Посланик Поланко посети града по покана на Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“, която е част от двустранното съглашение между България и Испания за двуезични пар

„Имате моята подкрепа във всичко“ заяви г-н Поланко пред учители, родители и ученици! Учениците, изучаващи испански език, ще имат възможност да се явят за испанска езикова диплома, като сертификатът акредитира познанията по испански език в целия свят, обеща Н. Пр. Алехандро Поленко.

Гости на тържеството бяха още Негово Високпреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил, инж. Светослав Славчев, областен управител на гр. Ловеч, Даниел Колев, зам. кмет на община Ловеч, Наталия Симеонова, старши експерт в РУО-Ловеч, Светла Атанасова, председател на Обществения съвет.

Директорът на гимназията Радослав Хитов се обърна към родители и ученици, като ги поздрави за избора да бъдат част от голямото езиковско семейство и обеща след пет години всеки един от днешните осмокласници да получи своето „златно ключе“, което отваря всички врати пред тях по пътя им към по-нататъшното развитие!

Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил  честити днешния празник  и обърна внимание „колко много е важно в днешния свят тези, които знаят различни езици да създават мостове между различните народи“. Владиката поръси насъбралото се множество с богоявленска вода за здраве и благословение.

Знамето на Република България бе тържествено издигнато от Нели Парталозова и Румен Рачев, дългогодишни учители в гимназията, които в днешния празничен ден получиха грамоти за дългогодишен принос в развитието на училището и цялостна високопрофесионална трудова дейност.

Днес всички училища в България отвориха врати за учениците, включително и Езиковата гимназия в Ловеч, написа Николай Маринов, студент в трети курс по “Журналистика” в софийски университет “Св.Климент Охридски”. Откриването започна с традицията да бъдат представени осмокласниците и да заемат своето място в подредбата по класове. След това прозвуча химна на Република България и беше посрещнато знамето заедно с химна на гимназията.

Директорът на гимназията Радослав Хитов поздрави всички ученици, учители и родители. Ето какво сподели той: „Общността на Езиковата гимназия е многохилядна и известна по целия свят. Успешното ѝ завършване отключва всички врати за реализация. Доказателство за това е приемът с най-висок бал от кандидатстудентската кампания в Медицински университет Плевен на Стефани Вълчева, която завърши и със златен медал за отличие Езиковата гимназия в Ловеч. Ана-Мария Пламенова пък е приета на 2-ро място с актьорство за куклен театър и на 5-о с актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Директорът, който е бивш възпитаник на гимназията, се обърна и към осмокласниците:

„Скъпи осмокласници, прекрачвайки прага на училището днес, вие получавате званието възпитаник на Ловешката езикова гимназия. Надявам се да завършим годината, както и започваме- присъствено, защото по-добро обучение от това няма“.

Сред официалните гости бе и ловчанския митрополит Гавриил. „Пожелавам на всички ви да сте благословени със здраве, успехи, смирение и любов към хората. Успешно начало на новата учебна година“!, отбеляза духовният водач на Ловешката епархия. Посланикът на Кралство Испания Алехандро Поланко Мата също се обърна към общността на Езиковата:

„За мен е чест да съм тук. Днес е празник, защото нашият език отново ще се изучава като водещ в Ловеч. Образованието в Езиковата гимназия е качествено благодарение на традициите, запазени във времето. Радвам се, че 20-годишното сътрудничество относно изучаването на испански език в средните училища и в езиковите гимназии на Република България се развива успешно“, сподели той.

Не липсваха и музикални изпълнения на тържеството. Едно от тях бе на известната песен на Милена Славова „Истина“. Култовата песен на Щурците „Клетва“, както и училищният звънец приветстваха всички по пътя им към класните стаи. Успешна да е новата учебна година за учениците и учителите!