Подготвено от: Агенция за консултации Спектър

По програма “Конкурентоспособност и иновации в предприятията” 2021 – 2027 се насърчават семейните фирми, фирмите от творческите индустрии и занаятчиите като целта е да се повиши тяхната конкурентоспособност и да се засили пазарното им присъствие.

КОЙ може да кандидатства:

Микро или малки предприятия, които отговарят на следните изисквания:

– Да са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите не по-късно от 31.12.2021г.;

– Да имат средносписъчен брой на персонала за 2023г. поне едно лице (до макс. 50);

– Да са били семейно предприятие през 2023г., и към датата на обявяване на процедурата

ИЛИ

да са предприятия с основна икономическа дейност в секторите на творческите индустрии съгласно Класификацията на икономическите дейности (КИД-2008)

ИЛИ

да са предприятия, осъществяващи дейности, включени в Списъка на занаятите съгласно Закона за занаятите, чиито собственик/ци е/са вписан/и със същата дейност в Националния регистър на занаятчиите.

 

Кандидатите трябва да са реализирали нетни приходи от продажби общо за 2021, 2022 и 2023г. в размер на:

– между 30 000 лв. и 1 800 000 лв. (за микропредприятия);

– между 75 000 лв. и 7 200 000 лв. (за малки предприятия).

 

Освен това кандидатите трябва да са заявили подкрепа само за основната си икономическа дейност въз основа на данни за 2023г. (за семейните предприятия и за предприятия от творческите индустрии) или да са заявили подкрепа за дейност съгласно Списъка на занаятите, с която собственикът/ците на предприятието е/са вписан/и в Националния регистър на занаятчиите.

 

От списъка на семейните фирми са изключени тези, осъществяващи основна дейност в търговията, част от услугите и сектор “храни и напитки”, селскостопански продукти, финанси и застрахование, хазарт и др.

 

По процедурата се кандидатства самостоятелно, не са допустими партньори.

 

ВАЖНО: В случай че по процедурата бъдат подадени проектни предложения от няколко свързани предприятия, административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ ще бъде сключен само с едно от тези предприятия.

 

КАКВО се финансира:

Целта на процедурата е да се подпомогнат семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите, като по този начин се допринесе за повишаване на тяхната конкурентоспособност и засилване на пазарното им присъствие, както и оптимизиране на бизнес процесите.

 

Допустими за финансиране са следните дейности:

Дейност 1: Подобряване на производствения капацитет (задължителна дейност) – в рамките на дейността са допустими придобиването на машини, съоръжения, инструменти, оборудване за производствения процес, както и специализиран софтуер, осигуряващи подобряване на производствения капацитет на предприятието;

Дейност 2: Подобряване на пазарното представяне (не е задължителна дейност) – в рамките на дейността е допустимо само създаването на нов онлайн магазин за продуктите/услугите от дейността на предприятието.

Дейност 3: Подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси в предприятията (не е задължителна дейност);

Дейност 4: Консултантски услуги за подготовка на проектното предложение по процедурата (не е задължителна дейност).

 

Допустими са разходи:

– по Дейност 1 – придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА), придобиване на инструменти и оборудване за производствения процес/процеса на предоставяне на услуги, придобиване на дълготрайни нематериални активи (ДНА);

– по Дейност 2 – създаване на онлайн магазин за продуктите/услугите от дейността, за която е заявена подкрепа (до 10 000 лв.);

– по Дейност 3 – въвеждане на следните ИКТ системи/модули (Система за управление на ресурсите – ERP система, Система за управление на взаимоотношенията с клиенти – CRM система, Система за управление на веригата за доставки, Система за управление на складовото стопанство – WMS, Система за управление на производството – MOM/MES системи и Система за бизнес анализи -Business Intelligence система). Общите допустими разходи за всяка отделна ИКТ система/модул не трябва да надвишават 15 000 лв.;

– по Дейност 4 – консултантски услуги за подготовка на проектното предложение по процедурата (до 3 000 лв.);

 

Общият бюджет по процедурата е 117 514 155 лева.

Бюджетът за подпомагане на предприятия от Югозападния регион (областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и София) е 13 970 214,30 лв., а за останалите региони – 103 543 940,70 лв.

 

Безвъзмездната помощ за един проект е между 15 000 и 150 000 лв., която представлява:

до 75% от допустимите разходи – за семейни предприятия и предприятия с основна икономическа дейност в секторите на творческите индустрии;

до 85% от допустимите разходи – за предприятия, осъществяващи дейност, включена в списъка на занаятите.

 

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ по индивидуалните проекти не трябва да надвишава:

– за микропредприятия: 100% от средногодишните нетни приходи от продажби на предприятието-кандидат за тригодишния период 2021г., 2022г. и 2023г.

– за малки предприятия: 60% от средногодишните нетни приходи от продажби на предприятието-кандидат за тригодишния период 2021г., 2022г. и 2023г.

 

Помощта по настоящата процедура се предоставя при условията на режим „минимална помощ” (de minimis).

 

Продължителността на всеки проект трябва да е максимум 12 месеца.

 

При приоритизиране на проектите допълнителни точки според критериите за оценка имат проекти, които:

– са подадени от кандидати, които са семейни предприятия и едновременно с това осъществяват дейността си в сектора на творческите индустрии или занаятите;

– са подадени от предприятия, които имат седалище и адрес на управление в северните райони на България и включват дейности, които ще се реализират изцяло в тези райони. За проекти в южните райони ще се присъждат по-малко точки.

– са подадени от предприятия, чиято дейност попада в в националните приоритетни сектори и едновременно с това – в секторите, определени като приоритетни за съответния регион;

– въвеждат поне един кръгов модел.

 

КАК се кандидатства:

Кандидатстването се извършва по електронен път, през Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България ИСУН 2020.

 

КОЙ финансира:

Средствата се осигуряват от Програма “Конкурентоспособност и иновации в предприятията 2021 – 2027 г.” по процедура “Подобряване на производствения капацитет на семейни предприятия, предприятия от творческите индустрии и занаятите”.

 

КОГА е срокът:

16.09.2024 г.

 

За повече информация и въпроси:

Агенция за консултации Спектър

E-mail: akspektar@abv.bg

GSM: +359 878 16 59 90

GSM: +359 886 73 52 13