Две изложби  в Ловеч разказват за полета на първия българин в Космоса  Георги Иванов. Те са открити по повод отбелязването на 40-годишнината от полета на генерал-лейтенант Георги Иванов и са част от наситената специална програма, чиято кулминация ще е на 10 и 11 април т.г.

До сградата на Община Ловеч е експонирана изложбата „40 години от полета на първия българин в Космоса”. Тя може да се види от 14 март и до края на април 2019 г.

Изложбата, дело на РИМ – Ловеч,  проследява пътя към опознаване и разгадаване на космическото пространство, както и българското участие в тях.  Акцентира се върху жизнения и професионален път на ловчалията генерал-лейтенант Георги Иванов – първия български космонавт. Отделните табла информират за прекараните детски години в кв. „Вароша”, преминават през военната му служба, за да се стигне до подготовката, полета на „Съюз-33” и драматичното спускане на спасителната капсула.

Изложбата продължава с разказ за полета на бригаден генерал Александър Александров, за изследванията на ловчалията академик Димитър Мишев, за участието на българските учени в международната програма „Интеркосмос” и за множеството български изобретения, намерили приложение в международните станции „Мир” и нейния наследник – Международната космическа станция.

В непосредствена близост до тази изложба, върху електронния екран на фасадата на Община Ловеч, може да се види друга виртуална изложба, която показва как полетът на Георги Иванов е отразен в тогавашните медии. Слайдовете, които са придружени с музика, са дело на Държавен архив – Ловеч и Регионална библиотека „Проф. Б. Цонев“ – Ловеч. В типичния за социализма стил партийните издания разказват за  полета на „Съюз 33“ с космонавти Николай Рукавишников и Георги Иванов на 12 април 1979 г.

3 коментара

  1. Най-после нещо смислено да сложат в центъра. Браво!

Comments are closed.