Горивната система е незаменим елемент за всеки един дизелов автомобил. От нея зависи дали горивото ще достигне до двигателя и дали цялостната му работа ще бъде безпроблемна. Затова и е препоръчително за всеки шофьор на такъв тип автомобил да познава различните елементи и работата на тази система.

За да може и вие да осигурите правилна поддръжка за превозното си средство и да подобрите горивната му ефективност, днес ще обърнем внимание именно на горивната система. Ще разгледаме нейни основни елементи като например резервоара, горивните филтри, ГНП (горивонагнетателната помпа) и други.

Резервоар за гориво

Резервоарът за гориво логично съхранява горивото, необходимо за работата и движението на автомобила. Той е важен компонент на цялостната система и гарантира, че двигателят има достъп и разполага с необходимото гориво.

Често срещан проблем е резервоарът да бъде засегнат от корозия или замърсяване, което води до течове и други неизправности в автомобила. Затова е важно да го проверявате редовно и да наблюдавате за признаци на повреда.

Правилната поддръжка и грижи за резервоара за гориво могат да предотвратят скъпи ремонти и да осигурят безопасна и ефективна работа на автомобила за дълъг период от време. Въпреки това може да ползвате и добавки към горивото за предотвратяване на корозия и замърсяване, които ще разгледаме по-надолу.

Горивна помпа

Горивната помпа е главният отговорник в подаването на гориво към двигателя. Вътре се поддържа необходимото за впръскване на горивото налягане, като гарантира, че двигателят получава точното количество гориво във всеки даден момент.

При дизеловите двигатели се използват електрически горивни помпи поради инжекционното впръскване на гориво. Електрическите помпи се намират вътре в резервоара с гориво. Основните им елементи включват горивни помпи за високо налягане, дизел инжектори/дюзи и горивни филтри.

Първият елемент е още наричан горивонагнетателна помпа, или накратко ГНП. Това е специална горивна помпа, използвана единствено при дизеловите коли. Функцията ѝ е да създава високо налягане и да разпръсква горивна смес към цилиндрите, при това – равномерно.

Другият важен елемент е дюзата или инжекторът на гориво. Това е прецизно изработен елемент с много отговорна задача – чрез него се подава точно определено количество дизел към горивната камера. Горивните филтри ще обсъдим след малко.

Ето и някои често срещани проблеми с горивните помпи:

  • Ниско налягане на горивото
  • Запушени филтри
  • Износване на помпата

Подобни проблеми могат да доведат до повреда на двигателя. Затова е важно да осигурите редовна поддръжка, като смяна на горивни филтри и проверка за течове, която ще помогне да удължите живота на дизеловата система.

Горивни филтри

Горивните филтри са основен компонент на дизеловата горивна система, като те отговарят за отстраняването на примесите от горивото преди то да достигне до двигателя. Казано с други думи, те предпазват двигателя от повреди и гарантират неговата ефективна работа.

Има два вида горивни филтри, използвани в дизелови автомобили:

  • Филтри за грубо почистване (първични) – премахват по-големите замърсители.
  • Филтри за фино почистване (вторични) – премахват по-малките частици.

Препоръчително е горивните филтри в дизеловите автомобили да се сменят на всеки 10 000-20 000 км. пробег или според конкретните препоръки на производителя. Въпреки това, в зависимост от качеството на горивото, може да се наложи да сменяте филтрите по-често.

Ползите от редовната смяна са различни:

  • Предотвратяване повреда на двигателя
  • Увеличена горивна ефективност
  • Удължаване живота на горивната система

Добавки за дизелово гориво

Добавките за дизелово гориво са съединения, които се добавят към него, за да се подобри производителността и ефективността на автомобила. Съществуват различни видове, които са специално разработени за специфични цели. Примери са добавките за по-добро изгаряне, за смазване и други.

В зависимост от вида си предлагат различни предимства:

  • Намаляване на вредните емисии
  • Намаляване разхода на гориво
  • Защита на двигателя от износване
  • Намаляване на отлаганията в двигателя
  • По-добро и ефективно изгаряне
  • Подобрено смазване
  • Стабилизация на горивото

Използвайки добавки за дизел, можете да подобрите цялостната работа на автомобила, да намалите разходите за поддръжка и да увеличите живота на горивната система. Важно е да изберете правилния тип добавка според специфичните нужди на автомобила.