Дори и да не сте почитатели на нишовите стилове в рока, или пък на Ниш – заповядайте в петъчния 22 ноември в любимия Бар Крафт, защото нишите са само на ужким, но градът на Константин Велики наистина разполага със зашеметяваща алтернативна рок и джаз сцена. TEVARBULEBRA са само малка, но много качествена частица от нея, която идва да ви повесели, размечтае и срещне с нови хора и емоции по покана на сдружението за популяризиране на съвременна балканска култура Balkans – Ways to Friendship

Сърбите идват за пръв път у нас и ще свирят още в София ден по-рано. Това е второто гостуване в Ловеч и в Бар Крафт на група от Ниш след Jayus Jazz, които направиха страхотен купон преди две години, а в Крафт-а по покана на BalkansWTF миналата година свириха и крагуевчаните Popečitelji.
Tevarbulebra е изцяло инструментален рок квартет, основан в Ниш през 2014 г. Зад себе си има издаден един албум („Ko se nađe, tu smo“, 2016 г.) и две EP-та. Звукът на нишлиите се характеризира с „groovy“ ритъм секция, съчетана с игриви, често неравноделни китарни хармонии, силно повлияни от фюжън музиката, но с осезаемо рокендрол отношение. Сред по-значимите им изяви досега се открояват участията им на фестивалите „Nišville“ в родния Ниш, „Youth Fair“, „Bedem Fest“, „Sound аnd Vision“ и „Ei Letnji Klub“, а през 2015 г. печелят първо място на фестивала за млади групи „Омладине“ в Суботица.
Понастоящем Tevarbulebra са: Милош Благоевич (китара), Владимир Йованович (китара), Иван Станоевич (бас) и Стефан Милойкович (барабани).
Това ще бъде четвъртата група от Ниш и общо пета от Сърбия, която Balkans – WTF представя у нас. Преди тях по родните клубни сцени се изявяваха нишлиите NaissBlue (джаз), Jayus Jazz (джаз-рок) и There. (пост рок), а миналата година пауър рок триото от Крагуевац Popečitelji свири за втори път у нас в София, Пловдив и Ловеч.
____
Balkans – Ways to Friendship е сдружение с идеална цел (и със силно ловешко присъствие), което си е поставило за задача да насочи вниманието на родните почитатели на изкуството към съвременната балканска култура и алтернативна, ъндърграунд сцена, чрез организирането на различни музикални и други културни събития, като по този начин създава предпоставки за по-дълбочинно опознаване и сприятеляване между балканските народи. Сдружението е основано в края на 2016 г. и вече има за гърба си организирани концерти на разножанрови изпълнители от Сърбия, Македония, Косово и Словения в 7 български града