Благодарствено писмо получи Община Ловеч от името на ръководството на град Ерфурт, Германия, по повод завършилото гостуване зад граница. Според него визитата на ловешката група е била изключително успешна. В писмото се казва още:

„Позволете от името на нашия домакин – главният кмет на Ерфурт Андреас Баузевайн, да ви благодаря, че изпратихте тези прекрасни хора да представляват вашия град в нашите големи проекти. Нямаме думи, с които да опишем впечатленията и емоциите, натрупани през последните дни.“

Както е известно, ловешка делегация бе официално посещение в Ерфурт (12-14 август). В състава й бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, председателят на Общинския съвет Петър Цолов и директорът на Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“ художникът Валентин Узунов. Председателят Петър Цолов проведе серия професионални разговори със своя колега от Ерфурт. Ловешкият творец Красимир Ангелов – Макраса пък участва със свое произведение, динамичната инсталация „Композиция“. Тя е част от новооткритата „Градина на скулптурите на градовете-побратими“.

На ловешката делегация бе представен големия проект BUGA Erfurt 2021 – проект за градско планиране. Гостите участваха и в церемония по именуване на моста „Пиер Мороа“, бивш кмет на Лил. Имаше специална церемония по засаждане на 12 фиданки гинко билоба, израсли от оригинални семена на дървото, ударено при втория ядрен взрив през 1945 година в Япония. Включиха се представители на Ерфурт, Ловеч, Калиш, Кати, Вилнюс и Лил. „За човечеството като цяло е важно да помним и никога да не забравяме невинните жертви на атомната бомбардировка в Хирошима и Нагазаки!“, написа в този ден във фейсбук кметът Корнелия Маринова.

Гостите се подписаха в Златната книга на Ерфурт – книга, в която пръв е писал Папа Йоан Павел II.

На 14 август се състоя се тържествено откриване на „Градината на скулптурите“. По време на вечерята за сбогуване, освен кметът Андреас Баузевайн, говори и кметът на Ловеч Корнелия Маринова. Акцент в словото й беше навършването на 50 години от побратимяването между Ерфурт и Ловеч, договорът е от 07.10.1971 г. Според местния ловешки вестник документът първо е подписан на 10 юни в Ловеч и после през октомври в Ерфурт. Подписите слага председателят на Градския народен съвет Дацо Тотев и главният кмет на Ерфурт Ханзи Шайнпфлуг.

Кметът Корнелия Маринова каза в словото си: „Днешната 50-годишнина е историческа, защото ние, двата града и двете държави, преминахме през две епохи. Настъпиха големи промени, но ние успяхме да запазим нашите приятелски връзки в името на по-доброто бъдеще на нашите градове в ЕС. Уникален е вашият проект БУГА 2021. Днес нашите надежди за просперитет на промишлеността в Ловеч са свързани главно с немски фирми. Сред тях са „ВОСС Аутомотив“, „Болан“, чакаме и компания Nеxt.е.GО да изгради завод за електрически автомобили.“

Залата избухна в аплодисменти, когато един от преводачите на домакините, заедно с хор от ученици, изпя известната песен на Емил Димитров „Моя страна“ на български език. Така българската тема спечели още приятели.