fbpx Skip to content

Борисов предлага на Народното събрание да бъде обявено Извънредно положение заради коронавируса

Преди минути на извънредно заседание на Министерски съвет стана ясно, че по предложение на Националния оперативен щаб ще бъде предложено на Народното събрание да бъде обявено Извънредно положение заради разрастването на случаите на коронавирус в България.

Премиерът Бойко Борисов свика министрите на заседание съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация (СЗО) спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.
Очаквайте подробности.
„Комшиите ни се подиграваха когато още от началото започнахме да въвеждаме извънредни мерки. Ние въведохме мерки, които обаче не оказват резултат в една област – карантината. Днес ни избягаха 14 души. Затова взехме решение от една точка. Тя е във връзка с разрастващата се епидемия МС да предложи на основание чл.84, т.12 от Конституцията във връзка с разрастващата се епидемия на НС да бъде обявено извънредно положение във връзка с този вирус.
Да се затворят училища, университети, детски граници, игрални зали и други. МВнР ще актуализират сайта си със забрана за пътувания от България към други страни.
МЗ пък ще каже от кои държави не може да се влиза в България“, каза Борисов.

Обявяването на извънредно положение ще даде възможност, според премиера Борисов, да бъдат затваряни училища, детски градини, университети, игрални зали, спортни мероприятия, конференции.

„МВнР трябва всяка минута да им се актуализира сайтът за забрана за пътуване към други страни, а Министерство на здравеопазването – от кои държави не могат да влизат в България”, каза Борисов.

Предлага се още 5 000 лева глоба за неспазване на карантина.

Премиерът призова гражданите за самодисциплина.

„Финансовият министър е категоричен, че с темпа, с който бюджетът не събира приходи, ако така вървим – 3 милиарда минимум ще е загубата”, каза Борисов.

Той цитира и германския канцлер Ангела Меркел, според която размерите на щетите в световната икономика ще надминат в пъти щетите от предишната финансова криза.

„Държавите не работят, бюджетите не се пълнят, потреблението рязко пада”, каза Борисов.

„Много е тънка границата и трябва да има единствено и само дисциплина. Мобилизацията на нацията може да ни помогне в тази ситуация. Спорът е един – колко твърди да са мерките. Финансовият министър Владислав Горанов е категоричен, че ако бюджетът не събира приходи и ако вървим така ще имаме минимум три милиарда загуба. Трябва да можем колкото е възможно по-бързо да излезем от тази ситуация“, предупреди още премиерът.

© 2008 Ловеч днес - новини и коментари Сайтът е собственост на "Иванов Комюникейшънс" ЕООД Всички права запазени