Павлин Иванов

БСП-то на Минчо Казанджиев се очертава като безспорният победител в скорошните местни избори, макар да вкара само 5 съветника, за разлика от БСП-то на Милко Недялков, което към момента има само кмет, макар излъчен от ИТН и Български възход.

До момента, БСП-то на Минчо Казанджиев беше договорило с новият кмет Страцимир Петков единственият назначен към този момент зам. кмет да бъде бившия служител на Община Ловеч Петър Маринов от времето на кмета Казанджиев.

Днес, на заседанието на Общински съвет Ловеч, БСП-то на Минчо Казанджиев получи председателските места на 3 от 6-те постоянни комисии:

Минчо Казанджиев БСП, стана Председател на Постоянната комисия по икономическа и стопанска политика, туризъм, приватизация и международно сътрудничество (ИСПТПМС)

Валентина Янкова, БСП оглавява Постоянната комисия по бюджет, финанси и европроекти (БФЕ)

Венцислав Банчев, БСП оглавява Постоянната комисия по образование, култура, спорт, децата, младежта и НПО (ОКСДМНПО)

Важно е да се отбележи, че БСП вкараха само 5 съветника на изборите, а вече са със зам. Кмет и 3-ма Председатели.

Партия Възраждане, също вече има Председател на постоянна комисия:

Красимира Дренчева, съпруга на народният представител от Възраждане и организационен секретар на партията, стана Председател на постоянната комисия по социална дейност, демографска политика и здравеопазване (СДДПЗ)

Формированието около бившият член и многогодишен съветник на БСП и днешен кмет Страцимир Петков има двама Председатели на постоянни комисии:

Калин Кръстев, бивш съветник от ВМРО и кмет на с. Баховица от СДС, днес стана Председател на постоянната комиси по общинска собственост, устройство на територията, комунални дейности, екология, транспорт и жилищна политика (ОСУТКДЕТЖП)

Председател на последната, шеста комисия, стана Председателят на Общински съвет Ловеч:

Стефан Тихолов е Председател на Постоянната комисия по правно-нормативни въпроси, жалби, контрол, обществен ред, безопасност на движението и конфликт на интереси (ПНВЖКОРБДКИ)

За първи път действащ Председател на Общински съвет става и Председател на постоянна комисия. Закона за местното самоуправление позволява това, но изникват множество въпроси и конфликти, които ще са предмет на отделна публикация.

Макар коалицията ПП/ДБ да подкрепи на балотажа дългогодишният съветник и член на БСП, днешен кмет от ИТН Страцимир Петков, “промяната” не събра гласове и подкрепа за своите номинации за Председатели на постоянни комисии и остана без нищо за сега.

Съветниците от „Граждани за България“ и ГЕРБ – СДС преди гласуването се отказаха от председателски места в комисиите.