OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Адекватни и повишени грижи за семействата с деца с увреждания поиска днес кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова след група разтревожени майки, които бяха приети в общината, съобщават от пресцентъра на ловешкото кметство . В разговора участваха още зам.-кметът Венцислав Христов и общинският съветник Павлин Иванов.

В групата на недоволните са социални асистенти и майки, които сами се грижат за децата си. Те не са доволни от действащия в момента проект, тъй като условията на програмата са били променени. Тези условия обаче не са в пълномощията на общината. Проектът свършва след 18 месеца и не е ясно какво ще се правим след това, подчертаха още майките.

Необходим е и втори автобус за специализиран превоз на децата, защото сегашният единствен не успява да превози децата навреме. Това изтъкна присъстващата Доротея Иванова, която се явява координатор на усилията на майките. Прозрачност и справедливост, за това се боря през годините, допълни тя.

Присъстващите поискаха още да не се дублират услугите за едно семейство, да има по-голям контрол, като услугите може и да са по-малко на брой, но да са по-качествени, поискаха още майките. Стана ясно още, че всяко дете е със специфични нужди и това усложнява грижите.

Тези изводи трябва да залегнат в анализа, да са в основата на Стратегията за социални услуги, а после станат и точки от годишните планове и програмите, за да можем да си изпълняваме ангажиментите, поиска кметът Корнелия Маринова.

В Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Ловеч е предвиден да се изгради комплекс за социални услуги и на дневен център за възрастни хора. Така ще може да бъде разделена дневната грижа за деца и за възрастни, както и на изграждане на защитени жилища и Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ). Въпреки че има шест центъра в Ловеч, те не са достатъчни. В общината в момента има 197 деца с увреждания, посочи Мая Василева от дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Общината.

Присъстващите се договориха за втора работна среща, когато да се предложат реални мерки.

1 коментар

Comments are closed.