akadosev1605161Книгата „Българският възрожденски дух“ на акад. Константин Косев ще бъде представена в Клуба на дейците на културата на 17 май, вторник, от 17,30 часа. Срещата с именития историк е част от програмата на община Ловеч по повод 140 години от Априлското въстание. Организатори са Регионалният исторически музей, ловешката библиотека и КДК.

В книгата акад. Косев говори за Възраждането като най-успешната и най-плодотворната епоха в българската история. Тъкмо тогава се създава и укрепва модерната българска нация, тогава се формира новобългарският книжовен език, изгражда се фундаментът на националната ни просвета и култура и се полагат основите на първите общобългарски институции като предвестници на националната държавност.

Авторът обстойно разглежда формирането на българското национално съзнание и анализира както зараждането на националноосвободителната идеология, така и прехода към организирано националнореволюционно движение, изграждането на политически организации и идейни течения, осмисля Априлското въстание и Руско-турската война като фактори за възкресението на българската държава. Това са основни жалони, в които се развива ускорено просветното дело и се изгражда националната култура. Постиженията на българския народ през тази епоха имат международни измерения и могат да се сравняват със световните образци по онова време.