Павлин Иванов

Заглавията „Секи сам преценя“ и началото на всяка публикация да започват с данни за починалите – за втори път ще обясня защо. Защото в България, следствие на лошо управлявана здравна система и изключително лошото управление на пандемията, умират много повече хора отколкото в други страни.

Човешкият живот някак загуби стойност, разглеждаме го като число, от което едни се възмущават, други плашат, трети се замислят сериозно за случващото се тук. И да, би трябвало да има замисляне. Ние не сме герои от средновековна или антична война, в която човешкия живот да е просто едно нищо, някакво пушено месо. Живеем в уж цивилизован свят, който има ценности, едни от които са здравето и живота.

Но дали ние българите живеем в този цивилизован свят, щом линейки обикалят с часове за да намерят свободно легло за някой наш сънародник в нужда. Дали ние сме нормални, щом две години не можем да организираме и настроим системите си така, че когато изпаднем в криза или в нужда, тези системи да работят бързо, умно и в посока спасяване на човешки животи.

Лично аз, не разбирам случващото се в България. Не го смятам за разумно, човешко и приличащо на технологични хора от 21 век.

За да докажа думите си, ще ви представя отново сравнителни данни за състоянието на нашето здравеопазване и управление на пандемията с това на 10 други държави за дата 28 октомври 2021 г. Тези държави имат население в пъти по-голямо от нашето, но починалите там са в пъти по-малко. Това ще направим като приравним населенията, при равни други условия.

Таблицата цели да покаже, ако българи управляваха пандемията и здравеопазването в тези държави, колко починали би трябвало да има там според официалните данни и колко са починалите реално, т.е. има ли спасени животи при тях или напротив, има повече жертви.

Ако България беше с население колкото на Русия и здравната система и пандемията  там се управляваха по български, вчера там трябваше да са починали 2632 човека. Реално за денонощието починалите там са 1159. Властите там са спасили живота на 1473 човека.

Ако България беше с население колкото на Нидерландия и здравната система и пандемията там се управляваха по български, вчера там трябваше да са починали 310 човека. Реално за денонощието починалите там са 15. Властите там са спасили живота на 295 човека.

Ако България беше с население колкото на Германия и здравната система и пандемията там се управляваха по български, вчера там трябваше да са починали 1516 човека. Реално за денонощието починалите там са 122. Властите там са спасили живота на 1394 човека.

Ако България беше с население колкото на Италия и здравната система и пандемията там се управляваха по български, вчера там трябваше да са починали 1088 човека. Реално за денонощието починалите там са 50. Властите там са спасили живота на 1038 човека.

Ако България беше с население колкото на Полша и здравната система и пандемията там се управляваха по български, вчера там трябваше да са починали 681 човека. Реално за денонощието починалите там са 101. Властите там са спасили живота на 580 човека.

Ако България беше с население колкото на Франция и здравната система и пандемията там се управляваха по български, вчера там трябваше да са починали 1180 човека. Реално за денонощието починалите там са 33. Властите там са спасили живота на 1147 човека.

Ако България беше с население колкото на Испания и здравната система и пандемията там се управляваха по български, вчера там трябваше да са починали 843 човека. Реално за денонощието починалите там са 33. Властите там са спасили живота на 810 човека.

Ако България беше с население колкото на Великобритания и здравната система и пандемията там се управляваха по български, вчера там трябваше да са починали 1232 човека. Реално за денонощието починалите там са 165. Властите там са спасили живота на 1067 човека.

Ако България беше с население колкото на Украйна и здравната система и пандемията там се управляваха по български, вчера там трябваше да са починали 782 човека. Реално за денонощието починалите там са 576. Властите там са спасили живота на 206 човека.

Ако България беше с население колкото на Румъния и здравната система и пандемията там се управляваха по български, вчера там трябваше да са починали 344 човека. Реално за денонощието починалите там са 413. Властите там са подобни на нашите и са създали предпоставка за смъртта на допълнителен брой хора – 69 повече.

Дано четящите политици, кандидати за депутати, всички, от които зависи нормализирането на здравето на българите, здравната ни система и управлението, най-после се спрат, замислят, анализират и вземат адекватни управленски решения.

Дано и читателите започнат да изискват, не да питат или да се молят, а да изискват от всяка власт, да предприема адекватни, навременни, умни стъпки за съхраняване на нашето здраве и живот.