Тържествено именуване на Богоявленския мост в Ловеч е било извършено на 17 септември – ден, в който православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. Мостът свързва  пл. „Екзарх Йосиф Първи“ с ул. „Васил Левски“. Това съобщават от пресцентъра на Община Ловеч.

Ловчанският митрополит  Гавриил, в съслужение с отец Кънчо Кабадийски и дякон Мартин, е отслужил водосвет и после е поръсил със светена вода надписа с името на моста и присъстващите граждани.

В събитието са взели участие кметът на Община Ловеч  Корнелия Маринова, зам.- кметът Венцислав Христов, граждани, както и Духовият оркестър с ръководител Тотко Рогашки.

В своето слово Корнелия Маринова е казала:

„Идеята за името възникна от факта, че всяка година на 6 януари, на Богоявление, оттук се хвърля кръста във водата. Знаете как го наричат хората този мост. Сега, с новото име, той вече ще води към вярата, към Бог. Защото ако Покритият мост е връзката на новия град с квартал „Вароша“, то Богоявлендският мост е връзката на Земята с  Небето. Навярно затова точно срещу него се издигат високите скали на хълма Стратеш, които ни карат да вдигнем поглед нагоре.“

Кметът припомни думите на митрополит Гавриил по време на общественото обсъждане на идеята през юли тази година. А именно: „Против названието „Богоявленски мост“ може да е само някой заклет богохулник, нормалният човек не може да е против.“

„В този светъл и прекрасен ден, на този важен християнски празник, ние извършихме едно знаменателно дело“, обърна се днес към хората митрополит Гавриил.

През това време 46 туристи от Сарагоса, Испания, с любопитство са наблюдавали и снимали церемония в центъра на Ловеч.