rziЗа периода 04.04.2020г. – 10.04.2020г. (вкл. събота и неделя) инспекторите от РЗИ – гр. Ловеч извършиха 30 насочени проверки на обекти с обществено предназначение: 9 къщи за гости и хотели, 9 фризьорски и козметични салони,  8 обекта за съхранение и търговия с козметични продукти,  2 ж.п гари и автогари и 2 дома за възрастни хора,  във връзка със спазване на Заповед РД-01-124/13.03.2020г., изм. със Заповед №РД-01-154/26.03.2020г. и допълнените разпоредби и мерки от Министъра на здравеопазването. Инспекциите бяха извършени в следните населени места: общ. Ловеч – гр. Ловеч, общ.  Троян – гр.  Троян, общ. Угърчин – гр. Угърчин и общ. Априлци – гр. Априлци

В обектите с обществено предназначение се спазват разпоредените мерки от Министерство на здравеопазването.

При извършен насочен контрол за спазване изискванията на Заповед РД-01-179/06.04.2020г. на организиран от Община Ловеч, фермерски пазар се установи следното:

Община Ловеч и Общински пазари Ловеч са осигурили достъп на земеделските производители за реализация на пазара, на произведената от тях продукция на територията на Общинския пазар в гр. Ловеч. Въведени са заграждения с маркировъчна лента и е определено еднопосочно движение в рамките на пазара с информационни табели за гражданите, указващи вход и изход.

Осигурен е персонал от Община Ловеч и Общински пазари Ловеч, който предоставя и контролира достъпа на клиенти. Предлаганата продукция – посевен и посадъчен материал, сезонни зеленчуци и продукти  от пчелен мед се предпазва от вторично замърсяване като същата достига до клиента в опакован вид. Спазена е дистанция от минимум 2 метра между продавачите и между клиентите. Земеделските производители използват предпазни средства – маски и ръкавици.

По повод жалба беше извършена насочена проверка от здравни инспектори от Дирекция ОЗ при РЗИ-гр.Ловеч съвместно с представители на РПУ–гр.Ловеч, на обект смесен магазин „Симона“, с адрес с.Чавдарци, ул.„Търговска“ №12 на фирма „Марси 2018“ЕООД с управител Диян Славев Станчев, за спазване изискванията на разпоредените мерки.

Установи се, че в смесения магазин до входа е разположена кафе машина за топли напитки, на която е залепена бележка гласяща, че кафето се прави само от продавача в магазина. До нея има възможност за пряк достъп от клиентите на магазина.

Спазват се санитарно-хигиенните изисквания: продавачът работи с предпазна маска и ръкавици; не се продава непакетиран хляб; плодовете и зеленчуците са разположени така, че клиентите нямат достъп до тях; спазва се режим на почистване и дезинфекция, осигурен  биоциден препарат, разрешен от МЗ.

В съседно помещение се намира кафе-аперитив, стопанисван от същата фирма, който не работи, в него е разположен вендинг автомат за топли напитки с изключено ел. захранване. В момента на проверката се извършва освежително лакиране на изнесени навън маси.

В контролния лист от проверката са дадени препоръки за указване по подходящ начин спазването на пропускателен режим пред входа на магазина, дистанция между чакащите хора от 1,5м.-2м. и преместване на кафе машината на място, недостъпно за клиентите.

Извършени са проверки на 5 хранителни магазини в гр.Априлци за спазване разпоредбите във връзка с извънредното положения – без нарушения.

В периода 06-09.04.2020г. екип от РЗИ, РЗОК и РУ МВР гр. Тетевен, гр. Луковит, гр. Угърчин извършиха проверки в аптеки и дрогерии в гр. Тетевен, община Луковит и гр. Угърчин във връзка с Постановление №750/2020год. от 16.03.2020г. на Окръжна прокуратура гр. Ловеч. Проверени са 6 аптеки и 1 дрогерия. Всички аптеки имат  издадени от ИАЛ разрешения за търговия на дребно с лекарствени продукти, а дрогерията има валидно удостоверение за регистрация издадено от РЗИ -Ловеч. В поверените обекти комисията избирателно е проверила цените на лекарствени продукти; всички са с партиден номер, срок на годност и код за верификация. В проверените обекти няма нарушения на цените на лекарствените продукти.

Лекарствените продукти отпускани без лекарско предписание се продават на цени под максимална продажна цена (сравнение с Регистър на максималните продажни цени на лекарствените продукти отпускани без лекарско предписание, от сайт на НСЦРЛП).  Лекарствените продукти отпускани по лекарско предписание се отпускат по рецепта издадена  от лекар и се  продават на цени под и на пределна цена (сравнение с Регистър на пределните цени на лекарствените продукти отпускани по лекарско предписание от сайт на НСЦРЛП).