„Тъпан задумка, време дойде!

И се засуетиха, и млади и стари. Нови дрехи сложиха, за ръце се хванаха, с хоро за хоро тръгнаха.

На “Орището” най- старите родове празник празнуват, сгледа гледат, кой от кой по – игрив, кой от кой по- певец, и по- хубавец.
На “Орището” хорото е голямо и много катове има. На хорото можеш до който искаш да се хваниш,каквото искаш да приказваш и за пушки, и за моми и за имане, и за наука.

Традицията е жива! На “Оришето” и днес хоро ще има. 
Елате във Велинград. Хванете се на хоро и ние ще ви заведем на Орището за голямо “Пролетно хоро”.

ШЕСТИ НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ЛЮБИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ХОРА “ПРОЛЕТНО ХОРО-ВЕЛИНГРАД 2017

„Да му тропнем в Родопа планина”
“Хоро на Орището- традицията е жива”

18 МАРТ -2017г.

Няма велинградчанин, който да не е слушал разказите на своите баби и дядовци за  празниците и големите хора събирали близки, роднини и приятели на площада- „на Орището”. Във всеки дом някъде грижливо прибрана стои една ръчно извезана памучна риза, тъкана престилка,стар калпак или елек пазещи спомените и доказващи,че са истински и реални, а не просто интересно разказани приказки. С шестото издание на националния фестивал „Пролетно хоро” си поставяме за цел да извадим носиите от раклите и да разкажем  още веднъж историте за голямото празнично хоро  на Орището, за старите местни родове славели се със своите кръшни игроорци,майстори музиканти и гласовити певци.

Никой в миналото  не е пропускал да се хване на  хорото играно  на Орището, няма да го пропуснем и ние.

С вашата подкрепа  ще  съживим традицията за хоро на Орището,ще я покажим и представим.  Няма по – подходящо  място от заиграването  на „Пролетно хоро на Орището” от площада на кв. Каменица Там, в близост  до  най- стария храм в чепинското корито,  до историята, която събира и пази историческия музей, заобиколени от горещите  извори на Власа, ние велинградчани ще покажем, че традицията е жива, че града ни гледа напред , но се гордее със своето наследство, че любовта към фолклора и българските хора я има и тя има своите последователи.  С участието на местни фолклорни групи ще покажем на  публиката богатството на  нашия фолклор,ще пресъздадем празничното настроение  което създава хорото,емоциата която то носи и усещането за общност,за подкрепа.

За нас ще бъде чест и гордост да представим традицията за „Хоро на Орището” пред  гости от цялата страна.Сред тях много младежи и деца .За  тях това ще  е един нагледен урок по история и краезнание.

Националният фестивал”Пролетно хоро” вече има своето заслужено мято в програмата за фестивали и събори на  Министерство на културата.Предстоящото шесто издание получи  подкрепа и популяризиране от Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ. В  културния  Календар на Велинград няма толкова мащабно и атрактивно събитие с над 1500 участници и гости от цялата страна.

С  уважение

Иван Пещерски –председател на Сдружение”Пролетно хоро”