Имотните агенции, опериращи на териториите на области Ловеч и Плевен, изнасят много интересни данни, касаещи драстични разлики в цените на имотите.

Реалистимо е сайт за обяви за недвижими имоти в Ловеч, където цените на предлаганите имоти изненадват с разликите си според локацията.

Предлагането на жилище в центъра на Ловеч може да достигне до 1000 евро на квадрат, а в същото време апартамент в не дотам атрактивна локация като квартал „Младост“, може да се спазари на невероятните 200 евро на квадрат.

Ново строителство в квартал като „Дикисана“ се продава за около 500 евро на квадратен метър, но като цяло новото строителство в града е оскъдно.

Магистрала Хемус и ефекта върху имотите около Ловеч

Ако всичко върви по план, магистрала Хемус следва да е изградена и пусната до Плевен и Ловеч през лятото на 2023 г., което неминуемо ще има ефект върху цените на имотите там. Трасето на магистралата пресича пътя Ловеч – Плевен, така че двата града ще бъдат на почти равно отстояние от нея. Така пътуването до столицата и обратно, което и сега не е дълго, ще стане по-удобно и безпроблемно от всякога, а пътуването в рамките на ден ще се превърне в ежедневие. За реализирането на участъка от магистралата тази година държавата заплати и близо 900 000 лева обезщетения на собственици на имоти в района, през които минава трасето на „Хемус“. Подадени бяха над 200 заявления за обезщетения.

Очаква се така да бъдат привлечени и повече инвестиции и съответно създадени нови работни места. Засега най-големият инвестиционен проект в Ловеч, който ще направи по-атрактивни и имотите в него, е проектът за завод за електромобили.

Към момента имотния пазар на Ловеч се обслужва основно агенции и брокери на недвижими имоти в Плевен. Плевен като по-голям град, само на 35 км разстояние, е притегателен център в региона и също е фактор върху недвижимите имоти в Ловеч.

В Реалистимо, както собственици и частни лица публикуват безплатно частни обяви за имоти, така и професионални брокери представят портфолиото си от имоти.