Заявихме още в началото, че ще подкрепяме разумните решения, които са в интерес на обществото ни. От 37 точки в дневния ред за разглеждане не подкрепихме няколко, като по всяко от предложенията изказахме ясно позициите си. Това написа в своя позиция водачът на групата съветници от ГЕРБ-СДС в Общинския съвет в Ловеч Валентина Недялкова.

Tя аргументира решенията на групата да не подкрепи три предложения на кмета Страцимир Петков, които според реакциите след заседанието на местния парламент на 27 юни са предизвикали негативен отзвук. Става дума за закупуването на автовишка, продажбата на прословутото атракционно влакче, за закупуването на което вървят още съдебни дела и предоставянето на неработещ шредер на Община Троян.
Позицията на Валентина Недялкова в цялост:

Поради големия интерес, който предизвика заседанието на ОбС Ловеч, проведено на 27.06.2024 г., трябва да отбележа и моята позиция. От 37 точки в дневния ред за разглеждане не подкрепихме няколко, като по всяко от предложенията изказахме ясно позициите си. Ще маркирам само някои от тях, като виждам, че те са от особена важност за някои съветници, но съмнявам се това да са приоритетите на обществеността в Ловеч:
1.Закупуване на автовишка. Всъщност предложението не е само за закупуване на автовишка, а интересната част от предложението е – предоставяне на съгласие за ползване на част от натрупаните средства от отчисленията и обезпеченията по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците и чл. 20, от Наредба 7 от 19.12.2013 г.за закупуване на автомобил – автовишка, обезпечаващ функционирането на общинската система за управление на отпадъци. Всъщност само предложението за закупуване на автомобил – автовишка за 250 000 лева е много добро само по себе си и би било добре, ако не беше продължението – да се закупи с парите от отчисленията по чл. 64 от ЗУО. Съгласно цитираната разпоредба Община Ловеч би могла да ползва тези суми само за дейности по изграждане на нови съоръжения за третиране на битови и строителни отпадъци, осигуряващи изпълнение от общините на изискванията на закона и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, както и могат да бъдат разходвани за извършването на последващи разходи, свързани с изградените съоръжения и инсталации за оползотворяване на битови отпадъци. Въпросите ни бяха как ще се обоснове този разход като такъв за битови и строителни отпадъци и допустим ли е изобщо такъв разход с натрупаните средства. В крайна сметка, в резултат вероятно и на дискусията г-н Петков прецени за разумно и оттегли това предложение. Всъщност то не бе и подложено на гласуване. Както той нееднократно подчертаваше последните месеци, има много какво да се направи по отношение на сметосъбирането и сметоизвозването, и най-вече изграждане на клетка 2 от депото.
2.По отношение на продажбата на атракционното влакче – Локомотив с два вагона чрез провеждане на публичен търг. Все още продължават съдебните дела с повдигнато обвинение за безстопанственост, свързани със закупуването именно на това влакче. Делото е върнато на етап досъдебно производство. Поискахме да се провери на какъв етап е това дело и дали общината все пак няма задължения да съхранява този обект до приключване на делото и респективно ограничения, свързани с разпореждането. Всъщност това предложение е интересно и по друга причина…. Големите заявки на управляващите са за пълна ревизия на предишното управление, да продадеш именно влакчето, за което все още се водят дела и все още се установява налице ли е нарушение от съответните длъжностни лица, за мен не показва желание за изясняване на истината и ревизиране на действия, извършени в предходен период.
3.И накрая .. . обвиненията за шредера. За незапознатите това е машина за раздробяване на клони. Община Ловеч се оказва притежава такава от години. След запознаване с материалите бе потвърдено, че машината не се ползва и дори към момента на заседанието никой не е наясно дали реално работи. Та предложението е да я отдадем под наем за сума в размер на 200 лева на месец на “Хемус Ресурс – Троян и Априлци”. Разбирам, че вероятно община Ловеч няма нужда от техника за раздробяване на клони, разбрах също и че сме имали достатъчно място в двора на казармата, за да си складираме клоните там и този подход ни устройва, както и че ние не сме проверили дали машината работи, но пък сме доволни от това, че наемателят ще поддържа и ремонтира машината за сметка на месечната наемна цена и още … някой сподели, че машината е много разходоемка (вероятно това е информация от преди години, когато все пак някой я е включил). Така и не разбрахме как е определена месечната наемна цена, объркването ставаше още по-голямо, тъй като в рамките на кратка дискусия цената бе увеличена от 200 на 500 лв. и в следващите няколко минути после обратно предложението коригирано на 200 лева. Като цяло не разбирам защо при целия този негатив “Хемус Ресурс Троян и Априлци” предпочитат вместо да ремонтират собствения си Шредер предпочитат да наемат този на Община Ловеч.
В заключение, както заявихме още в началото на мандата с изричната ни декларация, ние ще гласуваме за разумните решения, които са в интерес на обществото ни.
И тъй като осъзнаваме, необходимостта да сме близо до хората, очаквайте съвсем скоро нашите приемни дни, на които ще си говорим за важните неща, за позициите на групата ни, ще говорим за проблемите, които са близо до нас и могат да бъдат решавани с общи усилия.