговарят и с мен, и с останалите колеги. И да получават бърза и ясна информация какви са възможните решения на проблемите и как са изпълними те във времето. Много мои приятели идват в Ловеч и намират града за прекрасен, доволни са от уикенда, който са прекарали тук и казват, че ще се върнат с радост. За местните обаче това не е достатъчно – да, туризмът е важен и носи добавена стойност. Но не стига за повишаване качеството на живот. Да, хубаво е как нощем са осветени Покритият мост, крепостта, паметника на Левски. Хубаво е заведенията на площада да са пълни с хора. Но трябва този хубав живот да не е епизодичен – от уикенд на уикенд или от празник на празник. За местните той трябва да е такъв всеки ден. И това е моята голяма амбиция – да върнем блясъка на Ловеч, с общи усилия, заедно. И заедно да живеем по-качествен живот в красивия ни град. Разбира се, ние не сме изолирани и няма как националните проблеми да не се отразят и тук – като инфлацията, последиците от пандемията и не на поседна място – смяната в управлението, която се отрази драматично на общините. През последните три години страната е затънала в застой и буксува и това мисля е видимо от всички. Само напомням, че за нашия регион животът вече щеше да е друг, ако не беше спряно строителството на магистрала „Хемус“ – тя вече щеше да е подминала Ловеч и да се строи към Велико Търново. Много приказки се изприказваха за „Хемус“, но стана ясно, че всичко е било политически атаки. А потърпевши винаги сме ние, гражданите. Защото при наличие на магистрала, животът тук вече щеше да е различен. Едно от нещата например, които пандемията извади наяве е, че много хора спокойно могат да работят от домовете си. И ако заради това и заради повишените наеми в столицата, по-големия стрес на големия град и пр. те биха се върнали в домовете си в Ловеч, липсата на магистрала, убедена съм, ги възпира от подобно решение.

 

– Как ще върнете младите хора?

Най-важно е да бъде подобрена икономическата среда. Това ще доведе до по-голяма сигурност и по-високи и стабилни доходи. И още поредица от удачни решения, необходими и на местно, и на централно ниво. Като довършваното на магистрала „Хемус“, което, разбира се, е от компетенциите на държавата. Но ние като заинтересована област можем да оказваме натиск върху нея да ускори процеса. Защото по магистралата ще влязат инвестициите, а това са работни места, доходи.

Не бива да забравяме друг важен въпрос, който отново е разрешим само с добро сътрудничество с изпълнителната власт – водоснабдяването. Това е тежък проблем, който с помощта на МРРБ може поетапно да се преодолява – с търсене на допълнителни водоизточници, подмяна на водопровода от Черни Осъм през Ловеч до Плевен, както и постепенна подмяна на ВиК мрежата в населените места. Друг голям проблем пред задържането и завръщането на младите хора е нуждата от по-добро здравеопазване – за да отглеждат спокойно децата си тук, в Ловеч. Решението, което предлагаме, е на първо време да изградим сътрудничество с медицински университети и болници и да бъдат привлечени специалисти и специализанти за кадрово обезпечаване на болничната помощ.

Младите, които са тук или биха се завърнали, очакват и друго – по-добра среда за свободното време. Затова ще работя казармата в центъра на Ловеч да се превърне в парк, с модерни спортни съоръжения, приветлива среда, да има спортна зала с плувен басейн. Целият район там да промени облика си. И всеки да се чувства удобно. Това може да стане, трябва повече смелост в решенията, предприемчивост и много работа.

 

– Как ще подобрите бизнес средата и жизнения стандарт на хората?

На първо място с подкрепа и развитие на вече съществуващите индустриалните зони и индустриалния парк, чрез инвестиционни стимули и институционална подкрепа за бизнеса. И пак с добро отношение към хората, които осигуряват работните места. Предвиждаме да бъде въведено индивидуално административно обслужване на инвеститори и създаване на конкурентна среда за разкриване на работни места с висока добавена стойност. Важна е и инфраструктурата – и тук отново стигаме до нуждата от магистрала „Хемус“, както и там, където е необходимо, подобряване на пътната мрежа между отделните общини и населени места. Отново ще кажа – много е важно отношението на централна власт към проблемите на общините и тук пак ще подчертая голямата разлика с управлението на трите правителства на ГЕРБ. Сега нещата са чувствително различни и то не в помощ на общините. Но се надявам с предстоящата ротация в правителството, когато премиерът ще е от ГЕРБ, да се подобри и партньорството с местната власт.

– Кой е основният Ви опонент?

– Апатията. Тя се побеждава най-трудно. И проблемът е национален – показва го все по-ниската избирателна активност. Затова призовавам гражданите да гласуват – за да има властта висока представителност. И след изборите, ако бъда избрана за кмет, ще имам самочувствието да разрешавам проблемите смело – с гражданите на Ловеч зад гърба си.