Близо 300 танцьори от 15 фолклорни групи от цялата страна ще покажат красотата на българското хоро в осмото издание на фолклорния празник „Хоро под Стратеш“ в Ловеч на 22 юни. Тази година в празника ще се включат изцяло нови фолклорни групи, ще има и международно участие – на група „Букур“ от Букурещ. Участниците са от клубове от Шумен, с. Каранци, с. Бели мел, с. Върбяне, с. Морава, Монтана, Търнене, две групи от София, Пазарджик, Търговище и две групи от Ловеч.

На 21 юни (петък) от 17,00 часа пред сградата на Областна администрация ще се състои концерт на румънската група „Букур“ и ФФ „Елит“.

Началото на празника „Хоро под Стратеш“ е на 22 юни (събота) от 11,00 часа с дефиле към Катедрален храм „Св„ св. Кирил и Методий“, където ще се проведе фолклорната инициатива.

Фестивалът се организира от НЧ „Зорница-2010 – Нено Щрегарски“, с подкрепата на Община Ловеч. Целта е да се приобщи всеки един към народната музика и танци, да се усети магията на българския фолклор и да се създаде за поредна година един хубав празник в Ловеч.