В периода 19 – 25 ноември 2023 година четирима педагози от Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“ взеха активно участие в структурирания курс „Учене на открито“, който се проведе в Тенерифе. Това е втората мобилност от акредитирания за текущата учебна година проект с  № 2023-1-BG01-KA121-SCH-000132439, съфинансиран по програма „Еразъм+“ на ЕК.

Основната цел на това международно обучение беше да се насърчат по-високи постижения и иновации в екологичното образование чрез изграждане на знания и умения за интегриране на обучението сред природата в отделните европейски образователни програми.

Благодарение на този курс 19 учители от България, Швеция, Финландия, Словакия, Унгария, Германия, Хърватия, Полша и Чехия се запознаха се с ключовите елементи и нарастващите тенденции свързани с образованието и преподаването извън класната стая. Чрез поредица от тематични игри и конкретни задачи за работа в трансгранични екипи, всички участници се научиха как да проектират, планират и предоставят на своите ученици вдъхновяващи образователни дейности сред природата. Придобиването на нови образователни методи за опознаването на околната среда беше друг акцент в тематичната насоченост на това обучение.

През този едноседмичен престой на най-големия канарски остров, учителите от Езиковата гимназия успяха да изградят близки приятелства със своите европейски колеги, като се надяват, че това ще спомогне за успешното реализиране на бъдещи съвместни проекти.