Всяка година Българският Червен кръст съвместно с други партньори отбелязва Световния ден на хипертонията – 17 май и участва в здравни кампании за измерване на кръвното налягане и поддържане на здравословен начин на живот.

И тази година ще вземем участие в кампанията „Май месец за мерене“., организирана от Българската  лига  по хипертония с подкрепата на Международната  лига по хипертония и Световното дружество  по хипертония. Затова изготвените от Българската лига по хипертония рекламни  информационни  материали ще бъдат и с логото на БЧК.

Под мотото „Измерване, което спасява живот, твоя“ на 10ти май в центъра на Ловеч се реализира скрининг, с подкрепата  на БМЧК клуб Ловеч. Кампанията „Май месец за мерене“ акцентира върху важността и нарастващото значение на измерването на кръвното налягане и поддържането на здравословен  начин на живот и здравословно  тегло.

На място  хората  бяха информиране за рисковете от хипертонията, получавиха информационни материали със съвети за здравословен начин на живот,  стойностите на кръвното налягане и как да разпознаят неговото покачване. Екипите работиха с  електрони апарати, снабдени с AFIB – технология за откриване на предсърдно  мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия, като профилактика на мозъчен инсулт и инфаркт.