Празненствата за Цветница в Ловеч започват още на 6 април, петък, с откриване на изложбата „Лотошино в историята на Русия”. Тя ще бъде позиционирана в изложбената зала на Регионалния исторически музей, началото е в 17.30 ч., съобщават от Община Ловеч.

На следващия ден, събота – Лазаровден, от 13 ч. започва VI-ият Регионален събор на народното творчество „Цветница в Ловеч”. Първи ще се представят лазарките от с. Българене, следвани от група от с. Абланица и танцов състав от Ябланица. От 14 ч. са изявите на групите от Ловчанско читалище „Наука”, от с. Дъбен и от луковитското СОУ „Ал. Константинов”. След това на сцената излизат танцовият състав „Ломски ритми” – Лом, и представителите на читалище „Пробуда” – с. Буковлък.В 17 ч. ще е концертът на фолклорна формация „Елит” при читалище „Зорница – 2010 г.” – Ловеч.

В 12 ч. в събота ще се проведе модно ревю на Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии. Изявите са на естрадата на площад „Тодор Кирков”.

Тържественото откриване на празника Цветница ще е на 8 април, неделя, от 11.30 ч. пак на естрадата на площад „Тодор Кирков”, когато кметът на Ловеч Минчо Казанджиев ще обяви кумичката на 2012 г. Коя е тя, ще стане ясно половин час по-рано – тогава от Транспортния мост ще се проведе традиционният ритуал „По вода” с участието на детския танцов състав „Ловеч”. Сутринта в 9 ч. в катедрален храм „Св. Троица” ще бъде отслужена златоустова света литургия.

След тържественото откриване на празника на площада в кв. Вароша ще бъде извито традиционното хоро, водено от кумичката на 2012 г. След това – от 12 ч., започва концертът на детския танцов състав „Ловеч” към ОДК и на общинския фолклорен ансамбъл „Ловеч”. Регионалният събор на народното творчество продължава с изявите на групите от селата Славяни, Горан, Баховица, Драгановци, Йоглав, Александрово, Калейца, Дойренци. В 17 ч. е концертът на Общинския духов оркестър с участието на Илиян Михов – Баровеца.

Общо на сцената ще се изяват в събота и неделя над 460 участници.

По време на концертите ще бъдат представени и гостите на Ловеч, които ще изложат произведения на художествените занаяти на собствени щандове на занаятчийския базар. Те са от гр. Лотошино, Русия, гр. Изяслав, Украйна, и гр. Лавал, Франция.

Честванията за Цветница ще завършат в 21 ч. в неделя със спектакъла „Звук и светлина” – „Историята своя тачим”.

Сподели с:


1 коментар

Вашият коментар