За нови 20 положителни проби за COVID-19 съобщи Националният оперативен щаб. С тях потвърдените случаи у нас към момента стават 379, посочи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Мутафчийски.
Новите случаи са разпределени както следва: в София – 1; Варна -3; Силистра – 2; Шумен – 1; Бургас – 4; Кюстендил – 4; Кърджали – 1; Пловдив – 3; Стара Загора – 1. От общия брой на потвърдените случаи 18 души са медицински персонал.
Общо изписани са 17 души, които са с две отирцателни проби за COVID-19. Медицинският персонал с установено заболяване е 18 души. Ген. Мутафчийски съобщи и какво е разпределението на заболелите по полове: 57% са мъже, 43% са жените. Средната възраст на заболелите е 46 години.

113 са пациентите настанени в болница. Интубираните се намират в интензивни клиники. Няма починали през денонощието, продължи председателят на оперативния щаб.
Знаете, че има противоречиви версии за носенето на маски. СЗО по-скоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица. Основните източници, които ползваме, за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел и някои други големи държави. От Израел от снощи маските са задължителни, каза ген. Мутафчийски във връзка с вчерашната заповед на здравния министър Кирил Ананиев за задължително носене на маски на обществени места.
„Носенето на маски е задължително за обществените места, можете да проверите какво е „обществено място“, посочи още председателят на щаба. Това е една мярка, която отдалечава някакви по-твърди мерки. И ние имаме семейства и търпим същите мерки. Доста от предприятията, които изпаднаха в затруднено положение, изгубиха поръчките си, работят усилено по изработването на маски, трансформираха се. Има маски в моята квартална аптека – 3,50 лв. струва. Има маски, достъпни са. „, добави ген. Мутафчийски.
В света, по данни на института „Джон Хопкинс“ към 07.46 ч., в световен мащаб потвърдените случаи на Covid-19 са 786,228 . Починали са 37,820 души.