От средата на предходната седмица стартира Информационна система „Регистър на поставените под карантина лица и диагностицирани с COVID-19“. Системата се администрира от Министерство на зравеопазването. До неделя (29.март) включително бяха въведени всички дани за карантинирани лица, като данни се въвеждаха едновремено от всички инспекции за лица на тяхна и на територията на друга инспекция, така че в реално време да е актуален броя на карантинираните лица.  Сс съдействието на РЗОК Ловеч, своевременно подадохме данни за всички ОПЛ в област Ловеч.

Личните лекари ще получават генерирано от Системата съобщение с информация за карантинирани лица в тяхната пациентска листа, веднага след въвеждане на данните, с цел активно наблюдение на лицата и издаване на болничен лист при необходимост.

Достъп до системата ще имат и огание на МВР. Съгласно Заповед №РД-01-158/26.03.2020г., РЗИ предоставят данни от Информационната система на кметовете на общини с цел осъществяване на контрол по изпълнението на разпоредените мерки. Данните за карантинираните лица, въведени през предходния ден, ще се подават до 10 часа на следващия ден.

Актуалната информация към 29.март 2020г. в област Ловеч е следната: въведени лица – 864; под карантина – 616; изтекла карантина – 248, диагностицирани – 2.

Диагностицираното второ лице е от гр.Троян, завърнало се в РБ на 28.март. Изследвано е в Германия поради оплаквания. Научава за резултата си по време на път преди влизане в страната. Не е влизало на територията на област Ловеч. Хоспитализирано във ВМА на 28.03.2020г.

С влизане в сила на заповед № РД-01-158/26.03.2020г., всички лица, пристигащи от държави с регистрирани случаи на COVID-19, подлежат на задължителна карантина за 14 дни.

През седмицата са издадени 44 предписания в 13 населени места за поставяне под задължителна карантина на лица, пристигнали преди 18.март в страната и за които са получени сигнали от МВР и общини.