Над 60 деца от различни училища посетиха Съдебната палата в Ловеч в Деня на отворени врати, който се проведе на 5 юни. Първа беше групата на ученици от начален курс. Те чуха какъв е пътят на едно дело – от образуването му, през разпределянето, докладването на съдията, разглеждането му в открити съдебни заседания и накрая решаването му. Малчуганите посетиха различните отдели в съдебната администрация – регистратура, гражданско и наказателно деловодство, запознаха се и с работата на съдебните секретари. Част от децата бяха посещавали  Окръжен съд – Ловеч и миналата година в Деня на отворени врати. От тогава са запомнили някои дейности в съда и с готовност и правилно отговаряха на въпроси или обясняваха на съучениците си.

Макар че денят беше наситен със съдебни заседания, малчуганите успяха влязат и да разгледат съдебна зала. Там те чуха къде застават различните участници в съдебен процес – страните, адвокатите им, прокурорът, съдебният секретар и, разбира се, съдебният състав.

По същия път преминаха и учениците от горен курс. Те бяха от училища в с. Дерманци и градовете Летница и Угърчин. Младежите на възраст посетиха съда по инициатива на Сдружение „Екомисия 21 век“, което реализира проект за ролята на гражданите като гарант за върховенството на закона.

Това беше и един от въпросите, обсъждани по време на срещата учениците със съдията от Окръжен съд – Ловеч Пламен Пенов. Той обясни на гостите, че съдебните заседания, с някои изключения, са открити за широката публика, защото по този начин се осигурява повече прозрачност и обективност при провеждането на един съдебен процес и впоследствие – при решаването му.

Другият вид гражданско участие в правораздаването, което е по-пряко, е фигурата на съдебния заседател. Магистратът обясни какви хора, с какви професии могат да са съдебни заседатели, каква е тяхната функция.

Съдия Пенов разсея някои от заблудите у младежите, породени от телевизионни шоу програми и филми, относно специфики на съдебния процес, като направи паралел с ролята на съдебните заседатели в Съединените американски щати и у нас.

Структурата на съдилищата в България, институционалния контрол на съдебните решения, детско правосъдие, домашно насилие и много други бяха сред темите, за които магистратът разказа на децата.

В края на посещението си учениците получиха информационни брошури, осигурени от Висшия съдебен съвет.