Проблеми с изпълнителя замразиха строителните дейности до пролетта

Пламен Христов – кор. на БНР в Ловеч

Преди три години община Ловеч е сключила договор с управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ за ремонт и обновяване на осем образователни обекта в града на стойност почти 5 343 000 лева без ДДС. До момента изпълнението на проекта все още не е приключило заради забавяне на дейностите в един от обектите – основно училище „Проф. Димитър Димов“. Причината за забавянето на дейностите по рехабилитацията на дворното пространство в училището и изграждането на нова спортна зала там са проблеми с изпълнителя.

Договорът за безвъзмездната финансова помощ между община Ловеч и управляващия орган на ОП „Региони в растеж” е сключен на 23 ноември 2016. Той предвижда ремонт и обновяване на четири детски градини и четири училища. Към 31 декември 2018 година са приключили строителните дейности в седем от тези обекти и те са въведени в експлоатация. Бави се само дейността в основно училище  „Проф. Димитър Димов“. Там проектът предвижда рехабилитация на дворното пространство и изграждане на нова спортна зала. Стойността само на този проект е над 1 милион и 300 хиляди лева. Последният договор с изпълнителя за приключване на дейностите в училището е до 2 юни тази година.

“На 3.06.2019 година е съставен протокол, в който са описани видът и количеството на неизпълнените строително-монтажни работи, върху които ще се начислява неустойката за неизпълнение на договора”, обясни пред “Хоризонт” заместник-кметът на Ловеч Даниел Колев.

След изтичане на договора с изпълнителя, от общината подписват анекс с управляващия орган за удължаване на срока на безвъзмездната финансова помощ до 27 декември тази година. Този срок също няма как да бъде спазен, затова общината предприема нов ход. На 21 ноември общинската управа изпраща писмо до управляващия орган за замразяване на дейностите на обекта заради неблагоприятните метеорологични условия. Управляващия орган разрешава спирането на строителните дейности. Така сега ще се чака идването на пролетта, за да бъде възстановена работата по обекта.

“За предоставяне на безвъзмездната финансова помощ срокът за изпълнение на договора ще бъде удължен с период, равен на периода на временното спиране”, допълни Даниел Колев.

Заради проблемите с изпълнението на проекта управляващият орган по оперативната програма е наложил финансова санкция на общината като бенефициент в размер на около 68 хиляди лева. Тази корекция обаче е отменена от Административния съд в Ловеч, но решението се обжалва пред Върховния административен съд.

Репортажа от Ловеч можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Пламен Христов