Факт е, че Петър Цолов беше избран за Председател на Общински съвет Ловеч. Факт е, че той не беше кандидатурата на ПП ГЕРБ!

Павлин Иванов

След преминалите избори, след избора на гражданите на община Ловеч, БСП е втора политическа сила. С тези думи на Доротея Цанкова започна днес първата пресконференция на групата съветници на левицата в Общински съвет Ловеч.

На първото заседание на Общински съвет Ловеч БСП е издигнала свой кандидат за Председател на съвета – Валя Янкова. Тя не е била избрана. На второто заседание, Янкова е оттеглила кандидатурата си и е обяснила в залата защо.

Ние като група, смятаме че в това гласуване, не допуснахме корпоративен вот в Общински съвет, заяви Доротея Цанкова. Корпоративен вот, който вървя през цялата кампания и поради който, смятаме, че БСП загуби и изборите. Освен политическите интереси, в Ловеч винаги е имало икономически интереси.

Вече 30 години политическите и икономическите интереси, обвързани, дърпат община Ловеч назад, каза Цанкова.

Ние решихме, че това не трябва да продължава и в цялата кампания говорихме, че трябва да има нов модел на управление. По тази причина имахме и различен кандидат. Решихме да привлечем и гражданите и бизнеса в управлението на Ловеч. Чистия и прозрачен бизнес, подчерта Доротея Цанкова.

Тя каза още, че между двата тура на изборите, корпоративния вот, парите, крупни бизнесмени са се намесили и са подпомогнали ПП ГЕРБ да спечели изборите.

Мислихме, че предизборната „шетня“ е свършила, но се оказа, че следизборната „шетня“ е много по-голяма,  особено между двете гласувания за Председател на Общински съвет, заяви Цанкова.

Валя Янкова оттегли кандидатурата си пред групата буквално преди заседанието на Общински съвет и ние твърдо смятахме, Председателя на Общински съвет трябва да бъде юрист. Имахме три варианта, сподели Цанкова. Единият беше Петър Цолов. Съжаляваме искрено, че Детелина Сотирова ВМРО не беше предложена. Ние като група щяхме да подкрепим г-жа Сотирова, заяви Доротея Цанкова.

Като група, категоричното ни решение беше, че не можем да подкрепим Кирил Гумнеров, който най-много „шеташе“ между двата тура за избор на Председател. Г-н Кирил Гумнеров, според слухове, защото нямам преки доказателства, беше кандидатурата на крупен ловешки бизнесмен, на г-жа Корнелия Маринова и на един заместник министър. Това заяви Доротея Цанкова и допълни, че горецитираните са хвърлили много усилия. Работили са през много групи в Общински съвет за да го направят Председател на Общински съвет. Групата на БСП е решила, че не може да допусне това.

Ако в Общината, вече икономическите интереси са влезли, ние не искахме това да се случи и в Общински съвет, каза Доротея Цанкова.

Гласувахме по-малкото зло, заяви социалистката. Гласувахме по съвест и нямахме договорка кой как да гласува. Факт е, че Петър Цолов беше избран за Председател. Факт е, че той не беше кандидатурата на ПП ГЕРБ! Може да му зададете тези въпроси. Това се случи на това заседание на Общински съвет.

Цолов не беше кандидатура на ПП ГЕРБ, може би само на групата съветници, но не и на общинския лидер Корнелия Маринова, не е кандидатурата на Николай Нанков, който е областен лидер на ГЕРБ.

БСП ще е опозиция на ПП ГЕРБ. Още със следващото заседание ще започнем и с въпросите си. С това завърши Доротея Цанков от групата съветници на БСП Ловеч.

Валя Янкова, която беше предложена от социалистите за Председател на Общински съвет сподели също какво се е случило на заседанието, както и събитията преди него. Тя заяви, че е била изненадана преди заседанието на Общински съвет от цялата схема, която се е разиграла пред нейните очи – какво ще се случи след това заседание, ако не се избере Председател, накъде ще отидат нещата и какво ще се случи.

Както казах и на заседанието, имайки предвид, че никога не съм участвала в задкулисни сделки и корпоративни схеми с оглед облагодетелстване, не мога да че кадровика на общинските дружества в Ловеч ще поеме поста на Председател на Общински съвет, заяви Янкова. Имайки и предвид мнението на гражданите за неговите похвати и умения, реших, че трябва да си оттегля кандидатурата. Направих го в последният момент и дадох шанс на групата съветници от БСП да гласуват по съвест, като елиминираме този фактор – Кирил Гумнеров, каза Валя Янкова.

Говоря открито, получих обаждания от ГЕРБ, които се удивляват на смелостта ми да обявя публично мнението си, за неговото посещение в групата им и за изявленията, че те (ГЕРБ – бел.р.)  са длъжни да го подкрепят. Предизвиках и смут в някои от нашите съветници, но оставихме групата да гласува по съвест.

Правилно беше Председателят да бъде юрист, каза Янкова, защото много от решенията се връщат от Областен управител. Видях в самото поведение на Петър Цолов, в момента, в който беше избран, че това не е същия човек от предишния мандат. Тогава нямаше този хъс, явно и при него е имало някакви разочарования.

Това бяха моите мотиви да направя своето изявление на заседанието и да си оттегля кандидатурата, заключи Янкова.

Доротея Цанкова отговори и на въпроса на “Ловеч днес” относно обвиненията в предателство отправени от народния представител Милко Недялков и бившия кмет и настоящ съветник Минчо Казанджиев. Тя каза, че са обсъждали в групата и не са могли да разберат за какво предателство става въпрос. За да бъде предаден един човек, а само Минчо Казанджиев се чувства така, той трябва да е предложил нещо и ние да сме го предали. А такова предложение няма.

Ние не работим с ГЕРБ, няма да работим с ГЕРБ, не искаме заместник кметски места, няма да участваме в нищо задкулисно, заяви Доротея Цанкова.

 

Съветниците от групата съветници на БСП в Общински съвет Ловеч отказа да назоват имената на “крупния бизнесмен” и на “един заместник министър”, които според социалистите са оказвали влияние в подкрепа на кандидатурата на Кирил Гумнеров за Председател на Общински съвет Ловеч.

От БСП също не дадоха конкретна информация за броя техни съветници, които са подкрепили в тайното гласуване избора на Петър Цолов за Председател на Общински съвет Ловеч.