Лавинообразно се увеличават посегателствата срещу домовете в китното тетевенско село Голям Извор. Тук през 1872 година Васил Левски създава първия в България окръжен революционен комитет. Делото му е увековечено с къща-музей, носещо неговото име, както и Паметник на заточените от селото в Диарбекир.

Преди 15 години трябваше да избера имот в етрополското село Бойковец или парцел в с. Голям Извор, казва журналиста Владимир Танев. Същият е един от потърпевшите от кражбите напоследък. Няма да крия, любовта ми към това прекрасно поувяхна , допълва Танев. Преживяното журналиста споделя във фейсбук групата на селото.

Около десет къщи са разбити в селото в т.н. Влашка махала, и то на една и съща улица, ген. Дандевил. Набезите тръгнаха преди години с вилата на известния радиоводещ Йордан Георгиев, известен като Данчо Стълбицата. Извършителите не са открити. Хора от улицата и махалата, които се притесняват да споменат имената си, също са вдигнали ръце от зачестилите набези. Повечето от тях се случват докато живеещите в къщите спат през нощта. Мнозина от потърпевшите не намират воля и не алармират полицейското управление в Тетевен. След кражбата при Танев окрадените са подали сигнали. Задигнати досега са прибори, като акумулаторни вертоверти, бензинови моторни триони, стълби. Задигнати са и дамаджани и шишета с домашна ракия. Уплахата от незаконното навлизане в частни имоти е по-голяма от материалните загуби. Никой не им гарантира, че набезите няма да се повторят.

Кражби са извършвани и други части на Голям Извор.

Миналата година на ул. Ген. Дандевил полицията разкри, макар и случайно, незаконна плантация на канабис. Срязани бяха гумите на китариста на група Епизод Симеон Христов. Той живее в махала Старо село и беше започнал подписка и кампания срещу неконтролираната сеч в една от вододайните зони на селото.

Хората от Влашката махала са загубили вяра и надежда за справедливост и разкриване на извършителите. Те усещат на гърба си липсата на подкрепа от държава, община и кметство. Решили са да вземат нещата в собствените си ръце и се събират на спонтанно събрание навръх Разпети петък, като са поканили разследващи полицаи от Районното управление на МВР в Тетевен.