Павлин Иванов

В област Ловеч Профилирана езикова гимназия “Екзарх Йосиф I” е единственото училище, без двойка на матурите. Това стана ясно от информацията на изпълняващия длъжността Началник на РУО Ловеч д-р Иваничка Буровска на пресконференция в края на миналата седмица. За първи път в РУО Ловеч, резултатите и анализите бяха представени заедно с мерките, които институцията ще предприеме и то по обективен и открит начин.

Тази година изпитите са проведени по нов формат, с нова скала на оценяване.

На матури по БЕЛ са се явили общо 749 ученици, като средният успех в областта е 3.82. Най-добре са се представили учениците от Езиковата, които са и най-много на брой 155. Техният среден успех е 5.21.

За съжаление, има и училища, в които средният успех на матурите по БЕЛ е слаб 2:

“Професионална гимназия по икономика, търговия и услуги” 34 ученика, явили се 26, среден успех 2.32

Средно училище “Алеко Константинов” Луковит 37 ученика, явили се 27, среден успех 2.48

Професионална гимназия по строителство, електротехника и услуги Тетевен 25 ученика, явили се 15, среден успех 2.39

Професионална гимназия по механоелектротехника “Академик Ангел Балевски” Троян 42 ученика, явили се 38, среден успех 2.78

Средно училище “Васил Левски” с. Черни Осъм 6 ученика, явили се 5, среден успех 2.46

Средно училище “Васил Левски” Ябланица 26 ученика, явили се 19, среден успех 2.65

На задължителният изпит по математика са се явили общо 38 ученика в област Ловеч, които са постигнали среден успех 4.20.

Много по-добро е представянето на учениците от областта на матурите по езици. Там резултатите са значително по-високи.

Общата оценка на проведените матури поставя област Ловеч на 11-то място от всички 28 области в страната, с резултат от 49.78 точки.

Анализът на резултатите от проведените матури има изключително голямо значение както за РУО Ловеч, така и за училищата в областта, тъй като това е качеството, което предлагат учебните заведения в нашата област, каза д-р Буровска. На базата на анализа, ще бъдат насочени политиките на Инспектората с цел подобряване на качеството на образование в областта.

Ето какво смята да предприеме РУО Ловеч:

  • Използване на натрупаните данни за проследяване на напредъка на различни нива – анализи на ниво паралелка, клас, училище, регион, и насоки за работа в конкретни области.
  • Компенсиращи мерки чрез учебен план, занимания по интереси, национални програми и проекти.
  • Ефективно използване на и консултациите.
  • Акцент върху определена част от стандартите с цел усъвършенстване на значими знания и умения, постигнати от по-малък брой ученици.
  • Входяща, междинна и изходяща проверка на регионално ниво.
  • Уеднаквяване на критериите при вътрешното и външното оценяване.
  • Подкрепа на учителите в идентифициране на потребностите от професионално усъвършенстване и квалификационни форми, ориентирани към нови компетентности в преподаването и оценяването.
  • Ранна идентификация на обучителни трудности и тяхното преодоляване.
  • Методическа подкрепа в прилагането на ефективни стратегии за систематична и резултатна обратна връзка и осъществяване на последователен контрол върху прогреса на всеки ученик.
  • Извеждане на иновативни педагогически практики и разпространяване на резултатите; създаване на мрежи.
  • Целенасочена работа с учениците за четене с разбиране, извличане на информация от зададен текст или от данни; практически задачи.
  • Оптимизиране на контролната дейност за използване на всички ресурси и възможности за повишаване на резултатите – материални, кадрови…