На 1 юни т.г. в пунктове в големите градове на страната децата ще могат да предадат събраните жълти стотинки и да получат грамотите си за участие в благотворителната акция „Жълти стотинки” – Деца помагат на деца.

  • София – пункт пред Народния театър, 11:00 – 20:00 ч.
  • Пловдив – Площад Стамболов, източно от фонтаните до Билетния център, от 9.00 до 21.00 ч.
  • Хасково – централен площад до Областна администрация, от 9:00 до 20:00 ч.
  • Варна – в Морска градина до Слънчевия часовник, от 10:00 до 22:00 ч.
  • Бургас – Mall Galleria, ниво 1 пред IKEA, от 10 до 20 ч.
  • Велико Търново – Шамбала кафе, Парк Марно поле, Улица 9 В, от 10. 00 до 19.00 ч.
  • Смолян – читалище „Балкански просветител 1871”, 10:00-12:00 ч.
  • Сливен – всички магазини на Еко Асорти от 7 до 22 ч.
  • Ловеч, 31 май – 7 юни, Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев”, от 8:30 до 17:00 ч.

 

Акцията се провежда вече дванадесета година, като всяка година се избира град-столица на акцията. За 2019 година това е Хасково и МБАЛ “Хасково”.

В Детското отделение на болницата се нуждаят от инфузионни помпи, инхалатори, аспиратор, пациентни монитори, ЕКГ апарат, стойки за системи, болнични легла за кърмачета, болнични шкафчета, постелно бельо за деца и придружители, столове, сгъваеми легла с матрак, готварска печка, гардероб двукрил, медицински бюра, шкаф за чисто болнично бельо, пейки и други консумативи.

 

Надсловът ,,Деца помагат на деца” е същината на акцията – стотинките идват именно от децата. Всяко дете участва, като в специална, направена лично от него, касичка събира монети, с които да помогне на друго дете и да върне усмивката на лицето му. Предавайки стотинките, всяко дете прави добро и връща здравето в живота на друго дете, негов приятел, посява семе на милосърдие и чистосърдечност. Стойността на жълтата монета, малкият жест, това е, което е истинското – чрез него и детето, и възрастните могат да сътворят красота, да видят как добрината се разтваря, действа и прави много деца щастливи. Вече традиционно в акцията участват цели детски градини и класове от училища.

 

Кампанията стартира през 2008 г. със събрани 4100 лв. Всяка година събраните средства се увеличават, като през миналата година, достигнаха 62 876,09 лв. С тях за Клиниката по неонатология към УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович” – АД в Стара Загора бяха закупени два съвременни интензивни кувьоза и два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация, а за Клиниката по Детска хирургия – кувьоз, ехограф в окомплектовка с микроконвексен трансдюсер, интраоперативен трансдюсер и линеен трансдюсер, дигитален видеопринтер и перфузор.

 

Акцията „Жълти стотинки” – Деца помагат на деца е вдъхновена от едноименната френска кампания на Госпожа Бернадет Ширак – „Pieces jaunes“ и се координира от Сдружение „Съзидание 2012”. Информация и новини за пунктовете за предаване на събраните стотинки се публикуват във фейсбук страницата й Жълти Стотинки и на сайта stotinkite.com.

 

Средства се събират през цялата година. Могат да се предават на целогодишните пунктове в градовете, в които има такива, както и по време на големите ни акции на 1 юни – Деня на детето и 6 декември – Деня на Свети Николай Чудотворец. Те могат да бъдат превеждани по всяко време и директно по сметката на Сдружение „Съзидание 2012” в Банка ДСК, IBAN BG50STSA93000014652592, BIC STSABGSF.

Сподели с:


1 коментар

Вашият коментар