На местните избори ВМРО – Българско национално движение, Ловеч участва с кандидатура за кмет и листа за общински съветници. Резултатите, които постигнахме, са достойни. Кандидатът ни за кмет Виктор Стойчев събра 4 555 гласа, което му отреди трето място, но това в никакъв случай не можем да отчетем като загуба. В Общинския съвет от ВМРО влязоха 5 общински съветника, което не може да значи нищо друго, освен, че нашата група определено ще бъде фактор в местния парламент.

Това заяви адвокат Детелина Сотирова – председател на общинския комитет на ВМРО – БНД, Ловеч по време на пресконференция в партийния щаб по повод откритото писмо на Павлин Иванов – собственик на сайта „Ловеч днес”.

Тук съм длъжна да кажа, че ние отчитаме приноса на Виктор Стойчев за резултата на ВМРО, но не мога да не отбележа, че всички членове и симпатизанти на Организацията с подкрепата си дадоха своя принос. И в тази връзка ще припомня, че ВМРО – Ловеч регистрира структура само месец преди местните избори през 2015 г. и тогава не ни достигнаха около 50 гласа, за да имаме общински съветник, посочи Сотирова.

Тя обясни, че на президентските избори ВМРО – Ловеч бе на четвърто място в страната, като изпревари структури с дългогодишна история. На европейските избори ВМРО – Ловеч беше трета политическа сила в общината. И сега на местните избори считам, че заслужено спечелихме пет мандата. Това означава работа, единомислие, поставяне на общественото мнение и интереси над личните такива, декларира председателят на ВМРО в Ловеч.

Още в началото на предизборната надпревара заявихме, че ще водим позитивна кампания и тя беше такава. Не сме участвали в задкулисни игри, не сме влизали в договорки. Лично с мен не са водени никакви разговори с представители на други политически партии както по време на предизборната кампания, така и след това. Ако е имало такива и нас не са ни търсили, не считам, че е било, защото са ни подценявали. Смея да мисля, че е поради факта, че на всички е ясно, че в такива преговори ние няма как да участваме, категорична е адв. Сотирова.

След като кандидатът ни за кмет не успя да стигне до балотаж излязохме с официално становище, че няма да подкрепим нито един от другите двама кандидати и нашите привърженици гласуваха според вътрешното си убеждение. По отношение на избора на председател на Общинския съвет, групата ни се обедини около кандидатурата на Виктор Стойчев по няколко причини.

От една страна отчетохме гласовете, които той получи като кандидат за кмет, преференциалния вот – също, а от друга страна – преценихме, че именно той е най-подготвен както с опита си като общински съветник, така и като дългогодишен служител в държавната администрация. Не на последно място поставихме потенциала и желанието. Затова и в двата избора застанахме зад неговата кандидатура и той получи нашите пет гласа.

Действително моята кандидатура също беше обсъждана в групата ни. Аз не приех.

Смятам, че човек трябва да върви стъпка по стъпка в определена насока. В личен план прецених, че първо трябва да бъда общински съветник и едва тогава мога да претендирам да бъда председател на Общински съвет. Затова отказах. Разбрах, че кандидатурата ми е обсъждана и в ГЕРБ, и в БСП. Никой от тези политически партии обаче не е водил официални разговори с мен или някой от нашата група, разри Детелина Сотирова.

При гласуването за председател на Общинския съвет – Ловеч групата общински съветници на ВМРО със своите пет гласа твърдо застава зад издигнатия от тях кандидат Виктор Стойчев. Още на първата сесия на ОбС – Ловеч адв. Сотирова е призовала всички съветници да работят в дух на диалогичност, следвайки обществения интерес и независимо от партийната им принадлежност, да реализират идеите на гражданите на общината за един по-спокоен и достоен живот.

В тази връзка заявявам, че няма да работим с определени партии или изцяло в опозиция. Няма да влизаме в коалиции, още по-малко в задкулисни игри. Ще подкрепяме всяко разумно, стойностно и оправдано за обществото предложение, без значение от коя партийна група е внесено, заявява в заключения председателят на общинската структура на ВМРО – Ловеч адв. Детелина Сотирова.