Изложба в Ловеч за Деня на независимостта

Прочетено1335пъти

izlojba1709131Изложба, експонирана пред сградата на общината в Ловеч, проследява по-важните моменти от историята ни, довели до паметната дата 22 септември 1908 г. Документалната фотоекспозиция е със заглавие „105 години от обявяване на независимостта на България“ и съдържа 72 постера – документи и фотографски материали от онова време. Изготвена е от Държавен архив – Ловеч, с подкрепата на общината.

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

izlojba170913222 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България – една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Изложбата ще бъде в центъра на Ловеч до края на септември.

Постоянен линк към тази тема: http://lovechtoday.eu/izlojba/

%d блогъра харесват това: