За трета поредна година областна администрация – Ловеч, е партньор на инициативата на сдружение „BG Бъди активен“ Европейски ден на спорта в училище. Тя ще бъде реализирана на 30 септември в учебни заведения в България и Европа. Денят е посветен на повишаване нивото на физическата активност сред учениците, като се дава възможност на децата да опитат нови активни занимания и спортове, за да намерят движението, което им доставя удоволствие и им помага да растат здрави и силни.

Областната администрация като партньор ще работи за популяризирането на събитието в област Ловеч. Кампанията е промотирана чрез собствените комуникационни канали – на интернет страницата www.lovech.government.bg, където е и наличен линк към www.bgbeactive.org, както и на фейсбук страницата на администрацията. Уведомени са РУО – Ловеч, и общините от област Ловеч за разпространение и популяризиране на събитието сред училищата. А след получаване на отчетите на екипа на „BG Бъди активен“ администрацията се ангажира да отличи училищата с най-голям принос от областта.

Европейският ден на спорта в училище е част от кампанията NowWeMove и Европейската седмица на спорта #BeActiv. Събитията от кампанията са официално подкрепени от Министерството на образованието и Министерството на младежта и спорта. От 2014 г. насам са участвали над 550 хиляди ученици, като кампанията е достигнала до над 2 милиона души. Миналата година в България участваха над 85 хиляди ученици и близо 9500 преподаватели от 400 учебни заведения. От област Ловеч се включиха 1900 ученици и 150 преподаватели от 11 училища. Две от училищата бяха поставени от „BG Бъди активен“ сред най-активните в спорта у нас – СУ „Васил Левски“ – с. Черни Осъм, и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Ловеч. Те получиха награди от областния управител.

Европейският ден на спорта в училище в неговото осмо издание у нас тази година има за специална тема Спорт #Без отпадъци – чрез езика на спорта идеята е да се въвлекат децата в опазването на околната среда.