Павлин Иванов

По темата с двете наредби, касаещи погребенията в община Ловеч, всички упреци са към изключително некомуникативният кмет на община Ловеч – Корнелия Маринова. И в огромната си част, обвиненията към нея са обективни и отговарят на истината. Но освен инициатора за приемането на двете наредби, има още едно главно действащо лице – 33 броя съветници в Общински съвет Ловеч.

Тези 33 броя съветници са излъчени от различни партии – ГЕРБ – 9 съветника, БСП – 8 съветника, ВМРО – 5, БЪЛГАРСКИ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ – 4, ДПС – 3, Местна коалиция ОБТ – 2, СДС -1 и „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“ (ДА България, ДСБ, Зелено движение) -1. Общо съветниците са 33-ма.

Точно тези 33-ма човека, представляващи жителите на община Ловеч, би трябвало да са чули за проблемите с приетите от тях наредби. Една година се шуми вече, докато се стигне до ескалацията днес.

Дали нямат близки, които са починали и са минали като нормалните хора по тъжните процедури, заплатили са всички разходи и са ги направили на маймуни, няма как да знаем. Дали съветниците използват пряката си връзка с кмета Маринова за да си уредят по “бързата писта” починалите, също не знаем.

Но поне като човеци, които би трябвало да усещат пулса на хората в своя град и община, би трябвало да са чули, гледали, прочели, видели, че нещо се случва.

До днес, нито една от 8-те партии в Общински съвет Ловеч не е изразила отношение. Общински съветници също официално не са заявили позиция по темата. А нали все пак са положили една странна клетва – да служат на хората.

Общински съвет, все пак определя политиката на община Ловеч, независимо, че по дългогодишна традиция, той се е превърнал в обслужващ персонал на кмета и единствено одобрява безкритично кметските прищевки. Така ли трябва да бъде?

Не, разбира се!

Общински съвет е този върховен орган на местното самоуправление, който определя какво да прави кмета, кога и как. Общински съвет е големият началник!

В действителност, повечето от съветниците са толкова анонимни, толкова непознати и толкова мълчаливи, че огромната част от хората не знае за тяхното съществуване.

Нека да припомним техните имена и снимки. И ако по някаква случайност, решат да споделят своето мнение, “Ловеч днес” ще публикува всяка една тяхна позиция, предложение, становище, изявление. Така, както го е правил, когато в Ловеч имаше нормален политически живот и съветниците много повече личности и хора със знания и авторитет.

Ето кои са хората, които взимат решения за настоящето и бъдещето на жителите на град Ловеч и още 34 села в общината: