bahovica15071311000 лв от субсидията си дари общинската организация на ПП ГЕРБ в Ловеч на храма „Св. Марина” в близкото село Баховица. Парите по волята на дарителя са предназначени за новата камбана на светата обител.

На 13 юли камбанен звън огласи селото преди празничната литургия по повод предстоящия храмов празник. Тя бе отслужена лично от Ловчанския митрополит Гавриил. От 50 години тук не е служил митрополит, коментираха жителите на селото, дошли на архиерейската служба.

На празничната служба присъстваха и народният представител, избран от листата на ПП ГЕРБ, и общински ръководител Корнелия Маринова, общинският съветник Ценка Лазарова и административния секретар Валентина Недялкова, много богомолци.

Специална поздрави до лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов изпрати дядо владика. Той за пореден път изрази благодарността си към него за средствата, отпуснати от партията – 600 000 лв, за новостроящия се храм в центъра на Ловеч.

„Св. Марина” посреща храмовия си празник на 17 юли с нова камбана, след като предишната бе открадната преди 4 години.

Храмът в Баховица има нелека история. Още през 30-те години на миналия век започва градежът му. Почти завършен строежът бил изоставен поради липса на средства. Светилището е осветено едва през 1971 г. от патриарх Максим.

В началото на 80-те години храмът по неясни причини бил затворен и превърнат в зърнен склад, започнал да се руши, пропаднал покривът, рухнала мазилката, изчезнали иконите и камбаната.

През 2003 г.  с помощта на дарители жителите на Баховица започнали да възстановяват църквата, а първото богосложение след близо 40 години било отслужено на Въскресение Христово през 2008 г.