Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в землището на луковитското село Карлуково. В тази връзка областният управител Виктор Стойчев свиква на неприсъствено заседание днес областната епизоотична комисия, на което да бъде обявена издадената от изпълнителния директор на БАБХ заповед и обсъдени съвместните действия на институциите на областно ниво в изпълнение на разпоредените мерки.

Случаят е от края на миналата седмица, ветеринарните инспектори са установили изхвърлен труп на домашна свиня без идентификационна марка. Веднага са предприети действия, взети са проби за изследване, резултатът от които е положителен за болестта АЧС.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влиза с. Карлуково, и 10-километрова наблюдавана – селата Луковит, Петревене, Тодоричене, Румянцево, Беленци и Дъбен от община Луковит, Батулци, Дъбравата, Орешене, Добревци и Златна Панега от община Ябланица, както и Кунино и Стояновци от община Роман, област Враца.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването. Извършено е почистване и многократна дезинфекция на мястото, където е установен трупът на свинята. Предстои осъществяване на епизоотично проучване и проследяване на движението на домашни свине, свързани с населеното място, 35 дни преди установяване на заболяването.