От общинският пресцентър съобщават за нова награда за Община Ловеч. Ето какво се казва в официалното съобщение до медиите:

Община Ловеч е отличена в категорията „Най-отговорен поглед в бъдещето“ по време на Годишното информационно събитие на ОП „Региони в растеж” 2014-2020, провело се в Бургас на 3 декември 2021 г. Наградата бе връчена на кмета Корнелия Маринова, която участва в събитието с презентация за инициативата „По водите на р. Осъм“. Идеята акумулира усилията на пет общини по поречието и областните управи на Плевен и Ловеч. Сътрудничеството е с цел изпълнение на проекти и дейности между партньорите.

Наградата бе връчена от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и Ръководител на Управляващия орган на програмата Нина Стоименова. След получаването на отличието кметът Корнелия Маринова каза:

„Партньорството и интегрираният подход са гаранция за резултатите. Река Осъм е важна за нас – красива, с много неизползван потенциал, а и защото крие рискове за здравето и живота на населението и ние искаме да укрепваме бреговете й. Важна е и защото е петата по големина река у нас, в нея се вливат 13 други реки. Това ще ни позволи да имаме и нови места за отдих. Привличаме и НПО, и бизнеса. Експертите работят от февруари. За нас е важно, че и петте общини са в Северозападния регион за планиране и това дава добри възможности. До момента хидроложко изследване не е правено, сега сме в етап на възлагане. След това ще формираме цялостните проекти за кандидатстване.“

Припомняме, че на 27 октомври 2021 г.кметовете на Ловеч, Троян, Летница, Левски и Никопол, както и областните администрации на Ловеч и Плевен, подписаха инициативата „По водите на р. Осъм“.

В срещата в Бургас участваха и представители на DG Regio на Европейската комисия. До момента по програмата в страната са реализирани 76 проекта за образователна инфраструктура и 210 за енергийна ефективност в жилищни и административни сгради. Завършените проекти за градска среда в големите общини на страната са 37, а за подпомагане на процеса на деинституционализация на деца и възрастни – 55. За обновяване и модернизация на пътна инфраструктура са финализирани 22 договора.

Общо реализираните проекти са 450, а в процес на реализиране са 306. Сключени са общо 756 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, което означава, че 59 % от проектите са с верифицирани и разплатени разходи. Програмният период приключва на 31.12.2023 г.