Фиг. 1. Коефициент на заетост по области през второто тримесечие на 2024 година

През второто тримесечие на 2024 г. общият брой на заетите лица в област Ловеч е 43.4 хил., от които 22.4 хил. са мъже, а 21.0 хил. са жени. В сравнение с второто тримесечие на 2023 г. броят на заетите лица се увеличава с 1.4%. Това съобщават от Националния статистически институт.

Коефициентът на заетост в областта през второто тримесечие на 2024 г. е 45.3% (при 53.2% за страната), съответно 49.1% за мъжете и 41.9% за жените. В сравнение с второто тримесечие на 2023 г., този коефициент е по-висок с 1.1 процентни пункта, като при мъжете има увеличение с 1.7 процентни пункта, а при жените – с 0.6 процентни пункта.

По брой на заетите лица област Ловеч е на двадесето място сред областите в страната, а по коефициент на заетост – на двадесет и трето място.

През второто тримесечие на 2024 г. заетите лица на възраст 15 – 64 навършени години са 42.1 хил., като 21.8 хил. от тях са мъже, а 20.3 хил. са жени. В сравнение с второто тримесечие на 2023 г.,  броят на заетите лица се увеличават с 1.4%.

Коефициентът на заетост за населението на възраст 15 – 64 навършени години е 65.2%, съответно 65.9% за мъжете и 64.5% за жените. В сравнение с второто тримесечие на 2023 г. този коефициент е по-висок с 2.0 процентни пункта, като и при мъжете и при жените коефициента нараства съответна с 2.5 и 1.5 процентни пункта.

 

Методологични бележки

Наблюдението на работната сила е извадково и се провежда непрекъснато като осигурява тримесечни и годишни данни за икономическата активност на населението на възраст 15 и повече навършени години. То обхваща обикновените домакинства в страната. Домакинствата, участващи в изследването, са избрани на случаен принцип и се анкетират чрез лично интервю.

Наблюдаван период – характеристиките на всяко анкетирано лице се отнасят за състоянието му през определена календарна седмица (от понеделник до неделя). В рамките на всяко тримесечие извадката е равномерно разпределена във всички 13 календарни седмици.

Заети са лицата на възраст 15 – 89 навършени години, които през наблюдавания период:

  • извършват работа дори и за един час, за което получават работна заплата

или друг доход;

  • не работят, но имат работа, от която временно отсъстват поради болест,

годишен отпуск, отпуск при раждане и отглеждане на малко дете и други.

Коефициент на заетост – относителният дял на заетите лица от общото население (в съответната група).

При оценката на резултатите за второто тримесечие на 2024 г. са използвани данни за населението на страната към 31.03.2024 година. Изключено е населението, живеещо в колективни домакинства.

Както при всяко извадково наблюдение, данните от Наблюдението на работната сила са обременени с грешки, дължащи се на извадката (стохастични грешки).

Поради направените закръгления в някои случаи общите данни могат да се различават незначително от сумата на отделните групи, включващи се в тях.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.